Cum se tratează insuficiența cardiacă, boala care l-a ucis pe Adrian Păunescu

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Pacientii care primesc astfel de dispozitive au o calitate a vietii mult mai buna
Pacientii care primesc astfel de dispozitive au o calitate a vietii mult mai buna

În ultimii ani, intervențiile pe care chirurgii cardiologi le pot face pentru a salva și îmbunătăți viața pacienților cu insuficiența cadiacă - boala care l-a răpus pe Adrian Păunescu - s-au diversificat enorm. Lt. col. dr. Silviu Ionel Dumitrescu, șeful Secției Cardiologie 1 de la Spitalul Universitar de Urgență Militar „Dr. Carol Davila”, a explicat, EXCLUSIV la Interviurile DCMEDICAL, care sunt aceste tratamente, în fapt dispozitive implantabile care refac funcția cardiacă afectată și nu lasă inima să se oprească.

La începutul lui noiembrie 2010, se stingea din viață regretatul poet Adrian Păunescu. Cauza morții se spune că a fost insuficiența cardiacă. O boală necruțătoare, fatală în trecut pentru foarte mulți pacienți. În anii care au trecut de atunci, însă, medicina a evoluat – la nivel mondial, dar și în România - de asemenea manieră, încât astăzi medicii au la dispoziție mai multe posibilități de tratament, atât medicamentos cât și intervențional, prin implanturi care refac parte din funcția cardiacă afectată.

Lt. col. dr. Silviu Ionel Dumitrescu, șef de lucrări, medic primar cardiolog și doctor în științe medicale, șeful Secției Cardiologie 1 de la Spitalul Universitar de Urgență Militar „Dr. Carol Davila”, a explicat, EXCLUSIV la Interviurile DCMEDICAL, că, evident, „cel mai bun tratament e să previi apariția insuficienței cardiace. Din păcate nu reușim să facem lucrul acesta de foarte multe ori și mulți dintre pacienții cardiovasculari ajung, în final, să dezvolte acest sindrom".

Dispozitive utile în insuficiența cardiacă

Sigur că tratametul, în prezent, a devenit foarte eficient și față de acum 20-30 de ani, prognosticul unui pacient cu insuficiență cardiacă s-a schimbat foarte mult. Tratamentul farmacologic și modificările de stil de viață sunt extrem de importante și foarte eficiente în a controla cei mai mulți dintre pacienți. Cu toate acestea, progresia bolii – pentru că există așa ceva - face ca la un moment dat tratamentul medicamentos să nu mai fie suficient. Ultimii ani au adus progrese foarte mari în ceea ce numim „dispozitive implantabile”. Există mai multe asemenea dispozitive care ajută foarte mult în insuficiența cardiacă".

Medicul spune că un astfel de dispozitiv implantabil nu face decât să resincronizeze funcția cardiacă, „modul în care este condus impulsul electric în inimă și, în felul acesta, îmbunătățește foarte mult parametri la care inima funcționează, asigură un debit cardiac crescut și în felul ăsta îmbunătățește mult calitatea vieții și reduce mortalitatea, practic țintele pe care le avem atunci când încercăm să tratăm un pacient cu insuficiență cardiacă".

Intervenție - premieră națională la Spitalul Militar

Există, explică medicul specialist, mai multe tipuri de dispozitive implantabile. Practic, asta presupune introducerea unui generator de puls în fosa subclaviculară și a unor sonde, din care unele ajung pe inimă (pentru a o stimula) sau pe un anume nerv.

Legat de dispozitivele noi în insuficiența cardiacă pot să vă spun că în Spitalul Militar, am avut o premieră națională, am implantat un dispozitiv de terapie de activare baroreflexă, este o nouă concepție în tratamentul insuficienței cardiace, care reechilibrează practic sistemul de reglare al inimii, în insuficiența cardiacă acest echilibru fiind pierdut. Este un dispozitiv care (...) se implantează tot în fosa subclaviculară, numai că electrodul de stimulare nu se duce către inimă, ci se duce către nervul vag, realizând o stimulare a acestuia și și în felul acesta reechilibrând acele mecanisme” ale inimii. 

Care sunt toate tipurile de dispozitive implantabile (ICD și CRT, printre altele) care pot fi folosite în cazul pacienților din România, cum funcționează ele și ce modificări în stilul de viață al pacienților aduc, aflați în video:


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel