Cum să faci drojdie de casă sau maia din două ingrediente simple

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Maia sau drojdie de casă    Foto: beko
Maia sau drojdie de casă Foto: beko

Iată o rețetă simplă de maia, sau drojdie de casă, care are nevoie de doar două ingrediente. 

Pâinea făcută în casă, cu maia sau drojdie sălbatică, din ingrediente naturale, este mult mai sănătoasă decât orice fel de pâine am găsi în comerț. Iată rețeta simplă:

Pâinea cu drojdie făcută în casă din făină și apă este o soluție mereu la îndemână, chiar și atunci când nu aveți în casă drojdie din comerț. Tot ce vă trebuie este apă și făină și ceva răbdare, pentru ca apoi să obțineți o pâine de casă de calitate sănătoasă și fără aditivi, scrie agrointel.ro.

Ce este drojdia sălbatică sau maiaua

Drojdia sălbatică sau maia este ingredientul care ajută aluatul să fermenteze și să crească. Stă la baza obținerii unei pâini de casă cu consistență și gust.

Maiaua de casă are doua două ingrediente: apă și făină. Aerul este un factor important pentru obținerea drojdiei de casă întrucât ajută la formarea microorganismelor necesare și la fermentare.

Cum se prepară drojdia de casă

Maiaua se poate prepara în orice bucătărie, întrucât nu necesită ustensile speciale. Timpul necesar pentru a obține o drojdie sălbatică de calitate este de circa 7-10 zile.

Pentru a obține drojdie sălbatică în casă, veți avea nevoie de:
– 100 ml apă la temperatura camerei sau ușor mai călduță, la circa 22-25 de grade;
– 50 g făină albă de grâu tip 650;
– 50 g făină de secară pentru a grăbi procesul de fermentație.

Pentru a prepara maiaua, aveți grijă să aveți la îndemână:
– cântar de bucătărie;
– vas în care să amestecați apa cu făina;
– borcan care se închide;
– lingură din inox, silicon sau plastic.

Apa cu făina albă și cea de secară se amestecă bine în recipient, apoi produsul obținut se pune în borcan și se închide.

Închiderea borcanului nu trebuie să fie ermetică, întrucât acest lucru împiedică intrarea aerului necesar pentru fermentație.

Borcanul cu amestecul pentru maia se pune la un loc întunecos, care păstrează o temperatură de 23-24 de grade Celsius.

Începând din a doua zi veți vedea că maiaua începe să fermenteze și apar bule, amestecul crește și emană un miros acrișor. Se păstrează numai 100 g din cultură, iar restul de îndepărtează sau se folosește la lipii. Peste ce a rămas se mai pune un amestec din 100 g făină și 100 ml apă, se acoperă și se pune din nou la adăpost de lumină.

Procesul se repetă timp de mai multe zile, până când mirosul devine mai puternic, dar plăcut, iar volumul se dublează. Este nevoie de minim 7 zile pentru ca drojdia sălbatică să devină complet activă, având o greutate de circa 300 g.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel