Cum să te ștergi corect în zonele intime. Care e cea mai bună hârtie igienică și De Ce să NU mai folosești șervețele UMEDE

Monika Baciu |
Data publicării:
cum sa te stergi corect in zonele intime - FOTO: Freepick@rawpixel
cum sa te stergi corect in zonele intime - FOTO: Freepick@rawpixel

Îngrijirea zonelor intime este esențială pentru menținerea sănătății.

Îngrijirea zonelor intime este importantă mai ales atunci când aveți hemoroizi sau fisuri anale. În plus, dacă zona intimă nu este îngrijită corespunzător riscați și infecții. 

Cum ai grijă de zona intimă

Știi cum să te ștergi în zonele intime? Este o întrebare surprinzătoare, știm, dar a o face într-un mod greșit are implicații asupra sănătății. Imposibilitatea de a te șterge corect în zonele intime, ar putea provoca o infecție a tractului urinar sau ar putea agrava problemele rectale existente, cum ar fi hemoroizii sau fisurile anale.

Iată modalitățile corecte și greșite de a face acest lucru, plus câteva sfaturi și trucuri utile.

Vezi și: Anevrismul, cauza morții subite: E ca o foiță de ceapă, plesnește în cap! Putem să-l avem și noi, oricând. Tineri de 14 - 18 ani cad din picioare și mor

Te ștergi din față în spate

Probabil ați auzit această directivă de când erați copil și este foarte importantă.

"Acest lucru înseamnă ștergerea în direcția de la uretra la anusul dumneavoastră. Sunt mult mai multe bacterii în zona rectală; de aceea, trebuie să evitați să trageți hârtia igienică în cealaltă direcție spre uretra. Aducerea acestei bacterii în față poate contribui la o infecție a tractului urinar. Ștergeți din față în spate dacă ați urinat sau ați avut o mișcare intestinală", arată Alyssa Dweck, MD, un ginecolog în Westchester County, New York, potrivit Health

Care este cea mai potrivită hârtie igienică

Cel mai bun tip este hârtia igienică moale, albă, care nu este colorată și nu este parfumată. Hârtia igienică subțire, cu striații sau parfumată poate provoca iritații sau chiar o reacție alergică. Nu toată lumea va avea o reacție dacă nu folosește cea mai bună hârtie igienică. 

Vezi și: Restricțiile alimentare și somnul, parte din rutină. Medic: Seara să reducem la jumătate

Nu insistați

Dacă aveți hemoroizi - vene umflate ar putea să simțiți nevoia să vă ștergeți viguros. Numai că este total greșit. 

"Hemoroizii creează falduri și îngreunează curățarea zonei. Hemoroizii externi cauzează adesea durere, mâncărime sau sângerări, astfel încât dușul cu apă caldă este o opțiune bună. Uscați ușor zona cu un prosop moale după duș", a mai spus medicul. 

Fii atent în zona fisurilor anale

O altă problemă a zonei anale care ar putea face ștergerea zonei intime să devină o problemă. Acestea sunt lacrimi mici în mucoasa anusului, de obicei cauzate de scaune dure din constipație, potrivit Johns Hopkins Medicine. Ca în cazul hemoroizilor, simptomele unei fisuri anale includ mâncărime, sângerare și durere, a spus dr. Borkar. Dacă aveți o fisură, ea recomandă utilizarea unui tampon medicamentat sau ștergeți subtil.

Vezi și: Dr. Craiu, semnal de alarmă: Nu mai beți tot felul de așa-zise produse naturale fără să citiți eticheta! Mai bine mergeți la piață

Nu folosiți șervețele umede

Cu excepția cazului în care este recomandat de medicul dumneavoastră pentru că aveți hemoroizi sau o fisură, evitați șervețelele. S-ar putea să vă placă șervețelele pentru acel sentiment proaspăt, dar ele pot provoca  alte probleme.

"Văd atât de mulți oameni care au iritații și erupții cutanate în jurul vulvei și zonei perianale de la utilizarea șervețelelor. Această zonă poate fi deosebit de sensibilă la ingrediente precum parfumurile din produsele parfumate", a spus dr. Dweck, potrivit Health.

Sfaturi pentru a reduce riscul de infecție

Spălați-vă în mod regulat, nu excesiv:  Spălarea de două ori pe zi este mai mult decât suficientă pentru a menține o bună igienă. Nu uitați să vă uscați bine zona intimă pentru a preveni umiditatea.

Utilizați prosoape de bumbac: asigurați-vă că sunt fabricate din bumbac 100% și că sunt întotdeauna curate și uscate. Nu împărțiți niciodată același prosop cu nimeni.

Vezi și: De ce scădem în înălţime odată cu trecerea anilor. Ovidiu Grămescu, explicație: De asta "intrăm la apă"

Alegeți lenjeria intimă potrivită: Alege-i pe cei din bumbac 100% și spală-i la temperaturi ridicate. Stai departe de lenjeria intimă de nailon, deoarece acestea au tendința de a reține umiditate, care este mediul perfect de reproducere pentru bacterii.

Nu uitați să vă spălați corect: După utilizarea toaletei, nu uitați să vă spălați din față în spate pentru a preveni migrarea bacteriilor în vagin sau în tractul urinar. De asemenea, desigur, asigurați-vă că vă uscați zonele intime după spălare pentru a preveni erupțiile cutanate, arată Carefree.

Când trebuie să apelați la consult medical

Dacă vedeți vreodată sânge pe hârtia igienică după ștergere, consultați-vă cu furnizorul de asistență medicală. Trebuie identificată cauza care a dus la sângerare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel