Cum să mănânci dulciuri fără să te ÎNGRAȘI. Care sunt bomboanele naturii

Anisia Nica |
Data actualizării: | Data publicării:
cum sa mananci dulciuri fara sa te ingrasi FOTO: Pexels @igor ovsyannykov
cum sa mananci dulciuri fara sa te ingrasi FOTO: Pexels @igor ovsyannykov

Cum poți mânca dulciuri fără "efecte adverse"? Ce sunt carbohidrații și de ce nu ar trebui să îi eliminăm din alimentație?

Ce sunt carbohidrații?

"Carbohidrații fac parte din alimentația noastră, din macronutrienți împreună cu grăsimile și proteinele. Au în principal rolul de a furniza energie organismului". a declarat nutriționistul Gianluca Mech pentru emisiunea "Vorbește lumea" de la Pro TV.  Acesta adaugă că "sunt esențiali în alimentația de zi cu zi. În anumite tipuri de dietă, precum dieta ketogenică, se prevede eliminarea carbohidraților pe o perioadă limitată de timp".

Carbohidrații buni și carbohidrații răi

Anumiți carbohidrați sunt mai "buni" decât altii: "trebuie să menționez că există carbohidrați care conțin foarte mulți micronutrienți, precum vitamine, săruri minerale și alte tipuri de carbohidrați, denumiți rafinați, care furnizează doar calorii și care acționează foarte rapid. Din păcate, trec foarte rapid din stomac în sânge ridicând nivelul de glicemie și, în acest caz, organismul nu are timpul necesar să utilizeze această energie atât de concentrată și prin urmare o transformăm în grăsimi.

Acest fenomen de urcare și coborâre rapidă a glicemiei ne produce rapid senzația de foame și din acest motiv continuăm să mâncăm. În special voi femeile spuneți mănânc pe sistem nervos, dar aceasta este o foame chimică", adaugă nutriționistul și ne atenționează cu privire la "tipurile rapide de carbohidrați, care sunt foarte bune, știu...carbohidrații buni îi găsim în special în legume.

Legumele conțin puțini carbohidrați, dar conțin foarte multe fibre, foarte multe vitamina și săruri minerale. Înainte de toate, trebuie să ne asigurăm că ne-am mâncat porția de legume. Ulterior, putem trece la alte tipuri de legume cu carbohidrați, de tipul mazăre, fasole și apoi la fructe.

Fructele, bomboanele naturii

Nutriționistul avertizează: "Atenție, fructele sunt denumite bomboanele naturii, sunt bogate în zahăr. Nu trebuie să abuzăm de acestea și îți voi da un sfat: încearcă să mănânci fructele ca atare: le decojești și le mănânci fără a le stoarce și fără a le filtra. În caz contrar, separi fibrele de zahăr și sporești indicele glicemic al fructelor pe care le mănânci. Deci mănâncă așa cum le-a făcut natura".

Truc: cum să mănânci dulciuri fără să te îngrași

Nutriționistul ne oferă un truc pentru a nu crește în greutate în urma consumului de dulciuri: "Dacă vrei să mănânci un desert, trebuie să îți amintești să mănânci mai întâi fibre. Deci mănâncă mai întâi legumele, salata, iar după zaharurile rapide se amestecă cu fibrele din salată și acționează mai încet"

Carbohidrații și proteinele

"Și proteinele, la fel ca și fibrele încetinesc trecerea carbohidraților rapizi din stomac în sânge. Și grăsimile fac același lucru, de exemplu uleiul de măsline: funcționează foarte bine pentru a reduce vârful glicemic de după masă", spune acesta și ne recomandă o combinație alimentară interesantă: "orezul cu mazăre: există proteinele din mazăre, dar și fibrele și în acest caz avem carbohidrații din orez și proteinele din orez.

Acest fel de mâncare este destul de complet deoarece conține toți aminoacizii esențiali și carbohidrați a căror acțiune este încetinită de fibre".

Când eliminăm carbohidrații?

Specialistul ne recomandă să nu eliminăm carbohidrații decât "dacă urmăm o dietă ketogenică și dorim să pierdem 5 kg în greutate în 15 zile, trebuie eliminați complet carbohidrații deoarece trebuie indusă cetoza, dar acest lucru trebuie făcut numai sub strict control medical...Cetoza reprezintă un mecanism care intervine atunci când nu avem aport de carbohidrați.

Organismul va utiliza grăsimile ca sursă de energie, dar creierul nu le poate utiliza ca atare. Trebuie transformați în molecule mai mici, care se numesc corpi cetonici: îți conferă foarte multă energie și nu simți nici senzația de foame. În dieta ketogenică se folosesc doar proteine, fibre și grăsimi".

Câți carbohidrați trebuie să mâncăm?

"Există și dieta de reducere calorică echilibrată. Acolo ne încadrăm la 60 de grame de carbohidrați pe zi. În cazul sportivilor, ei pot consuma și 180 de grame pe zi. Așadar, aportul de carbohidrați pe care îi putem mânca este unul redus. Trebuie să încercăm să utilizăm carbohidrați buni, care ne oferă și elemente nutritive... Este bine să ne limităm la aproximativ 100 de grame de carbohidrați pe zi și să încercăm să consumăm carbohidrații buni, cei care provin din legume, din verdețuri, din fructe", recomandă nutriționistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel