Cum tratezi arsurile minore acasă. Ce să pui și ce să NU pui niciodată pe rană

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Cum tratezi arsurile minore - Foto: Freepick @vacharapongw
Cum tratezi arsurile minore - Foto: Freepick @vacharapongw

Cum tratăm arsurile minore și ce nu trebuie să pui pe arsurile superficiale.

Arsurile cutanate se află în topul accidentelor casnice. Acestea pot fi leziuni minore, însă dacă afectează o suprafață mai mare din organism sau sunt răni mai severe vorbim de cazuri grave.

Arsurile se împart pe mai multe grade, în funcție de gravitatea afecțiunii, fiind catalogate între arsuri de gradul 1, cele mai puțin severe - când este afectat stratul cel mai de la suprafață al pielii, iar zona se înroșește, într-o primă fază, acestea fiind numite și arsuri superficiale. Arsurile de gradul 3 - când sunt afectate straturile profunde ale țesutului, acest tip arsură trecând de la maro și negru la culoarea pielii.

În loc să provoace durere, zona ar putea fi amorțită, deoarece o arsură atât de gravă poate afecta nervii. Aceste leziuni lasă cicatrici și distrug, de asemenea, glandele sudoripare și foliculii de păr.

Arsuri, cauze

În funcție de agentul care a cauzat arsurile, acestea se pot clasifica în:

-arsuri termice și sunt provocate de orice sursă de căldură, de la foc la lichid ești aburi foarte fierbinți sau obiecte încinse.

-arsuri chimice, acestea sunt cauzate de diferite substanțe chimice periculoase

- arsuri electrice, acestea provin de la o sursă de curent electric și duc la electrocutarea victime. În unele cazuri electrocutarea poate fi fatală.

-cauzate de radiații, arsurile solare sunt incluse în această categorie. Acestea sunt produse ca urmare a expunerii excesive la radițaiile UV.

Arsuri, simptome

Simptomele arsurilor diferă în funcție gradul acestora.

Astfel, arsurile superficiale se prezintă prin:

-piele roșie, dureroasă

-fără vezicule.

Arsurile de gradul 2:

-piele roșie și dureroasă

-vezicule

-umflături.

Arsurile de gradul 3:

-piele albă, neagră, roșu intens sau carbonizată

-poate fi dureroasă, dar poat fi și amorțită.

Arsurile de gradul 4:

- nici o senzație în zonă

- țesut cutanat distrus, grăsime, mușchi și, eventual, os, notează WebMD.

Arsuri, tratament

Tratamentul arsurilor depinde de tipul de arsură. Astfel, cele superficiale, de gradul 1, pot fi tratate, de obicei, cu produse de îngrijirea pielii, cum ar fi crema de aloe vera sau un unguent antibiotic și medicamente împotriva durerilor.

Arsurile de gradul doi pot fi tratate cu o cremă cu antibiotic sau cu alte creme sau unguente prescrise de medic.

Arsurile de gradul al treilea și al patrulea grad pot necesita tratamente mai intensive, cum ar fi antibiotice intravenoase (IV) pentru a preveni infecția sau fluide intravenoase pentru a înlocui fluidele pierdute atunci când pielea a fost arsă. 

De asemenea, acestea pot avea nevoie de grefe de piele sau de utilizarea de piele sintetică.

Arsurile superficiale, ce să pui și ce să nu pui niciodată pe rană

Dacă alegeți să vă tratați arsurile acasă, imediat după incident puneți mâna sub jetul de apă rece, acesta vă va ușura durerea și umflarea. Apoi puteți pune o compresă rece peste rană, cu același scop.

Puteți face acest lucru timp de cinci până la 15 minute și apoi îndepărtați compresa. Evitați să folosiți gheață sau comprese extrem de reci, deoarece acestea pot agrava arsura, arată Healthline.

Evitați să aplicați orice tip de ulei, inclusiv unt, pe o arsură. Aceste uleiuri împiedică vindecarea la fața locului.

Cu toate acestea, produsele care conțin aloe vera cu lidocaină pot ajuta la ameliorarea durerii și sunt disponibile fără prescripție medicală.

Aloe vera, precum și mierea, loțiunea sau unguentele cu antibiotice, pot fi, de asemenea, aplicate pe arsurile de gradul întâi pentru a reduce uscarea și a accelera repararea pielii deteriorate. 

În arsurile mai grave este necesar să apelați la serviciul de urgență.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel