Dr. Craiu, semnal de alarmă: Nu mai beți tot felul de așa-zise produse naturale fără să citiți eticheta! Mai bine mergeți la piață

Sonia Baciu |
Data publicării:
Dr Craiu semnal de alarma. FOTO: colaj Facebook @Dr. Craiu Freepik @Racool_studio
Dr Craiu semnal de alarma. FOTO: colaj Facebook @Dr. Craiu Freepik @Racool_studio

Consumul sucurilor de fructe este recomandat într-o cantitate cât mai limitată.  Explicația este una foarte simplă.

Dr. Mihai Craiu, medic pediatru, trage un semnal de alarmă cu privire la sucurile de fructe ”naturale”, dar cu etichetele pline de chimicale.

”Peste 10 000 de substanțe chimice sunt autorizate pentru a fi adăugate în alimente în SUA, conform Food Drug and Cosmetic Act (Public Law 85-929).

La acestea se adaugă un număr impresionant de substanțe numite GRAS care pot fi adăugate în alimente fără aprobarea FDA și fără a notifica această autoritate ("Generally Regarded as Safe" - adică unele considerate ca sigure... întrebarea este cine le consideră sigure?! Deoarece multe au fost etichetate, ca atare, de către experți plătiți chiar de către companiile care utilizează aceste substanțe - Neltner TG et al - Conflicts of interest in approvals of additives to food determined to be generally recognized as safe: out of balance. JAMA Intern Med 2013;173:2032-6)

Unele din aceste substanțe pot avea efecte adverse asupra copiilor, efecte care sunt mai mari decât cele generate asupra adulților.

De ce? Pentru că un copil are expunere relativă, la diverse substanțe, mai mare decât un adult (aport mai mare pe kilogram), au sisteme de detoxifiere imature și organele lor aflate în creștere sunt mai susceptibile la acțiuni toxice/disruptive mult mai mult decât organele gata formate ale adultului.

Multe substanțe utilizate în procesarea alimentelor sau la ambalarea lor pe termen lung au efecte adverse dovedite asupra copiilor”, a scris dr. Craiu pe contul său de socializare.

Care sunt efectele asupra copiilor

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, îngrijorarea cu privire la aditivii alimentari a crescut în ultimele două decenii, în parte din cauza studiilor care documentează din ce în ce mai mult perturbarea sistemului endocrin și alte efecte adverse asupra sănătății. În unele cazuri, expunerea la aceste substanțe chimice este disproporționată în rândul minorităților și al populațiilor cu venituri mici.

”Coloranții artificiali, nitriții și nitrații, bisfenolii si ftalații din plastice, pesticidele non-persistente, percloratul, perfluroalchilii sunt doar câteva astfel de substanțe utilizate în procesarea și ambalarea produselor alimentare.

Acum ele sunt notate pe unele ambalaje (textul acela cu "o mie de vorbe" scrise cu litere extrem de mici, text pe care nu îl citește aproape nimeni și pe care îl înțelege un număr și mai mic de persoane).

Și ce dacă? In afară de faptul că unele persoane sunt stresate de ce au citit, nu se întâmplă nimic! Ca să se întâmple ceva ar trebui introdusă în școală o educație ce vizează aceste aspecte ale substanțelor aflate în mâncarea noastră sau în ambalajul acesteia... ”, a scris dr.Mihai Craiu pe contul său de socializare.

”Nu mai dați copiilor mici tot felul de așa-zise produse naturale fără să citiți eticheta”

Reacția medicului a venit după ce acesta a găsit, uitat, în frigiderul de la spital, o sticlă de suc ”natural”. 

”L-am desfăcut, de curiozitate. Vă las să vedeți, singuri, cum a fost, în filmul de mai jos. Nu mai dați copiilor mici tot felul de așa-zise produse naturale fără să citiți eticheta. Sau mai bine, luați din piață fructe și legume autohtone. Le spălați bine și le dați copilului asa cum sunt, proaspete. E mai sigur”, a concluzionat medicul.

Sucurile de fructe, periculoase. Georgiana Benea: Avem foarte multe calorii, mai multe calorii decât fructul

Sucurile de fructe sunt sănătoase, dacă sunt consumate fără zahăr. Georgiana Benea, expert în boli metabolice şi nutriţie, a explicat la Sfat de Sănătate de la Antena 3 când devin sucurile de fructe periculoase. Sucurile de fructe conțin multe calorii. 

„Se spune că mesele din fructe sunt sănătatea la pahar. Este adevărat, dar cu o mare mențiune. Contează foarte mult cantitatea pe care o consumăm. Într-un pahar de fresh, avem foarte multe calorii, mai multe calorii decât fructul. Fructoza este zahărul natural care se regăsește în fructe.

Mare parte din coaja și pulpa fructului rămân în storcător. Acestea sunt de fapt fibrele care fac diferența dintre un carbohidrat simplu și un carbohidrat complex. Fructul bogat în fibre este un carbohidrat complex care se absoarbe lent și nu stimulează secreția pancreatică masivă de insulină, fiind un hormon care favorizează depunerea grăsimilor, blochează arterele acestuia şi duce la creşterea în greutate”, a spus Georgiana Bernea. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Detox cu smoothie de pepene roșu. Popescu: 2-3 luni, cât ține sezonul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel