9 băuturi care reduc inflamațiile. Ceaiul și cafeaua, pe lista scurtă

Sonia Baciu |
Data publicării:
9 bauturi. FOTO: Freepik @bondarenko_rim
9 bauturi. FOTO: Freepik @bondarenko_rim

Care sunt cele mai bune băuturi cu proprietăți antiinflamatoare.

Inflamația este o reacție  normală și naturală a sistemului imunitar, care în acest fel protejează organismul de infecții, leziuni sau boli. În forma sa acută, de scurtă durată, inflamația ne este benefică.

În cazul în care inflamația durează mai mult de șase săptămâni, atunci vorbim de inflamație cronică și care de cele mai multe ori este cauzată de boli autoimune sau de o stare prelungită de stres.

De altfel există o legătură foarte importantă între alimentație și inflamații, fiind multiple produse care au un efect proinflamator, cu impact asupra stării de sănătate.

Între efectele inflamației se numără printre altele creșterea în greutate, oboseala, durerile articulare, probleme de piele și problemele digestive.

9 băuturi care reduc inflamațiile

Așa cum există alimente și băuturi proinflamatoare, pentru a reduce nivelul inflamator din organism avem acces la  produse cu efect antiinflamator care poate ne poate ajuta să reducem nivelul inflamațiilor din organism.

Apa cu lămâie

Această combinație simplă asigură atât hidratarea de care avem nevoie, dar și un aport de vitamina C, unul dintre cei mai puternici antioxidanți și antinflamatori.

Vitamina C este unul dintre antioxidanții care ajută la reducerea stresului oxidativ, cel care este principalul contributor la inflamațiile din organism.

Suc de frunze de țelină

Sucul de țelină este o altă băutură cu efect antiinflamator.

”Sucul de frunze de țelină are fibre, care ajută la îmbunătățirea digestiei și la reducerea riscului de constipație.

Unele studii sugerează că sucul de frunze de țelină pot avea proprietăți antiinflamatorii, care să ajute la reducerea riscului de boli cronice, precum bolile de inimă și diabetul.

Țelina are un conținut ridicat de apă, astfel că sucul este potrivit și pentru asigurarea unei hidratări optime”, susține nutriționistul Trista Best, potrivit EatThis.

Vezi și: Când se face primul consult stomatologic la copii. Gabor, adevărul despre dinții de lapte: De la poziții vicioase la aparat ortodontic

Cafeaua

Cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial, pe lângă doza de energie pe care ne-o oferă în fiecare dimineață vine și cu proprietăți antiinflamatoare, efecte care sunt date de conținutul de cofeină.

Astfel, pe lângă această calitate a cofeinei, aceasta vine la pachet și cu cele anticancerigene, antioxidante și antifibrotice.

Pentru a vă îmbunătăți cafeaua puteți apela la câteva fire de rozmarin, iar în acest mod aveți o doză suplimentară de antioxidanți și antiinflamatori, dar și un miros care să vă stimuleze memoria, concentrarea și starea de spirit.

Sucul de ananas

Ananasul conține bromelaină, o enzimă cu un puternic efect antiinflamator.

O trecere în revistă a studiilor privind bromelaina în revista Foods in 2021 a explorat numeroasele sale efecte terapeutice posibile pentru tratamentul cancerului, arsurilor și bolilor cardiovasculare datorită proprietăților sale anticoagulante, alergiilor, sinuzitei și artritei.

Alte studii au arătat că această enzimă, prezentă din abundență în fructul de ananas, are efecte analgezice și antiinflamatorii în rândul pacienților cu artrită, mai mult, că reduce durerea de genunchi și inflamațiile în cazul pacienților cu osteoartrită.

Vezi și: AVC, cauze, factori de risc și prevenție. Dima, despre anevrismul cerebral al rudelor de gradul 1: Este o corelație din ce în ce mai clară

Lapte cu turmeric

Turmericul, prin compusul său activ, curcuma - un puternic antiinflamator și antioxidant, care s-a demonstrat că ajută la reducerea riscului multor boli cronice, precum și la ameliorarea durerii inflamatorii cauzate de osteoartrită.

Fiind liposolubil, turmericul se poate combina cu succes cu lapte, animal sau vegetal, dar poate realizată și un ”ceai”, în combinație de alte condimente crescând astfel aportul de antioxidanți. De menționat că în amestec cu piperul negru, puterea de absorbție a curcumei crește cu 2.000%.

Ceaiul verde

Ceaiul verde este o altă băutură răspândită la nivel global, cu multiple beneficii pentru sănătate.

”Ceaiul verde este plin de antioxidanți care luptă împotriva bolilor, precum și de antioxidantul EGCG, despre care cercetările arată că poate îmbunătăți arderea grăsimilor și crește metabolismul”, spun Tammy și Lyssie Lakatos, de la Nutrition Twins.

Ceaiul de ghimbir

Cu gheață, vara, sau cald, iarna, ceaiul de ghimbir este una dintre băuturile potrivite pentru reducerea inflamațiilor.

Gustul specific pe care îl are este de ajutor în stările de greață și vomă, mai mult, ajută și în reducerea durerilor.

Sucul de cireșe

Acest suc a fost dovedit a fi eficient în reducerea riscului de boli cardiovasculare, studiile indicând capacitatea de a reduce tensiunea arterială și colesterolul rău, doi dintre factorii ce favorizează apariția bolilor de inimă.

Bulionul de oase

Bulionul de oase, supa obținută din fierberea oaselor și a țesuturilor de la găină sau vită, este considerat un ”elixir al sănătății”, ca urmare a concentrație sale de minerale nutritive. vitamine și aminoacizi, care asigură un microbiom intestinal sănătos.

 ”Cea mai bună linie de apărare împotriva inflamației cronice este sănătatea intestinului nostru”, spune Samantha Presicci, care afirmă că ”intestinul permeabil”, una dintre cele mai frecvente afecțiuni intestinale, este caracterizat printr-o mucoasă compromisă a intestinului care permite ca substanțele dăunătoare să se scurgă în sânge și în acest mod să se declanșeze inflamațiile.

Vezi și: Cu un puternic efect antioxidant, planta poate fi folosită și în răceli, dar și în prevenirea bolii Alzheimer. Ce alte beneficii mai are. Fecioru: Antibioticul perfect

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel