Curtea Supremă SUA, decizie asupra unui medicament cheie pentru avort

Foto: Freepick @hryshchyshen
Foto: Freepick @hryshchyshen

Curtea Supremă se va pronunța asupra limitelor impuse unui medicament folosit în mod obișnuit pentru avorturi.

Curtea Supremă de Justiție a Statelor Unite ale Americii a acceptat miercuri să se ocupe de o dispută privind un medicament utilizat în cea mai frecventă metodă de avort din Statele Unite.

Judecătorii vor audia apelurile administrației Biden și ale producătorului medicamentului mifepristone, care cer Înaltei Curți să anuleze o hotărâre a Curții de Apel care ar putea să întrerupă accesul la medicament și să impună alte restricții, chiar și în statele în care avortul rămâne legal.

Mifepristona este un medicament care blochează un hormon numit progesteron, necesar pentru ca o sarcină să continue. Mifepristonul, atunci când este utilizat împreună cu un alt medicament numit misoprostol, este folosit pentru a întrerupe o sarcină până la zece săptămâni de gestație (70 de zile sau mai puțin de la prima zi a ultimei menstruații).

Restricțiile includ scurtarea de la 10 săptămâni, cât este în prezent, la șapte săptămâni a perioadei în care mifepristona poate fi folosită în timpul sarcinii.

Cei nouă judecători au respins un apel separat din partea opozanților avortului, care au contestat aprobarea inițială a mifepristonei de către Food and Drug Administration ca fiind sigură și eficientă în 2000.

Cazul va fi susținut în primăvară, iar o decizie va fi luată probabil până la sfârșitul lunii iunie, în mijlocul campaniilor prezidențiale și parlamentare din 2024.

Mifepristona, produsă de Danco Laboratories, cu sediul în New York, este unul dintre cele două medicamente utilizate în avorturile medicamentoase, care reprezintă mai mult de jumătate din toate avorturile din Statele Unite. Mai mult de 5 milioane de persoane l-au folosit începând cu anul 2000.

Curtea Supremă a anulat dreptul constituțional la avort în iunie 2022. Această hotărâre a dus la interzicerea avortului în toate etapele sarcinii în 14 state, cu unele excepții, și odată ce poate fi detectată activitatea cardiacă, adică în jurul a șase săptămâni, în alte două state.

Curtea de Apel a lăsat intactă aprobarea inițială a mifepristonei de către FDA. Dar ar fi anulat modificările pe care autoritățile de reglementare le-au făcut în 2016 și 2021, care au ușurat unele condiții de administrare a medicamentului.

Judecătorii au blocat intrarea în vigoare a acestei hotărâri în timp ce cazul se desfășura, deși judecătorii Samuel Alito, autorul deciziei de anul trecut care a anulat Roe, și Clarence Thomas au declarat că ar fi permis ca unele restricții să intre în vigoare în timp ce cazul a continuat.

Femeile care doresc să își întrerupă sarcina în primele 10 săptămâni fără un avort chirurgical mai invaziv pot lua mifepristonă, împreună cu misoprostol. FDA a relaxat condițiile de utilizare a mifepristonei de-a lungul anilor, inclusiv permițând ca aceasta să fie trimisă prin poștă în statele care permit accesul.

În apelul său, administrația democrată a declarat că instanța de apel a ignorat judecata științifică a FDA cu privire la siguranța și eficiența mifepristonei de la aprobarea sa în 2000.

Avocații grupurilor medicale anti-avort și ai medicilor individuali care au contestat utilizarea mifepristonei au îndemnat Curtea Supremă să respingă apelurile.

"Decizia modestă de mai jos nu face decât să restabilească garanțiile de bun simț în baza cărora milioane de femei au luat medicamente chimice pentru avort", au scris avocații de la Alliance Defending Freedom, care se descrie ca fiind o firmă de avocatură creștină. Avocatul principal în dosarul depus la Curtea Supremă este Erin Hawley, soția senatorului republican Josh Hawley din Missouri.

Judecătorul districtual american Matthew Kacsmaryk, numit de președintele Donald Trump în Texas, a revocat inițial aprobarea FDA pentru mifepristonă.

Răspunzând la un apel rapid, alți doi judecători numiți de Trump la Curtea de Apel a celui de-al cincilea circuit al SUA au declarat că aprobarea inițială a FDA va rămâne deocamdată valabilă. Dar judecătorii Andrew Oldham și Kurt Engelhardt au declarat că cea mai mare parte a restului hotărârii lui Kacsmaryk ar putea intra în vigoare în timp ce cazul se derulează prin instanțele federale.

Pe lângă reducerea perioadei în care medicamentul poate fi luat și oprirea distribuției prin poștă, pacientele care doresc să facă avorturi medicamentoase ar fi trebuit să facă trei vizite în persoană la un medic. De asemenea, femeile ar fi putut fi obligate să ia o doză mai mare de medicament decât cea pe care FDA o consideră necesară.

Furnizorii de servicii medicale au declarat că, în cazul în care mifepristona nu mai este disponibilă sau este prea greu de obținut, ar trece la utilizarea doar a misoprostolului, care este ceva mai puțin eficient în întreruperea sarcinii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel