Cum recunoşti simptomele unei tumori cerebrale? Primul semn, durerile de cap


Tumorile cerebrale pot provoca atât simptome fizice, cât și mentale. Simptomele pot diferi în funcție de tipul, locația și stadiul tumorii. Unele simptome pot fi destul de generale: dureri de cap, probleme de vedere și modificări de dispoziție. Crizele și schimbările de personalitate pot semnala însă prezența unei tumori cerebrale.

Dacă o persoană observă simptome precoce ale unei tumori cerebrale, ar trebui să discute cu medicul pentru un diagnostic amănunțit. Diagnosticul și tratamentul precoce pot duce la rezultate mai bune.

Echipa de doctori de la Medical News Today, a dezbătut variile simptome ale tumorilor cerebrale, inclusiv cele legate de diferite tipuri și locații ale tumorii, precum și factorii de risc pentru fiecare în parte.

Potrivit echipei de medici, simptomele tumorii cerebrale sunt similare indiferent dacă sunt canceroase (maligne) sau necanceroase (benigne).Acestea pot diferi în funcție de tipul, locația creierului și stadiul tumorii.

Unele dintre cele mai frecvente simptome ale unei tumori cerebrale includ:

dureri de cap
convulsii
schimbări de personalitate
probleme de vedere
pierderea memoriei
modificări ale dispoziției
furnicături sau rigiditate pe o parte a corpului
pierderea echilibrului
greaţă
oboseală
anxietate sau depresie
dificultate de concentrare
dificultate de comunicare
pacientul se simte confuz sau dezorientat
pierderea coordonării
slabiciune musculara

Tumorile cerebrale primare sunt tumori care încep în creier

Meningiomul

Aproape o treime din tumorile cerebrale primare sunt meningioame. De obicei, sunt benigne și cu creștere lentă. Ele cresc din țesut care acoperă creierul și măduva spinării și creează presiune asupra acestor zone. Meningioamele sunt rare la copii și mai frecvente la femeile cu vârsta peste 60 de ani.

Simptomele meningiomului pot include:

dureri de cap
slăbiciune ale membrelor
convulsii
schimbări în personalitate
probleme de vedere

Glioblastomul

Glioblastomele sunt tumori maligne. Pot fi în creștere rapidă și necesită un tratament mai intens. Potrivit American Brain Tumor Association, furnizorii de servicii medicale acordă o notă tumorilor în funcție de cât de anormale sunt celulele pe care le conțin. Tumorile de gradul 1 sunt cele mai puțin maligne, iar gradul 4 sunt cele mai maligne. Glioblastomele sunt tumori de gradul 4.

Glioblastomele creează presiune asupra creierului, iar simptomele includ:

greață și vărsături
dureri de cap, care pot fi mai intense dimineața
slăbiciune în corp, cum ar fi într-un braț, un picior sau fața
dificultăți de echilibrare
probleme cu memoria
convulsii

Astrocitom

Durerile de cap, pierderile de memorie și convulsiile, sunt toate simptomele precoce ale astrocitomelor. Astrocitomele sunt tumori cerebrale care cresc din celule numite astrocite, care alcătuiesc țesutul creierului. Acestea pot varia de la gradul 1 la 4, tumorile de gradul 1 crescând mai lent decât tumorile de gradul 4.

Unele dintre primele simptome pentru astrocitom includ:

dureri de cap
pierderea memoriei
convulsii
modificări ale comportamentului

Craniofaringiom

Un craniofaringe este o tumoră benignă care se dezvoltă aproape de glanda pituitară. Este mult mai frecvent la copii decât la adulți.

Meduloblastomul și ependimomele sunt de asemenea mai frecvente la copii. Tumora creează presiune asupra glandei hipofizare și a tractului optic, care este o extensie a nervului optic. Acest lucru poate provoca următoarele simptome:

întârziere în dezvoltare
obezitate
probleme de vedere datorate unui nerv optic umflat
probleme hormonale

Tumori hipofizare

Tumorile hipofizei se dezvoltă în glanda pituitară și afectează nivelul hormonilor. Acestea tind să fie mai frecvente la femei și constituie 9–12% din totalul tumorilor cerebrale primare. Sunt în creștere lentă, deși tumorile mai mari pot crea presiune asupra zonelor înconjurătoare ale creierului. Aceste tumori pot secreta hormoni hipofizari și pot provoca 

Simptomele tumorilor hipofizare includ:

dureri de cap
probleme de vedere
modificări ale comportamentului
modificări ale nivelului hormonal

Metastazice

Tumorile cerebrale metastazice sau tumorile cerebrale secundare se formează în alte părți ale corpului unde cancerul este prezent și se deplasează la creier prin fluxul sanguin.
Tumorile cerebrale metastazice prezintă aceleași simptome ca tumorile cerebrale primare, cele mai frecvente simptome fiind:

dureri de cap
convulsii
pierdere de memorie pe termen scurt
schimbări în personalitate sau comportament
slăbiciune pe o parte a corpului
dificultăți de echilibru

 

Conform Societății Americane de Cancer, tumorile care încep în glanda pituitară sunt aproape întotdeauna necanceroase.

Metastazice

 Tumorile cerebrale metastazice sau tumorile cerebrale secundare se formează în alte părți ale corpului unde cancerul este prezent și se deplasează la creier prin fluxul sanguin. Acestea prezintă aceleași simptome ca tumorile cerebrale primare, cele mai frecvente simptome fiind:

dureri de cap

convulsii

pierdere de memorie pe termen scurt

schimbări în personalitate sau comportament

slăbiciune pe o parte a corpului

dificultăți de echilibru

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel