Hrană pentru creier. Ciocolata neagră îmbunătățește memoria și starea de spirit

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
Boabe de cacao  FOTO: pixabay
Boabe de cacao FOTO: pixabay
  • Boabe de cacao  FOTO: pixabay

Consumul unei cantități moderate de ciocolată neagră aduce beneficii neașteptate asupra sănătății creierului.

Ciocolata este considerată super-aliment anti-îmbătrânire, antiinflamator pentru creier și corp. Studiile care examinează beneficiile pentru sănătate ale ciocolatei dezvăluie în continuare noi beneficii, în special ppentru funcția cognitivă, starea de spirit și sănătatea inimii / vaselor de sânge. Tipurile potrivite de ciocolată, consumate în mod regulat, vă pot ajuta să vă mențineți sistemul cardiovascular sănătos, mintea ascuțită și starea de spirit calmă și fericită.

Ce este ciocolata și de ce este sănătoasă?

Potrivit University Health News, ciocolata este obținută din semințele fermentate, prăjite și măcinate din arborele de cacao Theobroma. Un baton de ciocolată etichetat cu „70 la sută cacao" este o alegere bună; conține cacao măcinat 70% și 30% zahăr

Fitochimicele primare din cacao sunt polifenolii (mai ales flavanolii și proantocianidinele) și metilxantinele (mai ales teobromina). Acești compuși au fost studiați pe scară largă și se crede că sunt responsabili pentru majoritatea efectelor terapeutice ale ciocolatei prin efectele lor multiple în organism.

Beneficii

antioxidant
Anti-inflamator
Prevenirea cheagurilor de sânge
Dilatarea vaselor de sânge
Protecția celulelor nervoase
Reducerea rezistenței la insulină
Creșterea fluxului de sânge către creier
Reglarea genelor care controlează greutatea corporală
Inhibarea creșterii cancerului

Prin intermediul acestor mecanisme, printre altele, cercetătorii au arătat că ciocolata ajută la tratarea și prevenirea bolilor creierului și a sistemului cardiovascular.

Ciocolată și starea de spirit

Ciocolata s-a dovedit că ameliorează simptomele depresiei și anxietății și contribuie la creșterea sentimentelor de calm și mulțumire. Se consideră că atât flavanolii cât și metilxantinele joacă un rol în efectele de îmbunătățire a dispoziției. Într-o recenzie recentă* a opt studii care au evaluat efectele ciocolatei, cinci au arătat o îmbunătățire a stării de spirit. Într-un alt studiu*, subiecții sănătoși s-au simțit mai calmi și mai mulțumiți după ce au consumat o băutură de ciocolată neagră zilnic care conține o cantitate mare de polifenoli. Cei care beau o băutură cu ciocolată placebo care nu conține polifenoli, pe de altă parte, nu au experimentat nicio modificare a stării de spirit. În comparație cu ciocolata fără polifenoli, ciocolata cu polifenol ridicat a ameliorat depresia și anxietatea, precum și alte simptome la persoanele cu sindrom de oboseală cronică într-un alt studiu*.

 

Ciocolata și creierul

Flavanolii care se absorb atunci când consumi ciocolată pătrund și se acumulează în regiunile creierului implicate în învățare și memorie, în special hipocampul, potrivit cercetătorilor *. Acești flavanoli cresc fluxul de sânge către creier, promovează formarea de noi neuroni, îmbunătățesc funcționarea neuronilor, îmbunătățesc conexiunile dintre neuroni și protejează neuronii de moarte prin radicalii liberi. Ciocolata și cacao au îmbunătățit funcția cognitivă atât la adulți tineri sănătoși, cât și la persoanele în vârstă cu insuficiență cognitivă ușoară. Studiul „Cacao, cogniție și îmbătrânire (CoCoA)", publicat în revista medicală Hipertensiune, a arătat că performanța la testele cognitive au fost îmbunătățite semnificativ la persoanele în vârstă cu insuficiență cognitivă ușoară, care au consumat o băutură de cacao zilnic care conține niveluri ridicate de flavanoli timp de opt săptămâni, comparativ cu cei care au consumat o băutură cu cacao cu flavanol scăzut. Chiar și doze unice de ciocolată neagră cu flavanol ridicat s-au dovedit a îmbunătăți performanța la testele cognitive, inclusiv testul de memorie, la adulți sănătoși.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel