Cum să îndepărtezi o geană din ochi. 6 lucruri pe care să nu le faci niciodată. Care este rolul genelor

Monika Baciu |
Data publicării:
cum sa indepartezi o geana din ochi - FOTO: Frepik@studiomay
cum sa indepartezi o geana din ochi - FOTO: Frepik@studiomay

Cum să îndepărtezi o geană din ochi. Care sunt cele 6 lucruri pe care nu trebuie să faci și ce poți păți din cauza unei gene blocate în ochi. 

Cum să îndepărtezi o geană din ochi. Ce poți să pățești din cauza unei gene blocate în ochi. Genele, firele scurte de păr care cresc la capătul pleoapei, au rolul de a vă proteja ochii de praf și resturi.

Glandele de la baza genelor ajută, de asemenea, la lubrifierea ochilor atunci când clipiți. Ocazional, o geană poate cădea în ochi și rămâne blocată pentru un minut sau două.

Vezi și: Semnul care îți indică un nivel ridicat de colesterol, dezvăluit. La ce să fii atent la degetele de la picioare. Netratat duce la AVC, atac de cord sau cheaguri de sânge

Geană în ochi, simptome

Când se întâmplă acest lucru, puteți simți iritație sau mâncărime sub pleoapă. S-ar putea să simțiți nevoia de a vă freca ochiul, iar ochiul dumneavoastră va începe probabil să lăcrimeze.

Dacă aveți o geană în ochi, încercați să vă păstrați calmul și urmați instrucțiunile din acest articol. De cele mai multe ori, o geană poate fi îndepărtată simplu și ușor, fără alte complicații.

O geană blocată în ochi poate provoca usturime sau mâncărime. Poate exista senzația de nisip în ochi. Poți simți sau nu căderea genelor și poate fi sau nu rezultatul frecării ochilor.

Puteți identifica faptul că ceea ce aveți în ochi este o geană stând în fața unei oglinzi, ținând ochiul deschis și mișcând ochiul dintr-o parte în alta. Este posibil ca geana să devină vizibilă sau nu. Urmați pașii de mai jos dacă vedeți sau suspectați că aveți o geană în ochi, potrivit Healthline.

Vezi și: De ce să nu folosești apa când e furtună. Pericolul uriaș care te paște. Ce poți să pățești

Cum să eliminați o geană din ochi

Pentru a îndepărta o geană de pe ochi în siguranță, urmați acești pași:

- Înainte de a face orice, spălați-vă bine pe mâini cu apă și săpun și uscați-le cu un prosop. Îndepărtați orice lentile de contact dacă le aveți. Nu vrei să introduci bacterii în ochi, mai ales când acesta este deja iritat.

- Cu fața spre o oglindă, trageți ușor de pielea de deasupra osului sprâncenelor și de pielea de sub ochi. Privește cu atenție pentru o clipă și vezi dacă poți vedea geana plutind în ochi.

Vezi și: Cum afectează saliva gustul mâncării. Care este rolul acesteia. Cum se schimbă pe parcursul unei zile

- Fără să vă frecați ochiul, respirați adânc și clipiți de câteva ori pentru a vedea dacă lacrimile naturale vor spăla singure geana.

- Dacă simțiți că geana se află în spatele pleoapei superioare, trageți ușor pleoapa superioară înainte și peste spre pleoapa inferioară. Priviți în sus, apoi la stânga, apoi la dreapta și apoi în jos. Repetați acest proces pentru a încerca să deplasați geana spre centrul ochiului dumneavoastră.

- Folosiți un tampon de bumbac umed pentru a încerca să prindeți ușor geana dacă vedeți că se deplasează în jos spre sau sub pleoapa inferioară. Faceți acest lucru numai dacă geana se află pe partea albă a ochiului sau a pleoapei.

- Încercați lacrimi artificiale sau soluție salină pentru a spăla geana.

- Dacă niciunul dintre pașii de mai sus nu a avut succes, luați un pahar mic de suc și umpleți-l cu apă călduță, filtrată. Coborâți ochiul spre ceașcă și încercați să clătiți geana.

- În ultimă instanță, ați putea încerca să faceți un duș și să îndreptați un jet ușor de apă spre ochi.

Vezi și: Fractura de stres: care sunt simptomele afecțiunii de care suferă Paula Badosa. Jucătoarea de tenis s-a retras de la Roland Garros

Ce să faceți în cazul copiilor

Dacă copilului dumneavoastră i s-a blocat o geană în ochi, nu vă folosiți unghiile sau orice alt obiect ascuțit pentru a încerca să o scoateți.

Dacă pașii de mai sus nu funcționează, țineți ochiul copilului dvs. deschis și instruiți-l să se uite dintr-o parte în alta și de sus în jos în timp ce îl clătiți cu soluție salină sau picături de lacrimi artificiale pentru ochi.

Dacă acestea nu sunt disponibile, folosiți un jet ușor de apă curată, călduță sau rece. De asemenea, puteți încerca să folosiți un tampon de bumbac umed pe colțul ochiului pentru a încerca să îl îndepărtați.

Dacă o geană rămâne blocată în ochiul dvs. sau al unui copil mai mult de o oră, este posibil să fie nevoie să apelați la ajutorul unui profesionist medical. Încercările repetate de a îndepărta o geană dintr-un ochi pot zgâria și irita corneea, ceea ce crește riscul de infecții oculare.

Vezi și: Toleranța la durere, asociată cu nivelul activității fizice. Ce alte beneficii mai avem în urma mișcării fizice

Ce nu trebuie să faceți

Dacă o geană a plutit în ochi timp de un minut sau cam așa ceva, poate începe să te scoată puțin din minți. Cel mai important este să rămâneți calmi.

Iată o listă rapidă de lucruri pe care trebuie să le evitați în timp ce geana se află în ochiul dvs:

- Nu încercați să scoateți o geană când aveți lentile de contact în ochi.

- Nu vă atingeți niciodată ochiul fără să vă spălați mai întâi pe mâini.

- Nu folosiți pensete sau orice alt obiect ascuțit.

- Nu încercați să conduceți sau să folosiți echipamente sensibile.

- Nu ignorați geana și nu sperați că va dispărea.

- Nu intrați în panică.

Efecte secundare pe termen lung

De obicei, o geană în ochi este un inconvenient temporar pe care îl puteți rezolva rapid singur. Dacă nu puteți îndepărta geana, aceasta vă poate zgâria pleoapa sau ochiul. Bacteriile de pe mâini pot fi introduse în ochiul dvs. în timp ce acesta este iritat. De asemenea, vă puteți răni pleoapa sau corneea încercând să îndepărtați geana folosind unghiile sau un obiect ascuțit.

Toți acești factori vă cresc riscul de conjunctivită (ochi roz), cheratită sau celulită palpebrală.

Vezi și: Aparatul dentar la copii, indicații. Anca Mantu: Suptul degetului antrenează creșterea oaselor și a dinților spre anterior

Alte cauze potențiale

Dacă simțiți că aveți o geană în ochi, dar nu o puteți găsi, s-ar putea să fie altceva la mijloc.

O geană încarnată este o afecțiune comună în care o geană crește sub pleoapă în loc să crească spre exterior. Anumite afecțiuni oculare, cum ar fi blefarita, pot face ca o geană încarnată să fie mai probabilă.

Dacă genele vă cad des, este posibil să vă confruntați cu pierderea părului sau cu o infecție pe pleoapă. Căderea genelor poate fi, de asemenea, un semn că sunteți alergic la un produs cosmetic.

Dacă simțiți adesea senzația unei gene sau a unui alt obiect sub pleoapă, este posibil să aveți ochi uscat sau o inflamație a pleoapei. Dacă aceste simptome nu dispar, ar trebui să vă consultați medicul oftalmolog.

Când trebuie să consultați un medic

În unele cazuri, o geană în ochi poate duce la o vizită la medicul oftalmolog. Ar trebui să apelați la ajutorul unui profesionist dacă vă confruntați cu oricare dintre următoarele:

- o geană prinsă în ochi pentru mai mult de câteva ore

- roșeață și lăcrimare care nu încetează după ce geana este îndepărtată

- puroi sau mucus verde sau galben care iese din ochiul dumneavoastră

- sângerare din ochi

Vezi și: Alimentația variată, soluția pentru slăbit sau menținerea greutății. Anca Hâncu: Putem și să mâncăm la fel, dar să facem mișcare mai multă

Genele în ochi sunt o afecțiune destul de frecventă și, de obicei, pot fi rezolvate acasă. Evitați să vă frecați ochiul și spălați-vă întotdeauna pe mâini înainte de a vă atinge zona ochiului. Mai presus de toate, nu încercați niciodată să scoateți o geană din ochi folosind un obiect ascuțit, cum ar fi o pensetă.

În unele situații, este posibil să aveți nevoie de ajutorul unui oftalmolog sau optometrist pentru a îndepărta geana în siguranță. Vorbiți cu oftalmologul dumneavoastră dacă observați că genele vă cad des în ochi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel