Cum să alegi cel mai bun ulei de măsline: informațiile care te asigură că iei un produs de calitate

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Ulei măsline
Ulei măsline

Iată câteva indicii care te vor ajuta să alegi cel mai bun ulei de măsline.

Uleiul de măsline este bogat în grăsimi mononesaturate, în special acidul gras acid oleic, care s-a dovedit că reduce inflamația și oferă proprietăți de combatere a cancerului. De asemenea, este plin de antioxidanți, iar cercetările au arătat că uleiul de măsline poate reduce riscul de boli de inimă, artrită și alte afecțiuni de sănătate.

Multe grăsimi mononesaturate pot rezista la căldură mare, așa că este o opțiune bună pentru gătit. De asemenea, este aromat și este considerat o alegere sănătoasă pentru alimentație.

Ar trebui să căutați mai multe lucruri, spune Vincent Ricchiuti, director al unei companii producătoare de ulei de măsline din Califoria.

„Trebuie să cunoști producătorul, să știi de unde provine uleiul, să citești eticheta și să înțelegi cu adevărat ce se pune în sticla respectivă și să înțelegi datele de recoltare”, spune Ricchiuti. „Cu cât devii mai conștient de aceste tipuri de lucruri, cu atât te vei conecta mai mult cu uleiul, te vei conecta cu mâncarea.”

1 Cumpărați întotdeauna ulei de măsline extravirgin, indiferent de modul în care îl utilizați.

Uleiul de măsline extravirgin, adesea scurtat în EVOO, este clasificarea de cea mai înaltă calitate a uleiului. O distincție EVOO înseamnă că uleiul nu are defecte sau solvenți adăugați, conform Olive Oil Times. EVOO ar trebui să aibă și aroma măslinelor proaspete.

CITEȘTE PE DC MEDICAL: Efectele benefice pe care le are în organism ceapa roșie. Atenție, unele simptome pot fi agravate

Pentru a primi o denumire extra virgin, uleiul trebuie să treacă două teste diferite, explică Ricchiuti. Nivelurile sale de aciditate sunt testate, iar acidul oleic trebuie să fie mai mic de 0,8 grame la 100 de grame de ulei pentru ca acesta să fie considerat extra virgin. Uleiul este supus, de asemenea, unui test senzorial, în care testetorii profesioniști de gust caută defecte și arome de fructe.

„Recomandarea mea ar fi [ca] să cumpărați întotdeauna EVOO, chiar și atunci când gătiți. Pentru că acele profiluri de arome și acele beneficii pentru sănătate sunt încă acolo și este important să utilizați ulei cu gust bun în fiecare etapă a procesului de gătit, ", a spus Ricchiuti.

Uleiul de măsline extravirgin este adesea mai scump decât alte soiuri, cum ar fi virgin, ușor, extra light sau pur și simplu etichetate „ulei de măsline”. Dar Ricchiuti spune că există un motiv pentru care celelalte uleiuri sunt mult mai ieftine. Ele pot fi mai rafinate, sau pot conține ulei vechi și pot fi de o calitate mai slabă. În plus, probabil că le lipsește aromă și este posibil să nu aibă atât de multe proprietăți de sănătate.

Cu toate acestea, uleiul virgin poate fi în regulă în unele cazuri, a spus el, cum ar fi folosirea lui pentru o prăjire. El sugerează că este mai bun decât alte uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de porumb.

2 Căutați sticle de culoare închisă sau cutii de metal.

Lumina și căldura pot degrada uleiul de măsline, explică Ricchiuti. El recomandă să cumpărați doar EVOO care vine în sticle de culoare închisă sau cutii de metal. Dacă puteți, evitați să cumpărați ulei care vine într-un recipient de plastic sau într-o sticlă transparentă sau deschisă la culoare, deoarece s-ar putea strica mai repede.

3 Verificați o dată recentă de recoltare.

Chiar dacă sunt etichetate cu ulei de măsline extravirgin, sticlele nu îndeplinesc întotdeauna criteriile pentru această distincție și pot conține amestecuri de uleiuri diferite. Citirea etichetelor este cheia pentru a vă asigura că obțineți cel mai bun produs de calitate.

Tipurile mai vechi și mai puțin proaspete au început să-și piardă beneficiile și aromele pentru sănătate.

4 Acordați atenție de unde provine uleiul.

Căutați regiunea în care a fost făcut uleiul. Dacă sunt enumerate mai multe locații, este un steag roșu, ceea ce înseamnă de obicei că uleiul a fost făcut dintr-un amestec de măsline din diferite zone.

De asemenea, etichetele ar trebui să menționeze producătorul sau ferma. Și dacă sunteți în căutarea unui produs organic, asigurați-vă că are eticheta de certificare a Departamentului Agriculturii.

5 Examinați lista de ingrediente.

Un alt lucru de verificat este lista de ingrediente. Asigurați-vă că „100% ulei de măsline extravirgin” este singurul lucru enumerat. Unele uleiuri mai ieftine, de calitate inferioară pot include ulei de măsline care a fost amestecat cu alte tipuri de uleiuri, spune Ricchiuti.

6 Depozitați uleiul în mod corespunzător acasă.

Deoarece uleiul de măsline este sensibil la căldură și lumină, Ricchiuti spune că trebuie păstrat într-un loc răcoros și întunecat.

Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel