Cum testezi prospețimea unui ou, fără să-l spargi: metoda care nu dă greș

Adisa Codruț |
Data publicării:
Ouăle proaspete se duc la fundul vasului, cele stricate plutesc la suprafață. Foto: DC Medical
Ouăle proaspete se duc la fundul vasului, cele stricate plutesc la suprafață. Foto: DC Medical

Oul este un aliment foarte valoros din punct de vedere nutrițional, însă este foarte importat ca acestea să fie consumate proaspete. Iată câteva metode de a le verifica prospețimea.

Oul este un aliment foarte complex și valoros din punct de vedere nutrițional, fiind bogat în vitamine, inclusiv vitamina D, proteine și minerale. Este foarte important însă ca ouăle să fie consumate proaspete, motiv pentru care legislația impune producătorilor să inscripționeze data expirării pe ele.

Totuși, prospețimea ouălor pot fi testată mult mai simplu, unele metode nici nu necesită spargerea lor.

Iată câteva moduri în care poate fi testată prospețimea ouălor:

Apa rece

Prima metodă presupune doar introducerea ouălor într-un vas mai mare, cu apă rece. Ouăle care nu sunt proaspete se vor ridica, încet, din cauza bulelor de aer care s-au format în interior. Dacă oul plutește complet, înseamnă că este foarte vechi și nu ar mai trebui consumat. Ouăle proaspete vor rămâne așezate pe fundul vasului, în apă.

Agitarea

Un alt test este cel al agitării oului. La un ou proaspăt, atunci când îl vom agita sau scutura în mână, vom simți un minim de mișcare în interior. Dacă oul nu este proaspăt, vom simți mișcarea gălbenușului mai puternică, însoțită de un zgomot precum cel al apei agitate, mișcarea fiind ajutată de bulele de aer care s-au format în interior.

Luminarea în întuneric

Mai există o metodă neinvazivă care presupune folosirea unei surse de lumină (lanternă) într-o încăpere întunecată. Dacă luminăm un capăt al oului, în întuneric, ar trebui să putem vedea interiorul cojii oului luminat. Dacă nu poate fi văzută toată coaja, înseamnă că oul nu este proaspăt, iar acolo s-au format bule de aer.

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel