Cum să tai ceapă fără să te usture ochii: metoda care nu dă greș

Angela Sabău |
Data publicării:

Tăiatul cepei produce în general iritarea și lăcrimarea ochilor. Iată cum poți evita această neplăcere.

Tăiatul cepei poate fi considerată o „probă de foc” pentru oricine gătește. Iritarea ochilor și lăcrimatul pot să creeze adevărate neplăceri. Iată câteva metode simple de a evita această.

Una dintre metodele eficiente este folosirea oțetului alimentar pe lama cuțitului. Înainte de a tăia ceapa, udați lama cuțitului cu puțin oțet și astfel, ochii nu vă vor mai ustura. Din păcate, metoda funcționează doar până când oțetul se șterge de pe cuțit, apoi procedeul trebuie reluat. Dar, dacă tăiați doar o ceapă pentru gătitul în familie, ar trebui să fe suficient ajutorul.

Tot la fel de eficient este ștergerea platoului de lemn pe care este tăiată ceapa, cu puțin oțet. Efectul este același, oțetul va anihila mirosul cepei, care produce lăcrimarea și usturimea ochilor.

Specialiștii mai arată că mijlocul cepei este partea care produce cea mai intensă iritare și lăcrimare. Astfel, dacă evitați partea din mijloc a cepei, puteți scăpa și de usturime. Din păcate, este partea cea mai gustoasă a cepei, astfel că e greu de ales între a suporta usturimea ochilor și a renunța la cea mai bună parte din ceapă.

O altă metodă cu rezultate bune este păstrarea cepei pentru câteva minute în congelator, înainte de a o tăia. De asemenea, poate fi pusă în apă rece, cu gheață, câteva minute. Chiar dacă nu va elimina de tot lăcrimarea, o va reduce până la un nivel mai suportabil.

Sulful este substanţa responsabilă pentru mirosul şi lăcrimatul din timpul tocării cepei. Atunci când e tăiată, celulele ei se sparg şi se eliberează o enzimă, împreună cu un compus al sulfului. Sub influenţa acestei enzime, compusul sulfului suportă mai multe modificări şi în câteva scunde ajunge la ochi, unde este ”recunoscut” ca un gaz iritant. Aceasta este explicaţia pentru care, cu cât cuţitul este mai ascuţit, cu atât celulele care se sparg sunt mai puţine şi, deci, substanţa eliberată va fi mai puţină. Prin urmare ochii vor ustura mai puţin.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel