"Da, există medicamente la care pacienții nu au acces încă". Marinela Debu: Nu-și fac investigații pentru că NU au bani! Mereu ne izbim de Ministerul de Finanțe care spune nu avem bani

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Hepatita D, tratament, pacienti - Foto: Freepik @andranik.h90
Hepatita D, tratament, pacienti - Foto: Freepik @andranik.h90

Pacientul nu își face investigațiile și nu își ia tratamentul pentru că nu are bani. Marinela Debu: "De fiecare dată ne izbim de Ministerul de Finanțe care spune nu avem bani! Ai depistat pacientul, i-ai oferit acces la tratament! În tot acest cerc noi nu închidem drumul spre eliminarea hepatitelor virale"

"Anul acesta nu a mai fost sincope în asigurarea tratamentului. Este însă tratamentul unul de nivel european? Există medicamente la care pacienții din România nu au acces încă?", a întrebat jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul dezbaterii pe tema "Hepatita Delta - diagnostic, tratament și perspective. Expertiza medicilor despre această afecțiune".

"Dacă vorbim de hepatita Delta, da, există medicamente la care pacienții nu au acces încă și așteptarea este destul de mare. Adică vorbim deja de mai bine de un an de așteptare.

Sunt oameni care așteptau din 2020, de când a fost aprobat temporar de Agenția Europeană a Medicamentului și de multe ori să știți că oamenii văd studii clinice pe diverse produse și ne sună și ne spun: ok, am văzut că studiul acela e în fază trei deja.

Să știți că pacienții cu hepatită sunt foarte bine documentați.

Ca să fiu sinceră, uneori citesc prea mult pe Facebook și se panichează. Dar cred că asta e valabil în oricare altă patologie.

Uneori, prin a citi și a exagera poți să-ți faci rău la nivel mental, dar ideea este că ei tot așteaptă și, mai ales în momentul în care văd informări de genul se va întâmpla curând sau va fi într-un termen scurt și văd că nu se întâmplă, își pierd încrederea", a declarat Marinela Debu, Președinte Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH), pentru DC MEDICAL și DC News.

Marea problemă în spitalele din România. "În județul Brașov, un singur spital asigură investigațiile pe foaie de zi". Spitalul NU se află în orașul Brașov!

 

"Marea problemă pe care cred eu că o avem la nivel de România și care din păcate, persistă în ultimii ani și speranța noastră este că se va schimba. Facem atât de multe lucruri bune și o să vă dau exemplu. Am introdus markerii virali în pachetul de bază în 2018. Teoretic, medicii de familie pot să testeze pe oricine îl consideră suspect de hepatită. Sunt foarte curioasă dacă cei de la CNAS au făcut vreodată o statistică să vadă cât s-a folosit această posibilitate în mod real, pentru că unii medici fac și chiar și au testat mult din lista lor. alții prea puțin.

Marinela Debu - Foto: DC Media Group

La nivel regional, între statele din zona noastră, am tratat cei mai mulți pacienți cu hepatită și raportat la populație și raportat la prevalența pe care o aveam. Iar lucrul ăsta se vede pentru că prevalența în hepatita ce este sub 1% ceea ce este extraordinar. 

Am venit și am spus oferim pe foaie de zi tot felul de investigații, practic partea de monitorizare asta am scris pe hârtie, în realitate nu se întâmplă decât un maxim 10% din spitale din diverse motive, nu au fonduri, nu au aparatura necesară, dar am pus în protocol, am scris în protocol că pacientul este obligat să-și facă acele investigații, deci practic îl obligi, dar nu poți să-i asiguri.

La terapia de lungă durată sunt obligatorii. 

Eu provin din județul Brașov. În județul Brașov, doar la Spitalul din Săcele, doar acest spital asigură investigațiile pe foaie de zi. Cred că ține și de cum au știut și spitalele să se administreze.

Să știți că au fost multe oportunități pe fonduri europene și spitalele mici au profitat, dacă pot să spun așa, pentru că mai știu și alte spitale mici din țară care au reușit să-și achiziționeze aparatura și să ia cumva fața spitalelor județene. 

Uneori pur și simplu n-au bani spitalele pentru că nu ține doar de ele și de management-ul lor, ține și de ceea ce primesc de la nivel de județe. Știți foarte bine lucrul ăsta, depinde unde sunt, în subordinea cui sunt", ne-a mai spus Marinela Debu.

Pacinetul nu își face investigațiile pentru că nu are bani. Marinela Debu: De fiecare dată ne izbim de Ministerul de Finanțe care spune nu avem bani

 

"Aici este o barieră practic între pacient și sistemul medical, pentru că am întâlnit deseori pacienți care nu și-au făcut investigațiile în mod regulat pentru că nu au avut bani. 

I-au spus medicului: o să le fac în am bani.

După care statul român a zis: ok, Agenția Națională a Medicamentului și-a făcut treaba, și a dat acceptul pentru anumite terapii să intre pe utilizare, să poată intra în procesul de a fi compensate integral, cum spunem noi, gratuite pentru pacient.

Doar că totul durează, pentru că de fiecare dată ne izbim de Ministerul de Finanțe care spune nu avem bani, nu avem nimic. 

Ei, și în tot acest cerc noi nu închidem drumul spre eliminarea hepatitelor virale, măcar spre a le scădea.

Eu cred că dacă România ar și face ceea ce spune, adică ai spus că-mi oferi lucrul ăsta, gata, am pus pe hârtie. 

Ai spus că oferă acces și la pacienții care sunt neasigurați, pentru că ai în vedere că, în conformitate cu Organizația Mondială a Sănătății, așa spune OMS, bolile infecțioase de tip hepatită, tuberculoză, HIV și alte boli cu transmitere sexuală se încadrează cumva în aceeași parte. Sunt boli pentru care tu trebuie să ai politici prin care să asiguri accesul direct.

 Ai depistat pacientul, i-ai oferit acces la tratament!

Pentru că bolile infecțioase, și dacă aici vorbim aici de hepatite virale, tratamentul este prevenție, pentru că pacientul nu mai de mai departe. E simplu, nu mai este infecțios", a conchis Marinela Debu.

 

Vezi emisiunea completă AICI:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel