De ce să nu folosești apa când e furtună. Pericolul uriaș care te paște. Ce poți să pățești

Monika Baciu |
Data publicării:
de ce sa nu folosesti apa cand e furtuna - FOTO: Freepik@alisaa
de ce sa nu folosesti apa cand e furtuna - FOTO: Freepik@alisaa

De ce să nu folosești apa când e furtună. Poți chiar să mori. Află de ce.

De ce să nu folosești apa când e furtună. Care este explicația specialiștilor. O furtună este un eveniment meteorologic temporar care provoacă tunete și fulgere. Sunetul tunetului este ca un avertisment, deoarece înseamnă că vă aflați la distanța de lovire a fulgerelor.

Fulgerul este o scânteie mare de electricitate. Este una dintre cele mai periculoase părți ale unei furtuni. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) spun că aproximativ 10% dintre persoanele lovite de fulgere mor.

De asemenea, merită menționat din partea organizației că șansa de a fi lovit de fulger este scăzută - mai puțin de 1 la un milion. Cu toate acestea, anumite activități vă pot crește riscul. Printre acestea se numără dușul în timpul unei furtuni. Citiți mai departe pentru a afla de ce nu este sigur, împreună cu alte activități pe care ar trebui să le evitați, potrivit Healthline.

De ce să nu faci duș când e furtună

Potrivit CDC nu este sigur să faci duș atunci când este furtună. De asemenea, este nesigur să faci baie. Acest lucru se datorează riscului de electrocutare. Organizația mai spune că fulgerele pot călători prin instalații sanitare. Dacă fulgerul lovește o conductă de apă, electricitatea se poate deplasa de-a lungul țevilor și poate provoca electrocutarea.

Până în prezent, nu se știe dacă cineva a murit vreodată făcând duș în timpul unei furtuni.

Vezi și: Fractura de stres: care sunt simptomele afecțiunii de care suferă Paula Badosa. Jucătoarea de tenis s-a retras de la Roland Garros

Nici apa de la robinet nu trebuie folosită

În timpul unei furtuni, ar trebui să evitați utilizarea apei în general. Electricitatea produsă de fulgere se poate deplasa prin țevile de apă din întreaga clădire, nu doar din baie.

CDC vă sfătuiește să nu folosiți deloc apa, inclusiv să spălați vasele sau să vă spălați mâinile.

Efectele loviturilor de trăsnet

O lovitură de trăsnet prezintă riscul de moarte prin electrocutare. Efectele sale asupra organismului pot varia în funcție de tip și gravitate.

Trăsnetele pot provoca:

- erupții cutanate (eritem)

- arsuri

- contracții musculare severe

- leziuni ale sistemului nervos

- leziuni severe ale mai multor organe

- efecte cardiovasculare, cum ar fi oprirea cardio-pulmonară

Majoritatea deceselor cauzate de fulgere se datorează efectelor cardiovasculare.

Ce alte activități de interior ar trebui evitate în timpul unei furtuni

Pe lângă evitarea folosirii apei, se recomandă evitarea altor activități de interior, cum ar fi:

Vezi și: Toleranța la durere, asociată cu nivelul activității fizice. Ce alte beneficii mai avem în urma mișcării fizice

Utilizarea aparatelor electronice

Cablurile electrice, ca și instalațiile sanitare, pot conduce electricitate de la o lovitură de trăsnet. Electricitatea se poate deplasa de-a lungul firelor și poate provoca electrocutare.

În timpul unei furtuni, este recomandat să evitați utilizarea aparatelor electronice care sunt conectate la o priză electrică. Acest lucru include dispozitive precum:

- calculatoare

- telefoane cu fir

- sisteme de jocuri

- mașini de spălat și uscătoare

- sobe

Potrivit CDC, este sigur să folosiți telefoanele mobile în timpul unei furtuni.

Nu stați în apropierea ferestrei

CDC sfătuiește, de asemenea, să nu stați în picioare sau să vă așezați lângă ferestre. De asemenea, ar trebui să evitați să stați în apropierea ușilor și verandelor.

Nu stați lipit de beton

Există fire metalice în podelele sau pereții din beton. Electricitatea produsă de un fulger poate călători prin aceste fire, așa că este recomandat să evitați să stați pe podele sau pereți de beton.

Vezi și: Fenomenul întâlnit în spitalele mici. Cât costă spitalizarea și de ce se făceau internări de o zi. Pană: Dacă erai manager de spital, ce ai fi ales?

Alte măsuri de precauție în caz de furtună

În timpul unei furtuni, cel mai bun mod de a evita să vă răniți în aer liber este să rămâneți înăuntru. Verificați întotdeauna vremea înainte de a începe activitățile în aer liber.

Dacă sunteți afară când începe o furtună, iată ce puteți face pentru a fi în siguranță:

- Găsiți un adăpost. Căutați un adăpost într-o clădire închisă. Dacă nu există clădiri în apropiere, rămâneți într-un vehicul închis, cu capota metalică și ferestrele închise.

- Evitați să vă întindeți pe jos. Atunci când fulgerul lovește solul, curenții săi electrici pot călători mai mult de 30 de metri. Curenții de pământ sunt cea mai frecventă cauză a rănirilor și deceselor provocate de fulgere.

- Îndepărtați-vă de apă. Dacă înotați, părăsiți imediat apa. Evitați iazurile, piscinele și alte corpuri de apă.

- Evitați să stați sub copaci. Dacă fulgerul lovește copacul, electricitatea poate călători până la trunchi și vă poate electrocuta.

- Evitați liniile electrice. Nu atingeți niciodată liniile electrice căzute în timpul sau după o furtună. De asemenea, este indicat să evitați gardurile de sârmă ghimpată și morile de vânt, care pot conduce electricitatea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel