Cum să tratezi durerile abdominale. Care sunt primele semne care îți ridică semne de întrebare

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
durere abdominala foto:freepik@photoroyalty
durere abdominala foto:freepik@photoroyalty

Durerea abdominală: semne, cauze, tratament. Primele metode de prevenție.

Durerile abdominale sunt printre cele mai comune simptome cu care se confruntă oamenii în întreaga lume. De la disconfortul ușor la durerea severă, acestea pot varia în intensitate și pot fi cauzate de o gamă largă de afecțiuni. 

Vezi și: De ce avem reflux gastroesofagian seara. Care sunt metodele de tratament

Înainte de a explora cauzele și tratamentele pentru durerile abdominale, este important să înțelegem ce înseamnă, de fapt, acest simptom. Durerea abdominală este definită ca orice senzație de disconfort sau durere care apare între regiunea pieptului și pelvisului. Această durere poate fi clasificată în diferite tipuri, inclusiv durere crampică, durere constantă sau intermitentă și durere localizată sau generalizată.

Există numeroase condiții și afecțiuni, care pot provoca dureri abdominale. Printre cele mai comune cauze se numără infecțiile, inflamațiile, bolile intestinale, calculii biliari, bolile renale și multe altele. 

Cauzele

- Probleme gastrointestinale: cum ar fi indigestia, gastrita, colita sau sindromul de colon iritabil

- Afecțiuni ale organelor interne: cum ar fi apendicita, colecistita (inflamația vezicii biliare), pancreatita (inflamația pancreasului) sau diverticulita (inflamația diverticulelor)

- Afecțiuni renale: cum ar fi infecțiile urinare, calculii renali sau pielonefrita (infecția rinichilor)

- Afecțiuni ginecologice: cum ar fi sarcina ectopică, chisturile ovariene sau endometrioza

- Afecțiuni vasculare: cum ar fi anevrismul aortic abdominal sau embolia pulmonară

Diagnostic

Diagnosticul durerilor abdominale poate fi un proces complex și implică de obicei o combinație de istoric medical detaliat, examen fizic și teste de diagnostic. Medicul poate solicita teste de sânge, teste de imagistică medicală (cum ar fi ecografia, CT-ul sau RMN-ul) sau proceduri endoscopice (cum ar fi gastroscopia sau colonoscopia) pentru a identifica cauza durerii.

Tratamentul

Tratamentul durerilor abdominale depinde în mare măsură de cauza subiacentă a durerii. În unele cazuri, pot fi necesare medicamente pentru a trata infecțiile sau inflamațiile, în timp ce în alte cazuri, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a rezolva problemele, cum ar fi apendicita sau calculii biliari. În plus, gestionarea simptomelor, precum greața sau vărsăturile poate fi importantă pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacientului.

Prevenire

Prevenirea durerilor abdominale poate fi posibilă în unele cazuri prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Aceasta poate include menținerea unei diete echilibrate, evitarea alimentelor sau băuturilor care pot irita stomacul, reducerea consumului de alcool sau renunțarea la fumat. De asemenea, este important să consultați un medic în mod regulat pentru examene preventive și pentru a trata prompt orice afecțiune care ar putea contribui la durerile abdominale.

Vezi și: Dormitul din picioare sau în șezut: riscuri și beneficii. Sfaturi de pus în practică

Durerile abdominale pot fi un simptom neplăcut și uneori alarmant, dar înțelegerea cauzelor și opțiunilor de tratament poate oferi confort și liniște.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel