EXCLUSIV Ce trebuie să știi despre legumele preparate pe grătar. Cum să gătești legumele pentru a fi sănătoase. Cristian Mărgărit. Nu au ce să caute pe grătar. Este periculos

Cum să gătești legumele pentru a fi sănătoase și de ce prepararea lor pe grătar nu este cea mai potrivită opțiune. Despre toate acestea a vorbit Cristian Mărgărit, specialist în...
Cum să gătești legumele pentru a fi sănătoase. Legumele preparate pe grătar pot fi parte a unei diete sănătoase în general, dar există unele aspecte care pot afecta nivelul lor de sănătate, în funcție de modul în care sunt pregătite și consumate. Cristian Mărgărit, specialist în nutriție a explicat în exclusivitate la Pastila de Frumusețe de la DC MEDICAL și Spectacola motivele pentru care legumele pregătite pe grătar pot să nu fie întotdeauna considerate foarte sănătoase.
”Există o modă, de exemplu, mai ales în regimurile pentru slăbit, mâncatul legumelor la grătar. Legumele nu au ce căuta la grătar. Pe grătar se arde o parte din legumă și nu mai este sănătoasă. Le facem la aburi, le mâncăm crude în salate sunt absolut extraordinare.
Vezi și: Secretele cristalizării mierii. Ce se întâmplă dacă o consumi așa și cum îți afectează sănătatea
Dacă le ard, le pun pe grătar, expunerea la temperatură mare, expunerea la fum, în loc să le facă mai bune, le face mai rele, le face chiar dăunătoare pentru sănătate legumele.
Dacă la carne, să spunem, sunt obligat să gătesc termic sau aproape obligată, poate fi mâncată și crudă, pentru gust, pentru partea de eliminarea diverșilor agenți patogeni pentru sterilizare practică nu riști să mănânci un pește, crud sau carne crude sunt un pic mai riscante pentru sănătate dacă acolo deci sunt practic obligat să am o preparare termică și pot să controlez temperatura, un foc mai mic sau o plită, pot să controlez timpul de expunere, dar să o țin mai puțin.
Pot să o marinez înainte, dar în cazul legumelor nu am de ce să le expun la aceste temperaturi. Nu am de ce să am dungi negre pe legumele mele și să mănânc acea parte a legumei”, a explicat Cristian Mărgărit, specialist în nutriție, în exclusivitate la Pastila de Frumusețe de la DC MEDICAL și Spectacola.
Fumul, nociv pentru sănătate
”Fumul este cu atât mai periculos. În momentul când începem să depășim 140°C în alimentul nostru se formează aceste substanțe. Ele dau și partea de aromă, de aceea ne plac foarte mult, dar din păcate, știința arată foarte clar că aceste substanțe nu sunt sănătoase.
Expunerea repetată și în cantități mari chiar este perceptibilă, să spunem la nivel de apariție a bolilor. Consumul ocazional, sigur nu prezintă o problemă. Dacă mănânci din când în când nu ți se întâmplă nimic.
Să nu ardem alimentele. Le putem încălzi, le putem perpeli, le putem coace, le putem chiar și prăji puțin, le putem pune pe grătar un pic, dar să evităm arsură. Acea arsură este, de fapt periculoasă, nu neapărat materialul din care este făcut grătarul sau firma de la care am cumpărat grătarul. Sau că e lemn sau că cărbune”, a mai precizat Cristian Mărgărit.
Vezi mai multe în VIDEO:
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
Totul despre cancerul colorectal. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), la DC Medical și DC News
Apneea obstructivă în somn, factorul ascuns care îți compromite sănătatea respiratorie. Dr. Ela Bănică: Află prea târziu
Pericolul invizibil al sezonului cald. La ce să fii atent dacă mergi la mare sau piscină
Urgențe urologice: semnele care cer intervenție imediată. Dr. Bogdan Pârlițeanu explică
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy
Cum îți poți evalua rezerva ovariană și fertilitatea. Dr. Lucia Luchian: Se poate recolta oricând
Cum a reușit Andreea Mantea să scape de kilogramele nedorite
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Sindromul de coadă de cal. Dr. Dan Aurel Nica: simptomul urgent care îi rușinează pe pacienți
Când poți face a doua procedură FIV, dacă prima nu a ieșit. Lucia Luchian, vești bune pentru cupluri
Dermatita atopică NU e o formă de alergie. Dr. Alin Nicolescu: Provoacă astm sau rinită
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
CNAS: Nu există date exacte despre numărul persoanelor asigurate după 1 septembrie 2025
Spitalele, evaluate de noi inspectori. Mesajul care poate duce la demiteri
Poluarea, un nou factor major în declanșarea astmului și alergiilor. Prof. dr. Florin Mihălțan: Provocarea deceniului. Mare amenințare
Digitalizarea în sistemul medical, soluție pentru eficiență și accesibilitate. Cătălin Radu (Brisol Myers Squibb): Poate ajuta foarte mult. Control la distanță
Torsiunea testiculară: simptome și testul care pune diagnosticul. Dr. Bogdan Pârlițeanu: Trebuie intervenit în maxim 4 - 6 ore!
Inovația farma în comunism. Cătălin Radu, Bristol Myers Squibb: Nu se încuraja diferența de opinii
Boala care afectează un milion de români. Prof. dr. Florin Mihălțan: Exacerbări severe. Capcane care ascund afecțiunea
Boala care afectează un milion de români. Poți suferi de aceasta și să nu îți dai seama încă de la început, iar consecințele sunt grave.