Cum să ai animale de companie sănătoase. Patru alimente de evitat

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Cățel fericit FOTO: DC Medical
Cățel fericit FOTO: DC Medical

Oricât ar fi de drăgălași și ștrengari în comportament și atitudine, câinii nu ar trebui să mănânce anumite alimente. Nici pisicile sau alte animale de companie pe care le aveți.

Alimente precum ciocolată, cafea, struguri, lapte sunt normale în dieta unui om, dar total neindicate în cea a animalelor de companie.

Specialiști veterinari de la Societatea Americană de Prevenție a Cruzimii față de Animale și experți în medicină umană de la webmd au realizat o listă amplă, cu argumente pe măsură, legat de acele alimente pe care să nu le dați niciodată animalului de companie.

Cafeaua cea de toate zilele. Dulce vs sărat

Ciocolata și cafeaua conțin substanțe numite metilxantine, care, ingerate de animale de companie, pot provoca vărsături și diaree, gâfâit, sete excesivă și urinare, hiperactivitate, ritm cardiac anormal, tremurături, convulsii și uneori deces. Nici dulciurile, guma de mestecat, produsele de patiserie sau pasta de dinți - care au în ele xilitol – pot duce la scăderea nivelului de zahăr – manifestate prin vărsături, letargie, pierderea coordonării, uneori convulsii - , iar în cazuri grave – depinde de cantitatea ingerată – insuficiență hepatică.

De partea cealaltă, gustările sărate – chipsuri, covrigi, floricele – nu sunt bune pentru câini și pisici. Cantități mari de sare pot produce sete și urinare excesive, sau chiar otrăvire cu ioni de sodiu. Dacă animalul de companie a mâncat multe alimente sărate poate avea vărsături, diaree, depresie, tremurături, temperatură corporală crescută, convulsii.

Fructe

Ar fi bine să evitați să dați portocale, mandarine, lămâi – fructe din familia citricelor –, dar și prune, piersici câinilor și pisicilor. În cantități mici le supără stomacul, în cantități mari -  uleiurile esențiale din citrice pot provoca iritații, depresie.

Pe lista alimentelor interzise să pune și nucile de cocos și uleiul de cocos - în cantități mici duc la deranjarea stomacului, diaree - , strugurii și stafidele - pot provoca insuficiență renală - , nuci - migdalele, nucile pecan au cantități mari de uleiuri și grăsimi care provoacă vărsături și diaree și potențial pancreatită la animalele de companie, dar și nucile de macadamia - pot provoca slăbiciune, depresie, vărsături, tremurături și hipertermie la câini.

În ce privește avocado, el nu ar trebui dat păsărilor, iepurilor, măgarilor, cailor și rumegătoarelor întrucât creează leziuni cardiovasculare, iar la păsări și iepuri – moarte.

Banalele legume - ceapă, usturoi, arpagic - provoacă iritații gastro-intestinale și pot duce la afectarea eritrocitelor și anemie. Pisicile sunt mai sensibile.

Băuturi

Este cât se poate de clar că alcoolul nu trebuie să facă parte din dieta celor mai buni prieteni patrupezi. Provoacă vărsături, diaree, scăderea coordonării, depresie a sistemului nervos central, dificultăți de respirație, tremurături, aciditate sanguină anormală, comă și, uneori, deces.

Lactatele trebuie eliminate din mâncarea câinilor deoarece aceștia nu au cantități semnificative de lactază (enzima care descompune lactoza din lapte), iar consumul de lactate le provoacă diaree sau alte tulburări digestive.

Carne, oase, ouă

Carnea crudă și ouăle crude pot conține bacterii precum Salmonella și E. Coli, dăunătoare animalelor de companie și oamenilor. Ouăle crude conțin o enzimă ce scade absorbția biotinei (o vitamină B), ce duce la probleme de piele. Experții susțin că hrănirea animalelor de companie cu oase crude poate părea o opțiune naturală și sănătoasă care ar putea apărea dacă animalul de companie ar trăi în sălbăticie. Însă, oasele sunt periculoase pentru câini și pisici:  s-ar putea sufoca sau ar putea suferi o vătămare gravă în cazul în care așchiile osoase ar fi adăpostite sau perforate tractul digestiv.

Și specialiștii CDC, SUA, nu recomandă hrănirea animalelor de companie cu alimente crude. ”Germenii precum bacteriile Salmonella și Listeria au fost găsite în alimentele crude pentru animale de companie, chiar și în cele ambalate vândute în magazine. Acești germeni vă pot îmbolnăvi animalele de companie. De asemenea, familia dvs. se poate îmbolnăvi manipulând mâncarea crudă sau îngrijind animalul de companie”, se explică pe site-ul CDC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel