Curele de slăbire și efectul yo-yo: de ce recâștigăm în greutate după o cură de slăbire. Diabetologul Doru Negru explică

Angela Sabău |
Data publicării:
EXCLUSIV

Medicul primar de diabet, nutriție și boli metabolice, Doru negru, a explicat la dezbaterea „Stilul de viață, un doctor bun pentru sănătatea ta”, de ce curele de slăbire nu sunt o soluție pentru a pierde în greutate sănătos și fără efectul yo-yo.

Curele de slăbire ne ajută să pierdem în greutate pe moment, însă imediat ce încheiem o cură de slăbire, apare efectul yo-yo, iar câștigul în greutate este mult mai mare decât cel inițial.

Astfel, medicul diabetolog Doru Negru explică de nu recomandă o cură de slăbire.

„Cu toții am băgat de seamă că ne-am îngrășat. Și când ne-am îngrășat, repede tragem o cură de slăbire. Ăsta e cel mai tâmpit lucru pe care-l putem face. Ce-i aia cură de slăbire: mănânc mai rar sau mai puțin. Așa cum spuneam mai devreme, organismul nostru de milioane de ani este adaptat la foame. El știe să-i facă față. În momentul în care mâncăm mai rar sau mai puțin, la așa zisa cură de slăbire, organismul nostru nu se supără câtuși de puțin; vede că nu-i mai dai mâncare, atunci își reduce turația motorului. Face aceeași treabă cu mai puțin consum de energie.

Când mâncăm, organismul nostru nu crește turația motorului, nu crește consumul, pentru că a băgat de seamă că nu primește mâncare, merge cu turație redusă fiindcă poate, iar tot ce primește în plus, depozitează. Și gândiți-vă că în milioane de ani în care foamea e normală s-au dezvoltat vreo 42 de metode de a economisi energia, dar nu avem decât o singură metodă de a o risipi: efortul fizic (pe care nu-l facem).

Și atunci: mâncăm mai puțin, organismul se pune pe economisit. Când mâncăm, tot ce-i în plus depozitează. Mâncăm și mai puțin și mai rar – iarăși se pune pe economisit. Când mâncăm, tot ce nu arde, depozitează. Gândiți-vă că tot ce trece de beregată în jos are două posibilități și numai două: se arde sau se depune.

Ca să arzi ce ai mâncat, ai trei ore. Tot ce n-ai ars în trei ceasuri, s-a depus. Și atunci, dacă nu mănânci, organismul se pune pe economisit. Dacă nu mănânci deloc, organismul trebuie să găsească de undeva energie. Și de unde credeți că o ia? Niciodată din depozit. Depozitu-i pentru când n-o fi, nu se atinge de grăsime. Distruge mușchii, pentru că n-avem nevoie de mușchi. Nu cărăm, nu alergăm. Iar când mâncăm, nu reface masa musculară, că abia a distrus-o și nu are nevoie. Pune grăsime deoparte, că a băgat de seamă că nu primește. Ăsta-i mecanismul sau metoda prin care am supraviețuit milioane de ani, dar acum ni se sparge în cap și devine păguboasă în cadrul excesului de mâncare”, explică medicul diabetolog.

Cum se explică efectul yo-yo

Mai departe, el explică „ce-i de făcut”. „Ca să păstrăm masa musculară îi musai să facem mișcare. Altfel, mușchii se atrofiază. Un durduliu lăsat să moară de foame închis între 4 pereți va muri de foame cu grăsimea pe el, pentru că organismul economisește grăsimea și distruge mușchii.

Ca să păstrăm, deci, masa musculară e musai a facem mișcare. Ca să păcălim grăsimea, paradoxal, trebuie să mâncăm”, mai spune medicul.

Apoi explică paradoxul:

„Vedeți: celula grasă este un acumulator. Când avem mâncare, avem energie, depozitează excesul sub formă de grăsime. Când nu avem mâncare, eliberează grăsime ca să avem energie să trăim. Dar celula grasă pierde grăsimea din interiorul ei cam până ajunge la 25%. Când a ajuns la 25% i se aprinde becul de avarie, pune frână și nu mai pierde, că și-ar pierde rațiunea de a fi.

A doua oară s-a prins. Nu mai pierde până la 25 %, se oprește la 30%. Și a treia oară la 40%, și am văzut celule grase pline 98% cu grăsime, comportându-se tot ca flămânde, dornice să acumuleze, nu să dea din ele, că au fost învățate că nu primesc. Vedeți, asta e faza fenomenului yo-yo, când pierzi un kil și câștigi două. Dar pierzi un kil de mușchi și câștigi două de grăsime. Și atunci, ca să păcălești celula grasă, paradoxal trebuie să mănânci. În momentul în care mănânci, celulele grase se anunță pe cale umorală ca și goarna în armată: bă, fiți atente că vine mâncare. Și toate celulele grase deschid gura, deschid ușa să prindă energie, că ăsta e scopul lor. Dar, dacă nu se deschide gura, se trece pe economii sau pe distrus mușchii”, explică el.

Cum putem slăbi sănătos

„În momentul în care vrei să scazi în greutate, nu e o cură de slăbire, ci e o schimbare a modului de viață, care înseamnă: fă mișcare în primul rând, atât cât poți și mănâncă de mai multe ori pe zi, la intervale cam de 3 ceasuri, atât îi trebuie la ceea ce ai vârât pe sub nas să se digere; și din 3 în 3 ore mănâncă, dar ceva mai puțin decât se consumă în intervalul ăsta de 3 ore. E ușor de spus, greu de făcut, dar cam aici este soluția. Sari peste o masă; e normal să sari este o masă, dar dacă ai sărit peste o masă, masa următoare nu recuperezi, ci mănânci atât cât trebuie. De aia v-am spus, trebuie socotit ce, cât în funcție de cât efort poți să faci. Vedeți, pe un durduliu foarte durduliu, nu poți să-l pui să alerge, pentru că dintr-o dată el își va strica balamalele genunchilor, șoldurilor, și nimeni nu le mai poate repara. Nu e vorba de 100 de kilograme când faci un pas pe un genunchi sau sari pe el. Nu sunt 100 de kilograme, ci sunt 400 de kilograme, e vorba de impuls, nu de greutate. Și dacă se strica cartilajele - și în partea a doua a vieții sunt cam stricate - și le mai stricăm și noi, n-avem nicio șansă. Și atunci trebuie găsit ce și cât pot să fac. Unii au tensiune, alții au boli de inimă. Nu poți să-i pui să alerge foarte mult.

Dar în același timp trebuie să mănânce, pentru că dacă nu mănâncă, organismul trece pe distrus mușchiul”, explică medicul.

Mai multe detalii găsiți în materialul video atașat.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel