Cum scoți petele de cafea de pe haine, canapele, covoare și dinți

Dana Lascu |
Data publicării:
Cafea      Foto: Pixabay
Cafea Foto: Pixabay

Dinții se îngălbenesc de la cafea, iar dacă ai vărsat cafea pe haine, canapele sau covoare rămân pete. Iată cu ce le poți scoate: 

Cei mai mulți dintre noi își încep ziua cu o cafea, dar de multe ori, din neatenție, vărsăm din ea pe haine, scaune, canapele sau covoare și carpete. Dacă bem des, și dinții ni se pătează din cauza ei.  Cafeaua poate pata cu ușurință îmbrăcămintea și dinții, deoarece conține tanin - un colorant natural, care se găsește și în ceai, vin roșu și ciocolată. Vestea bună este că petele de cafea nu sunt permanente - dacă știi cum să le îndepărtezi și să acționezi cu promptitudine. 

Cum scoți petele de cafea din haine

Ai nevoie de o cârpă uscată, apă rece, detergent lichid pentru rufe, oțet alb și înălbitor cu clor. Petele de cafea de pe îmbrăcăminte, dacă sunt tratate corect, pot fi îndepărtate 95% din cazuri! 

1) Ștergeți cu grijă pata cu o cârpă uscată din microfibră, pentru a îndepărta cât mai multă cafea, dar nu frecați, ci faceți să absoarbă. Puneți pata sub un jet de apă rece și lăsați ca apa să treacă prin țesătură. Dacă apa rece nu rezolvă pata...

2) Faceți o soluție dintr-un acid ușor – o parte oțet alb, o parte din detergent lichid de rufe – turnați combinația pe zona pătată și lăsați să acționeze 4-5 minute, apoi clătiți, cu apă rece. Repetați până când se curăță. 

3) Când pata aproape că nu se mai vede, spălați haina în mașina de spălat. Dacă țesătura permite, puneți înainte înălbitor pe pată. Sunt înălbitori și pentru rufe colorate. 

Cum să scoți petele de cafea de pe covor sau carpetă

Ai nevoie de detergent de covoare sau de vase, oțet, apă caldă. Când ați vărsat cafea pe covor sau pe carpetă, acționați prompt. În primul rând, cu șervețele de hârtie absorbiți cât mai mult din cafeaua vărsată. Apoi, faceți un amestec cu: o parte oțet, o parte detergent de covoare sau de vase, la o cană de apă călduță.

Nu utilizați detergenți pentru rufe, deoarece ei pot conține coloranți care vopsesc sau decolorează fibra. Evitați detergenții pentru mașinile de spălat vase automate, deoarece acestea pot conține un agent de înălbire. Indiferent de soluția pe care o folosiți, turnați într-un colț al covorului ca să vedeți că nu afectează țesătura și că nu scoate culoarea covorului.  

Aplicați o cantitate mică din soluția de mai sus, lăsați să se îmbibe pata câteva minute, eventual frecați ușor cu o periuță de dinți, apoi absorbiți cu o cârpă uscată albă și din microfibră. Repetați procedura până când para a dispărut. 

Cum să scoți cafeaua din canapea și tapițerie

Îndepărtarea petelor de cafea de pe tapițerie sau de pe o canapea este similară cu tratarea hainelor. Începeți prin ștergerea petei cu prosoape de hârtie sau o cârpă uscată pentru a îndepărta cât mai mult din pata lichidă. Evitați frecarea petelor, deoarece puteți deteriora țesătura. Apoi, utilizați o metodă umedă și uscată: faceți o soluție dintr-o lingură de detergent lichid pentru rufe, o lingură de oțet și o ceașcă de apă. Umeziți pata cu soluția în cauză, lăsați să acționeze câteva minute, apoi, folosind cârpa, absorbiți soluția în tapițerie. Apoi, uscați zona prin ștergere. Repetați procesul până când pata a dispărut.

Cum scoți petele de cafea de pe dinți

Un amestec de peroxid de hidrogen și bicarbonat de sodiu. Ca oxidant, peroxidul de hidrogen stimulează smalțul să renunțe la particulele de cafea care provoacă pete pe dinți. Bicarbonatul de sodiu, pe de altă parte, crește această reacție. Pentru a face amestecul, adăugați câteva 2-3 picături de peroxid de hidrogen într-un recipient gol curat, apoi puneți o linguriță de bicarbonat de sodiu, iar amestecul îl folosiți precum pata de dinți, după care clătiți bine gura. Atenție, nu înghițiți! A doua variantă este să amestecați o linguriță de sare fină cu o linguriță de bicarbonat și cu o periuță să frecați ușor dinții. Apoi clătiți temeinic. 

Alte soluții obișnuite de îndepărtare a petelor de cafea

Crema de ras

Crema de bărbierit conține ingrediente active, cum ar fi agenți tensioactivi și agenți de curățare, care sunt ca cei găsiți în alte săpunuri de uz casnic. Puneți cremă de ras pe pată, frecați ușor cu o periuță, clătiți cu apă rece și repetați, dacă este necesar.

Pastă de dinţi

Pasta de dinți are un efect exfoliant și poate fi folosită pentru a scăpa de petele de cafea. Folosiți o periuță de dinți veche, frecați ușor și apoi clătiți. Asigurați-vă că pasta de dinți pe care o folosiți este albă (nu e neagră sau cu particule albastre, verzi, roz etc)

Bicarbonat de sodiu

Similar cu pasta de dinți, bicarbonatul de sodiu este abraziv și degresant, și va îndepărta petele cu ușurință. Amestecați o linguriță de bicarbonatului de sodiu și una de detergent de vase sau de rufe, la o ceașcă de apă, și umeziți pata. Lăsați să acționeze 4-5 minute, apoi clătiți. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel