Cum să renunți la sucurile acidulate. Efectele consumului regulat de suc și ce alternativele sănătoase ai

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Cum sa renunti la sucurile acidulate Foto: Freepik @narong27
Cum sa renunti la sucurile acidulate Foto: Freepik @narong27

Cum să renunți la sucurile acidulate. Nu oferă nicio valoare nutritivă și pot conduce la diabet și la apariția bolilor de ficat.

Sucurile acidulate includ oricare băutură care conține apă carbogazoasă, zahăr adăugat sau un alt îndulcitor, cum ar fi siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză, precum și arome naturale sau artificiale.

În ciuda popularității sale, este bine cunoscut faptul că sucul acidulat nu este bun pentru sănătate, deoarece este legat de obezitate, de sănătatea dentară precară și de diverse boli cronice.

Chiar și știind acest lucru, multe persoane care beau în mod regulat și doresc să reducă consumul se străduiesc să facă acest lucru.

Vezi și: Tuberculoza: cauze, simptome, prevenție. Ce ar trebui să știe persoanele care călătoresc

De ce poftești la sucuri

Când vine vorba de a bea prea mult suc, oprirea implică mai mult decât voință.

Există motive biochimice pentru care oamenii tânjesc după alimente și băuturi bogate în zahăr.

Creierul uman are o zonă numită sistem de recompensă. Acesta este conceput pentru a recompensa oamenii atunci când efectuează acțiuni care promovează supraviețuirea, cum ar fi mâncatul.

Atunci când mânânci alimente, creierul eliberează o substanță chimică care te face să te simți bine, numită dopamină, pe care creierul o interpretează ca fiind plăcere.

Vezi și: Ce trebuie să știi despre legumele preparate pe grătar. Cum să gătești legumele pentru a fi sănătoase. Cristian Mărgărit. Nu au ce să caute pe grătar. Este periculos

Pentru a obține mai multă plăcere, creierul tău continuă să caute acțiuni care stimulează eliberarea de dopamină, inclusiv mâncatul.

Problema cu sucurile și alte alimente bogate în zahăr este că acestea oferă o eliberare de dopamină mult mai mare decât alimentele integrale, ceea ce poate duce la pofte.

Acest lucru poate duce la un cerc vicios în care creierul caută din ce în ce mai multe alimente bogate în zahăr pentru a obține același răspuns de plăcere.

Motive pentru a nu mai bea sucuri

Există mai multe motive pentru care ar trebui să nu mai beți sucuri:

- Favorizează creșterea în greutate. Sucul acidulat este bogat în calorii și nu taie foamea, ceea ce face ușor să consumi un număr mare de calorii. Cercetările arată, de asemenea, că persoanele care beau frecvent sucuri acidulate cântăresc mai mult decât cele care nu beau.

- Legate de bolile cronice. Studiile au arătat în mod constant că persoanele care beau mai frecvent sucuri au un risc ridicat de afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inimă și cancerul.

- Poate contribui la apariția bolilor de ficat. Aceste sucuri sunt bogate în fructoză, un tip de zahăr care poate fi metabolizat doar de ficat. Consumul unei cantități prea mari de fructoză poate supraîncărca ficatul și poate transforma fructoza în grăsime, ceea ce poate contribui la afecțiuni hepatice cronice.

- Vă poate strica dinții. Aceste băuturi conțin acizi, inclusiv acid fosforic și acid carbonic, care pot favoriza un mediu acid în gură, ceea ce duce la apariția cariilor dentare. Atunci când este combinat cu zahăr, efectul este și mai dăunător.

- Legat de afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea. Cercetările sugerează că un consum frecvent de băuturi carbogazoase sau de zahăr adăugat crește riscul de acnee moderată până la severă.

- Poate favoriza îmbătrânirea pielii. Unele cercetări sugerează că persoanele care consumă mai des sucuri sau zahăr adăugat sunt mai predispuse la riduri și alte semne de îmbătrânire.

- Poate scădea nivelul de energie. Sucurile acidulate au un conținut ridicat de zahăr, care poate crește rapid nivelul de zahăr din sânge, urmat de o scădere bruscă, numită în mod obișnuit prăbușire. Consumul frecvent de sifon poate provoca fluctuații ale nivelului de energie.

- Nu are nicio valoare nutritivă. Băuturile carbogazoase nu au vitamine, minerale, fibre sau alte substanțe nutritive esențiale. Nu fac decât să adauge zahăr adăugat în exces și calorii în dieta ta.

Este sucul dietetic o opțiune mai bună?

Trecerea la suculdietetic pare adesea cea mai ușoară modalitate de a renunța la consumul de suc obișnuit.

În loc să fie îndulcite cu zahăr, sucurile dietetice sunt îndulcite cu un îndulcitor artificial, cum ar fi aspartamul, zaharina, sucraloza, neotama sau acesulfamul-K.

Deși sucurile dietetice sunt sărace în zahăr, acestea au mai multe dezavantaje.

De exemplu, acestea tind să aibă o valoare nutritivă redusă și încă mai conțin diverși acizi care pot dăuna sănătății dentare.

În plus, cercetările actuale sunt contradictorii în ceea ce privește legătura dintre consumul de sucuri dietetice și tulburări precum bolile renale, diabetul de tip 2 și bolile de inimă.

Majoritatea studiilor la om privind sucurile dietetice sunt observaționale, astfel încât sunt necesare mai multe cercetări de înaltă calitate pentru a înțelege relația dintre sucurile dietetice și bolile cronice.

Dacă doriți să înlocuiți sifonul cu un suc dietetic, există cu siguranță opțiuni mai bune de luat în considerare din perspectiva sănătății, inclusiv apa minerală, ceaiurile din plante și alte opțiuni care sunt menționate în secțiunea următoare.

Cum să nu mai bei sucuri

Deși poate fi greu să te oprești din consumul de sucuri, chiar dacă știi că sunt dăunătoare pentru tine, există mai mulți pași pe care îi poți face pentru a reduce consumul de sucuri și a-ți recăpăta sănătatea.

Mai jos sunt prezentate strategiile care vă vor ajuta să nu mai beți sucuri.

Bea mai multă apă

În unele cazuri, pofta de sucuri ar putea fi confundată cu setea.

Dacă simți nevoia de a bea suc acidulat, încercă să bei mai întâi un pahar mare de apă și aștepți câteva minute. Este posibil să observi că pofta dispare după ce potolești setea.

Apa nu este excelentă doar pentru a vă potoli setea, ci vă ajută și să vă mențineți hidratat.

Distanțează-te de sucuri

Dacă simți că îți vine o poftă de suc, încercă să te distanțezi de acest gând.

Acte precum o plimbare sau un duș pot ajuta la schimbarea procesului de gândire și a mediului de la pofta și la oprirea completă a acesteia.

Unele studii au arătat că și guma de mestecat poate ajuta la reducerea poftei.

Un alt lucru pe care îl puteți face este să vă asigurați că nu există sucuri în casă sau în zonele ușor accesibile pentru a ajuta la reducerea tentației și la minimizarea poftelor.

Evită să îți fie foame

Foamea este un factor cheie al poftelor, inclusiv al celor de sucuri.

Prin urmare, asigurându-vă că nu vi se face foame, ați putea să vă ajutați să combateți pofta de sucuri.

Pentru a preveni foamea, asigurați-vă că mâncați în mod regulat pe parcursul zilei și că aveți la îndemână gustări sănătoase în cazul în care simțiți că vi se face foame.

Pregătirea meselor vă poate ajuta, de asemenea, să evitați situațiile în care vi se face foame.

Optați pentru dulciuri sănătoase

Poftele de zahăr sunt incredibil de frecvente.

În unele cazuri, nevoia puternică de a bea suc poate fi pur și simplu atenuată prin înlocuirea sucului cu o alternativă dulce mai sănătoasă.

Unele dulciuri sănătoase pe care le puteți alege în locul sucului includ:

- Fructe precum merele, fructele de pădure, ananasul, mango și strugurii

- Gumă de mestecat fără zahăr

- Iaurt cu câteva bucăți mici de fructe

Totuși, evitați să înlocuiți sifonul cu sucuri de fructe. Deși sucurile de fructe conțin mai multe substanțe nutritive decât sucurile carbogazoase, acestea sunt foarte bogate în zahăr.

Încercă să gestionezi nivelul de stres

De multe ori, stresul poate induce pofta de mâncare, mai ales în rândul femeilor.

Numeroase studii au arătat că persoanele stresate au tendința de a consuma mai multe calorii și de a avea mai multe pofte decât persoanele care nu sunt stresate.

Există multe modalități de a ajuta la ameliorarea stresului, inclusiv exerciții fizice regulate, meditație, practicarea yoga, respirație profundă și atenție.

Încercă o alternativă la sucurile acidulate

Uneori, cel mai simplu mod de a reduce o poftă este să o înlocuiești cu ceva similar.

Deși optarea pentru un suc dietetic vă poate ajuta să reduceți numărul de calorii, există o mulțime de opțiuni mai sănătoase care vă pot oferi o lovitură răcoritoare, inclusiv:

- Apă minerală infuzată. Adăugă felii din fructele tale preferate în apa minerală pentru un înlocuitor delicios al sucului.

- Ceai verde spumant. Mai multe companii produc ceai verde spumant care conține mult mai puțin zahăr decât sucurile și oferă beneficiile ceaiului verde.

- Kombucha. Acesta este un ceai probiotic delicios care este asociat cu multe dintre aceleași beneficii pentru sănătate ca și ceaiul de băut.

- Apă cu mentă și castravete. Această băutură răcoritoare nu numai că vă poate potoli setea, dar vă poate ajuta și să vă reduceți pofta de sucuri.

- Ceaiuri din plante sau din fructe. Aceste băuturi nu numai că nu conțin calorii, dar pot oferi chiar beneficii pentru sănătate.

- Apă de nucă de cocos. Deși nu este lipsită de calorii, această băutură naturală este totuși o alegere mult mai sănătoasă decât sucurile zaharoase.

Crează un sistem de sprijin

Mulți oameni consumă frecvent sucuri în situații sociale.

Dacă încercați să renunțați la consumul de sucuri, este o idee bună să-i anunțați pe cei mai apropiați oameni. În acest fel, ei vă pot ajuta să rămâneți responsabil și să vă mențineți pe drumul cel bun.

Efecte secundare potențiale ale opririi

Atunci când renunțați la consumul de sucuri, este posibil să aveți efecte secundare.

Dacă obișnuiești să bei mai multe cutii de sucuri pe zi, este posibil să ai simptome de sevraj de cofeină, deoarece majoritatea mărcilor populare de sucuri conțin cofeină.

Simptomele sevrajului de cofeină includ dureri de cap, oboseală, anxietate, iritabilitate și energie scăzută. Cu toate acestea, aceste simptome apar doar în primele câteva zile până la 1 săptămână de la reducerea consumului de cofeină și sunt temporare.

În plus, există modalități de a reduce probabilitatea apariției acestor simptome, inclusiv:

- Reducerea treptată a consumului, mai degrabă decât să renunțați brusc

- Consumul de multă apă pentru a evita deshidratarea

- Dormiți suficient pentru a combate oboseala

În afară de sevrajul de cofeină, este posibil să aveți pofte puternice de sucuri sau de zahăr, pe care le puteți combate alegând o alternativă la sucuri, optând pentru un tratament dulce mai sănătos și urmând alte strategii menționate mai sus.

Eliminarea sucului din dieta ta implică mult mai mult decât voință.

Cu toate acestea, merită să reduceți consumul de sucuri acidulate, deoarece studiile au arătat că acesta este legat de diverse afecțiuni, cum ar fi obezitatea, bolile de inimă, diabetul, bolile de rinichi și sănătatea slabă a dinților și a pielii.

Deși sucurile dietetice pot părea o opțiune mai bună, ele tot nu oferă nicio valoare nutritivă, iar studiile observaționale arată că pot avea efecte negative asupra sănătății.

În schimb, încercați să înlocuiți băturile carbogazoase cu o alternativă mai sănătoasă, cum ar fi apa spumantă infuzată cu fructe, ceaiul verde spumant, ceaiurile din plante, kombucha sau apa de cocos.

Alternativ, încercați să folosiți câteva dintre celelalte schimbări ale stilului de viață prezentate mai sus pentru a renunța definitiv la sucuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel