CYCLOSERINUM - prospect

DCMedical Team |
Data publicării:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

CYCLOSERINUM - prospect. Acţiune: Antibacterian, antimicobacterian de a doua linie; inhibă sinteza peretelui celular în cazul unor bacterii G+ şi G-, precum şi a Mycobacterium tuberculosis.

CYCLOSERINUM - prospect

Denumirea comercială: CICLOSERINA

Prezentare: Capsule

Indicații: În tratamentul tuberculozei active pulmonare şi extrapulmonare, când trat. cu antituberculoase majore (streptomicină, izoniazidă, rifampicină, etambutol) s-a dovedit a fi ineficient. Cicloserina trebuie administrat în asociere cu o chimioterapie eficientă şi nu ca agent terapeutic unic. Cicloserina este eficientă în tratarea infecţiilor urinare acute produse de specii sensibile de bacterii gram-negativ şi gram-pozitiv, îndeosebi Enterobacter sp. şi Escherichia Coli.

Contraindicații: Hipersensibilitate; epilepsie; depresie, anxietate; psihoze; insuficiență reanlă (IR) severă; alcoolism cronic.

Atenție!: Înainte de începerea tratamentul cu cicloserină trebuie stabilită sensibilitatea organismului la medicament şi se vor realiza culturi. În cazul infecției Tuberculoase trebuie testată sensibilitatea la alte antituberculoase din aceeaşi grupă. Administrarea medicamentului trebuie întreruptă sau doză redusă dacă pacientul prezintă dermatite alergice sau convulsii, psihoze, somnolenţă, depresii, confuzie, hiperreflexie, cefalee, tremor, ameţeală, parestezii, dizartrie. Indicele terapeutic în tuberculoză este mic. Există un risc mai mare de convulsii la alcoolici. Pacienţii trebuie monitorizaţi din punct de vedere hematologic, al funcţiilor hepatice şi renale. Medicamentele anticonvulsivante sau sedativele pot fi eficiente în controlarea simptomelor de toxicitate asupra SNC cum ar fi convulsiile, anxietatea sau tremorul. Pacienţii cărora li s-a administrat o doză de cicloserină mai mare de 500 mg pe zi trebuie monitorizaţi din acest punct de vedere. Administrarea cicloserinei şi a altor antituberculoase a fost asociată în unele cazuri cu deficienţa vitaminei B12 şi/sau cea a acidului folic, cu anemie megaloblastică şi anemie sideroblastică. Dacă semnele anemiei apar în timpul tratamentului, trebuie aplicată o terapie adecvată. Se recomandă determinarea concentrației plasmatice a cicloserinei cel puţin o dată pe săptămână la pacienţii cu insuficiență renală (IR), care primesc doze zilnice mai mari de 500 mg. Doza trebuie ajustată astfel încât concentrația plasmatică să nu depăşească 30 pg/ml. Interacțiuni cu alte medicamente: S-a demonstrat că administrarea concomitentă a etionamidelor are efecte neurotoxice. Alcoolul şi cicloserina sunt incompatibile, în special când cicloserina este administrată în doze mari. Alcoolul măreşte riscul de apariţie a convulsiilor. Administrarea concomitentă a izoniazidei poate duce la creşterea efectelor asupra SNC (ameţeală sau somnolenţă).

Reacții adverse: Sistem nervos central (SNC): convulsii, somnolenţă, cefalee, tremor, ameţeală, confuzie, stări depresive, pierderi de memorie, manifestări psihotice, posibil însoţite de tendinţe la suicid, schimbări de caracter, hiperiritabilitate, pareze, agresivitate, parestezii, comă. Aparat cardiovascular: scăderea bruscă a tensiunii arteriale (TA) la pacienţii cărora li s-a administrat 1-1,5 g/zi. Reacţii alergice, erupţii cutanate. Creşteri ale transaminazelor serice, în special la pacienţii cu afecţiuni hepatice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel