De ce ar trebui să aerisești lenjeria de pat în fiecare dimineață. Impactul major pe care îl are asupra sănătății și a somnului

Monika Baciu |
Data publicării:
de ce ar trebui sa aerisesti lenjeria de pat in fiecare dimineata - FOTO: Freepik
de ce ar trebui sa aerisesti lenjeria de pat in fiecare dimineata - FOTO: Freepik

De ce ar trebui să aerisești lenjeria de pat în fiecare dimineață. Cum te influențează acest lucru.

De ce ar trebui să aerisești lenjeria de pat în fiecare dimineață. Aerisirea lenjeriilor de pat ar putea fi soluția pentru un somn mai bun, conform unor experți.

Când ne trezim dimineața, mulți dintre noi avem obiceiul de a face patul și de a începe ziua într-un mod ordonat. Cu toate acestea, experții avertizează că a face patul imediat ar putea afecta calitatea somnului nostru.

Se pare că chiar și cele mai bune lenjerii de pat au nevoie de aerisire dimineața pentru a ajuta la limitarea acarienilor de praf și la îmbunătățirea calității somnului.

Experții în somn și lenjerii dezvăluie de ce ar trebui să aerisiți lenjeria de pat în fiecare dimineață și cum poate afecta somnul dumneavoastră, potrivit Homes and Gardens.

Vezi și: Castanele, alegerea sănătoasă a toamnei. Au efect asupra inimii, creierului și sănătății oaselor

De ce ar trebui să aerisești lenjeria de pat în fiecare dimineață

Nicio lenjerie nu este suficient de respirabilă pentru a nu colecta transpirație și umiditate pe tot parcursul nopții, ceea ce duce la mirosuri de mucegai și la acumularea de bacterii, explică Tadas Pukas, CEO și fondator al Minimalistic Linen.

”Dacă patul este făcut imediat, această umiditate este închisă, creând potențial un mediu propice pentru acarienii de praf și mucegai, care pot declanșa alergii și astm. Permițând patului să se aerisească ajută la evaporarea acestei umidități, menținând un mediu de somn proaspăt și igienic și, eventual, prelungind viața lenjeriei noastre de pat“, explică el.

Pentru mulți, aceasta înseamnă că a nu face patul dimineața ar putea duce la un somn mai bun - mai ales atunci când curățați și salteaua corect și spălați lenjeria destul de des. Aerisirea lenjeriei cu ferestre deschise sau aerisirea pilotei în aer liber nu este pentru toată lumea, așa cum avertizează Jeff Kahn, CEO și co-fondator al Rise Science:

”Cu toate acestea, pentru cei cu alergii la polen sau sensibilități la anumite alergene din aer liber, aerisirea lenjeriei de pat ar putea introduce aceste alergene în mediul de somn, exacerbând potențial simptomele.

Deși există beneficii evidente în aerisirea lenjeriei de pat, nu este neapărat nevoie să o faceți zilnic. De câteva ori pe săptămână ar putea fi suficient. Pentru cei cu alergii, pe lângă luarea precauțiilor în ceea ce privește nivelurile de alergeni din aer liber, utilizarea huselelor de protecție și spălarea regulată a lenjeriei de pat ar putea oferi un ameliorament mai constant al alergiilor“, avertizează el.

În zonele cu poluare ridicată sau umiditate excesivă, practica ar putea să fie mai puțin benefică și ar putea introduce mai mulți contaminanți. În schimb, ar putea fi o idee bună să lăsați patul nefăcut și să utilizați un dezumidificator pentru a elimina umiditatea din spațiul de somn, în combinație cu aspirarea saltelei și spălarea regulată a pilotei.

Vezi și: Alimentele care conțin o cantitate însemnată de vitamina D. Trebuie să le consumi în aceast sezon

De ce ar trebui să aerisești lenjeria de pat în fiecare dimineață

Christina Heiser, director de conținut pentru Saatva, adaugă că, dacă suferiți de afecțiuni ale pielii, s-ar putea să trebuiască să vă țineți de o programare zilnică.

”Deși bacteriile emise de corp sunt relativ inofensive, contactul repetat cu orice lucru nespălat pentru perioade îndelungate ar putea duce la acnee și mătreață“, dezvăluie ea.

Christina recomandă astfel să schimbați sau să spălați lenjeria de pat un pic mai des decât cei doi săptămâni recomandați de majoritatea experților - mai aproape de fiecare șapte până la zece zile în loc.

Vezi și: Primul semn al AVC-ului. Nu îl ignora. Simptomul apare cu câteva zile înainte de a se rupe un vas de sânge în creier

Cât timp trebuie aerisită lenjeria de pat

Când aerisiți lenjeria de pat dimineața înainte de a face patul, ar trebui să o lăsați cel puțin o oră înainte de a o întinde din nou, preferabil cu o fereastră deschisă. Acest lucru poate oferi suficient timp pentru ca lenjeriile să se usuce și să elimine mirosurile de mucegai, limitând numărul de acarieni de praf din pat și ajutându-vă să dormiți mai liniștit noaptea.

Vezi și: De ce să adaugi boabe de piper în mașina de spălat. Trucul de care te vei îndrăgosti

Cum trebuie curățat patul în fiecare dimineață

Dacă doriți să curățați și să proaspătați lenjeria de pat în fiecare dimineață fără a spăla lenjeria, atunci lăsarea patului nefăcut pentru a se aerisi timp de câteva ore este un bun început pentru a ajuta la evaporarea umidității. De asemenea, puteți agita pilota sau cuvertura pentru a elimina praful și pentru a reumple pernele, ceea ce va îndepărta orice particule mici.

Dacă doriți să îmbunătățiți igiena somnului, atunci lăsarea lenjeriei deschise la aer este cel mai bun mod de a începe. Pentru cel mai bun efect, asigurați-vă că pilota sau cuvertura este trasă complet înapoi pentru a expune atât partea inferioară a așternutului, cât și salteaua pentru a permite aerisirea ambelor suprafețe, și lăsați pernele neașezate pentru a îmbunătăți circulația aerului în jurul lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel