Aparatul dentar la copii, indicații. Anca Mantu: Suptul degetului antrenează creșterea oaselor și a dinților spre anterior

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
aparatul dentar la copii. FOTO: Freepik @ArtPhoto_studio
aparatul dentar la copii. FOTO: Freepik @ArtPhoto_studio

Când se recomandă aparatul dentar copiilor și de ce trebuie evitat suptul degetului sau al suzetei.

Aparatul dentar este o modalitate eficientă de a interveni atât asupra aspectului estetic al danturii, prin repararea malpoziționării și realizarea unei alinieri perfecte, dar și asupra celui funcțional, prin remedierea malocluiziei, adică a mușcăturii.

Beneficiile purtării aparatului dentar sunt numeroase și au implicații directe asupra sănătății generale, pe lângă aspectul estetic.

Astfel, aparatul dentar poate ajuta:

- ca dinții să fie mai ușor de curățat

- prevenirea cariilor și a bolilor gingivale

- corectarea tulburării articulației temporomandibulare

- restabilirea funcțiilor corespunzătoare, cum ar fi mestecatul și vorbirea.

Dacă în urmă cu mulți ani doar copii erau printre beneficiarii aparatului dentar, cu toate implicațiile psihoemoționale ”la pachet”, deoarece erau priviți diferit de ceilalți copii, de ceva vreme chiar și adulții au început să apeleze la aparatele dentare, conștienți fiind de beneficiile pe care le aduce o dantură aliniată corespunzător.

Aparatele dentare pentru copii, indicații

În ceea îi privește pe cei mici, dr. Anca Mantu, medic stomatolog cu practică în pedodonție, afirmă că indicarea modelului de aparat dentar vine în funcție de problema copilului.

”Avem aparate mobile care sunt ca un fel de proteze și au o secțiune transversală pe mijlocul acestora, iar lunar se modifică distanța dintre cele două părți ale plăcii, ca să distanțeze dinții superiori și să îi alinieze.

Acesta este recomandat copiilor în creștere, cu dentiție mixtă, adică pe la vârsta de 6-7 ani”, a declarat dr. Anca Mantu, medic stomatolog, în exclusivitate pentru DC Medical.

De asemenea, există și aparatele dentare fixe, cu brackeți fixați pe dinți și cu sârme, care rămân pe toată perioada pe dinți și care sunt recomandate în special copiilor mai mari, care au dinții definitivi.

Potrivit medicului, în ambele cazuri este nevoie de o igienă orală și de un control periodic, dar și de identificarea originii problemei care duce la necesitatea utilizării aparatului dentar.

”De exemplu, poate nu este indicat să porți un aparat, poate este indicat să porți un alt dispozitiv necesar pentru a ghida înghițirea copilului, să alinieze dinții pentru că mușcă greșit, pentru a corecta respirația când el trebuie să aibă respirație nazală.

Sunt copii care s-au obișnuit să respire pe guriță, fie că au probleme cu polipii, fie că nu. Și trebuie ajutați, prin diferite aparate”, a mai spus medicul.

Vezi și: Ce să faci în caz de enterocolită. Dorobăț: Am uitat ceea ce ne-au învățat părinții și bunicii noștri

Suptul degetului și al suzetei, pericol pentru sănătatea orală

Potrivit medicului, obiceiul de a suge degetul sau suzeta, în cazul copiilor mic, respectiv de a roade creioane sau alte obiecte dure, poate avea un efect nociv asupra sănătății orale.

De altfel, mai spune medicul, în cazul în care nu se poate scăpa de acest obicei prin simpla îndepărtare de obiecte, este necesar să se ajungă la psiholog pentru a vedea dacă suptul suzetei peste o anumită vârstă nu are cumva legătură cu o stare anxioasă prin care trece copilul. 

”Interpunerea de obiecte dure, în special, cum ar fi degete, creioane, și apăsarea dinspre cerul gurii spre exterior, antrenează creșterea oaselor și a dinților spre anterior. Astfel, se creează un spațiu între dinți, aceștia nu mai mușcă pentru că sunt ghidați să crească înainte și spre sus.

Obiceiurile vicioase cu obiecte dure duc la asemenea perturbări ale creșterii oaselor și a poziționării dinților”, a mai spus dr. Anca Mantu. 

În ceea ce privește suptul suzetei, medicul precizează că impactul acesteia este ceva mai mic decât în cazul obiectelor dure sau al degetului.

”Suzeta, mai puțin, deoarece creează compresie pe maxilar. Copilul când ajunge ajunge la alimentație mixtă și ulterior renunță la alăptat, oasele și mușchii lui trebuie să se dezvolte armonios.

Dacă cel mic rămâne la stadiu acela cu un obicei în care suge, pur și simplu își îngustează oasele și le antrenează să rămână înguste și se înalță cerul gurii. Deci își perturbă creșterea și poate afecta dezvoltarea oaselor și poziționării dinților. Apar dinții îngrămădiți, estetica este afectată, dinamica oaselor”, a mai spus dr. Anca Mantu.

Pentru a-i dezobișnui de acest obicei cu impact asupra sănătății orale, medicul stomatolog susține că este nevoie de exercițiu de conștientizare, exercițiu pe care trebuie să îl facă părinții.

Concret, aceștia să le explice copiilor de fiecare dată că ceea ce fac ei, prin supt degetul sau ros creioane, se poate ajunge la probleme de sănătate.

În cazul în care aceste gesturi sunt determinate de stări anxioase este recomandat să se apeleze chiar și la un psiholog sau psihoterapeut.

Vezi și: Manevra Heimlich: cum se face. Ciuhodaru: Creierul începe să se degradeze la 1 minut. La 3 minute leziuni ireversibile, la 5 moarte cerebrală, la 15 moarte

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel