Ce să faci în caz de enterocolită. Dorobăț: Am uitat ceea ce ne-au învățat părinții și bunicii noștri

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Ce să faci în caz de enterocolită - Foto: Freepick
Ce să faci în caz de enterocolită - Foto: Freepick

Cum să gestionați enterocolita. Care sunt simptomele, cauzele și cum o tratăm.

Enterocolita este o inflamație care apare în tractul digestiv al unei persoane. Afecțiunea se manifestă în în mod specific asupra căptușelii interioare atât a intestinului subțire (enterita), cât și a colonului (colita), provocând mai multe simptome.

Aceasta afectează copii și adulți, însă cei mai afectați sunt bebelușii care nu au încă format sistemul imunitar.

Având în vedere perioada specifică sărbătorilor, cu camere de gardă foarte solicitate, pe diverse motive, în cazul în care vă confruntați cu o formă ușoară de enterocolită, ce nu necesită deplasare la un control de specialitate, puteți să remediați situația cu ceea ce aveți acasă. Medicul infecționist Carmen Dorobăț a explicat, în exclusivitate, pentru DC Medical, cum puteți rezolva un astfel de episod, în special în cazul celor mici.

”De multe ori am uitat poate ceea ce ne-au învățat părinții și bunicii noștri.

În momentul în care apare un deranjament digestiv minor, nu cel care înseamnă și internare în spital, atunci trebuie să întrerupem în a da copilului o alimentație grea, adică să trecem pe pâine prăjită, pe supe de zarzavat, pe brânză de vacă, fără ou, fără carne, câteva zile.

De asemenea, să hidratăm corespunzător, fie cu apă plată, fie cu ceai de mentă nedulce și la o temperatură mai joasă, la temperatura camerei, și în felul acesta putem nu numai să ajutăm, dar să ne și ferim să ajungem cu micuțul în camerele de gardă pentru că așa cum știm, niciodată nu este pe placul lor”, a declarat dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist.

Enterocolita, cauze

Enterocolita este cauzată de o varietate de agenți infecțioși, precum?

- agenții bacterieni - Salmonela, E. Coli, Shigella

- agenți virali - rotavirusuri, enterovirusuri, adenovirusuri

- agenți paraziți - giardioza.

De asemenea, enterocolita poate fi cauzată de:

- boala Crohn, o boală autoimună

- administrea de medicamente, precum ibuprofen

- tratament cu radioterapie

- boala celiacă

- boala Whipple, infecție bacteriană rară.

Enterocolita, tipuri

În funcție de cauze și simptome sunt mai multe tipuri de enterocolită, astfel:

enterocolita acută, care se manifestă prin scaune numeroase, greață și vărsături, dureri abdominate, febră, frisoane, alterarea stării generale. Este cauzayă de virusuri, bacterii, paraziți, ciuperci, iar calea de transmitere este reprezentată de mâinile murdare, suprafețe contaminate, apă sau alimente contaminate.

Enterocolita cronică este o inflamație cronică a mucoasei intestinale, în acastă categorie intră Boala Crohn și colita ulcerativă, o boală autoimună care afectează colonul și rectul.

În funcție de cauza care duce apariția infecției, enterocolita poate fi:

- virală, cauzată de diverse virusuri

- bacteriană, provocată de bacterii precum Salmonella, Cholera, E.coli, Staphilococcus aureus, Shigella. Bacteriile ajung în alimente (carne, lapte, alimente proaspete preparate cu ouă) prin manipularea necorespunzătoare a acestora, igiena precară în timpul procesării, sau păstrarea în condiții necorespunzătoare.

- parazitară, cauzată de bacterii intestinale.

- mecanică, provocată de diferite traumatisme ale mucoasei intestinale.

- toxică (toxiinfecția alimentară) se dezvoltă în urma consumului de medicamente, consumului de droguri, anumitor alimente sau băuturi, arată Very Well Health.

Enterocolită, simptome

Manifestarile enterocolitei sunt numeroase:

- diaree

- greață

- vărsături

- pierderea poftei de mâncare

- crampe abdominale

- dureri abdominale

- urme de sânge în scaun

- febră

- oboseală

- balonare.

Enterocolită, diagnostic și tratament

Diagnosticul de enterocolită se stabilește de către medicul specialist, în urma examenului fizic, în care medicul examinează abdomenul pacientului pentru a verifica sensibilitatea acestuia.

Iar testele includ:

- testele de cultură a scaunului

- testele serologice

- ecografia abdominală

- tehnici imagistice

În ceea ce privește tratamentul, în cazul în care nu există complicații, enterocolita ar trebui să se vindece de la sine, în 7 zile. Important este ca pacientul să fie menținut hidratat.

În cazul enterocolitei bacteriene, este indicat tratament cu antibiotice. De asemenea, pentru ameliorarea durerilor abdominale și a crampelor se recomandă medicamente antispatice, iar în cazul febtei se recomandă antipiretice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel