Primul semn al AVC-ului. Nu îl ignora. Simptomul apare cu câteva zile înainte de a se rupe un vas de sânge în creier

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
primul semn al avc - FOTO: Freepik@Mr.Bolota
primul semn al avc - FOTO: [email protected]

Primul semn al AVC-ului poate să apară cu câteva zile înainte de a ți se rupe un vas de sânge în creier. Cu toții îl ignorăm, considerându-l absolut normal.

Simptomele sunt trecătoare. Mulți oameni resping semnele unui atac ischemic tranzitoriu din cauza rapidității cu care acestea dispar. Accidentele vasculare cerebrale de avertizare ar putea dura doar 30 până la 60 de secunde și prevestesc un eveniment cerebral major ale cărui consecințe pot fi fatale.

Primul semn al AVC-ului este mereu ignorant. Multe persoane care suferă un atac ischemic tranzitoriu vor suferi un accident vascular cerebral în decurs de 90 de zile. Iată care sunt semnalele de alarmă.

Accidentele vasculare cerebrale sunt una dintre principalele cauze de deces în SUA, aproape 800.000 de persoane suferind unul în fiecare an. În medie, un accident vascular cerebral are loc la fiecare 40 de secunde în țară.

Aceste cifre sunt zguduitoare și înfricoșătoare, mai ales pentru persoanele care au un istoric familial de accident vascular cerebral sau care au factori de risc, cum ar fi tensiunea arterială ridicată și anumite afecțiuni cardiace.

Vezi și: De ce simțim că nu mai avem timp. Vlad Ciurea: Cuvintele TREBUIE sau ACUM trebuie scoase din vocabularul nostru. Nu duc la nimic bun. Săracul nostru creier este suprasolicitat

Care sunt primele semne ale unui AVC

Dar vă puteți înarma cu cunoștințele necesare pentru a recunoaște simptomele unui accident vascular cerebral, pentru a înțelege factorii de risc și, în cele din urmă, pentru a vă ajuta să vă protejați de a vă confrunta cu unul cu totul.

Potrivit doctorului Brandon Giglio, directorul secției de neurologie vasculară de la NYU Langone Hospital-Brooklyn, aproximativ 85% dintre accidentele vasculare cerebrale din Statele Unite sunt accidente vasculare cerebrale ischemice, ceea ce înseamnă că sunt cauzate de o lipsă de flux sanguin către creier. Aproximativ 15% sunt accidente vasculare cerebrale hemoragice, care apar atunci când un vas de sânge se rupe în creier, potrivit Huff Post.

Iar printre persoanele care suferă accidente vasculare cerebrale, mulți experimentează, de asemenea, ceea ce se numește un accident vascular cerebral de avertizare în zilele, săptămânile sau lunile dinainte.

AVC, semne de avertizare

Accidentele vasculare cerebrale de avertizare sunt cunoscute din punct de vedere medical ca atacuri ischemice tranzitorii.

Fără să fie cunoscute de majoritatea oamenilor din afara domeniului medical, accidentele vasculare cerebrale de avertizare sunt o afecțiune medicală trecătoare, dar foarte periculoasă, care pot fi precursori ai unor accidente vasculare cerebrale în toată regula.

De fapt, până la 1 din 5 persoane care suferă un accident vascular cerebral de avertizare ar putea suferi un accident vascular cerebral în termen de 90 de zile dacă nu primesc asistență medicală, potrivit Dr. Ahmed Itrat, director medical pentru accidente vasculare cerebrale la Cleveland Clinic Akron General.

Vezi și: Cele trei legume care îngrașă. Duc și la creșterea glicemiei. Efectele sunt vizibile la persoanele de vârstă mijlocie

Deci, ce este mai exact un accident vascular cerebral de avertizare? Din punct de vedere medical, este denumit atac ischemic tranzitoriu și provoacă ”simptome tranzitorii de leziuni neurologice care apar brusc și se rezolvă de la sine”, a declarat Itrat.

”Aceste simptome pot fi similare cu ceea ce s-ar considera un accident vascular cerebral, dar singura diferență este că nu duc la o leziune neurologică permanentă”, spune dr. Ahmed Itrat.

Cu alte cuvinte, atacurile ischemice tranzitorii apar rapid, durează puțin timp și nu duc la tipul de leziuni cerebrale care pot fi observate în cazul accidentelor vasculare cerebrale în toată regula.

Dar lipsa unei potențiale leziuni cerebrale nu înseamnă că trebuie să ignori un atac ischemic tranzitoriu. Este încă o afecțiune medicală care trebuie luată în serios, a spus Giglio.

”Este într-adevăr un semn prevestitor la mulți oameni. Arată că cineva va avea un accident vascular cerebral chiar în următoarele 48 de ore și cu siguranță în următoarele șapte, 30, 90 de zile”, a spus el.

Atacurile ischemice tranzitorii sunt, de asemenea, denumite în mod obișnuit ”mini-atacuri”. Dar Dr. Joshua Willey, expert în neurologie a accidentelor vasculare cerebrale la Colegiul Vagelos de medici și chirurgi al Universității Columbia, a declarat că acest termen problematic minimizează natura emergentă a afecțiunii.

Pe de altă parte, sintagma ”accidente vasculare cerebrale de avertizare” evidențiază faptul că această afecțiune este o urgență, la fel ca un accident vascular cerebral ”obișnuit”, a spus el. Semnele atacurilor ischemice tranzitorii și ale accidentelor vasculare cerebrale sunt aceleași.

”Aș spune că, în principiu, toate semnele și simptomele unui accident vascular cerebral sunt aceleași semne și simptome ale unui atac ischemic tranzitoriu”, a spus Giglio.

Toți cei trei experți care au vorbit cu HuffPost s-au referit la ”BE FAST” ca la un dispozitiv mnemotehnic acceptat pe scară largă care detaliază semnele accidentului vascular cerebral. Și, așa cum sugerează acronimul, aceste simptome apar rapid, a spus Giglio.

Vezi și: Condimentul care înlocuiește zahărul. Este o alternativă sănătoasă cu beneficii uimitoare. Suprimă pofta de mâncare și menține sănătatea inimii

Care sunt principalele semne ale AVC-ului

Iată ce înseamnă:

- Echilibru - modificări ale echilibrului sau o pierdere a echilibrului.

- Vederea - modificări ale vederii, cum ar fi încețoșarea, pierderea vederii sau vederea dublă.

- Căderea feței - căderea feței sau un zâmbet neuniform.

- Brațul - slăbiciune a brațului pe o parte a corpului.

- Vorbire - modificări ale vorbirii, cum ar fi bâlbâiala cuvintelor sau vorbirea în bolboroseală.

- Timp - este timpul să apelați serviciile de urgență. Potrivit lui Willey, ”t” poate reprezenta și durerea de cap teribilă care apare rapid.

”Puteți avea toate aceste simptome, puteți avea unul dintre aceste simptome sau orice amestec între ele”, a spus Giglio.

Vezi și: De ce să adaugi boabe de piper în mașina de spălat. Trucul de care te vei îndrăgosti

Așadar, nu așteptați mai mult de un semn. Dacă observați oricare dintre aceste probleme, mergeți la camera de urgență.

Simptomele sunt trecătoare. Mulți oameni resping semnele unui atac ischemic tranzitoriu din cauza rapidității cu care acestea dispar, potrivit celor trei experți. Dar este important să luați în serios aceste simptome, indiferent de scurtimea lor.

Și, deși nu există o regulă strictă pentru a ști exact cât timp ar putea persista, există linii directoare generale.

”În mod obișnuit, am ajuns să recunoaștem că atacurile ischemice tranzitorii durează probabil, cel mult, 5 minute [sau] 10 minute și cu siguranță mai puțin de o oră”, a spus Willey.

El a adăugat că accidentele vasculare cerebrale de avertizare ar putea dura doar 30 până la 60 de secunde.

Asta înseamnă că nu ar trebui să minimalizați un minut de durere în brațe sau de vedere încețoșată.

”Chiar dacă, prin definiție, atacurile ischemice tranzitorii sunt tranzitorii, atunci când o persoană are simptome, nu există nicio modalitate de a prezice dacă acestea se vor rezolva pe parcurs sau dacă simptomele vor persista și vor duce la un handicap”, a spus Itrat.

”Dacă cineva are oricare dintre aceste semne și a avut un debut brusc, l-aș sfătui să meargă la cea mai apropiată cameră de urgență”, a spus Giglio.

Willey a adăugat că, odată ajuns acolo, ar trebui să escaladezi situația și să anunți personalul medical că tu crezi că este posibil să fi suferit un accident vascular cerebral. Cu alte cuvinte, nu bateți câmpii și nu vă neglijați simptomele. Un accident vascular cerebral de avertizare este o urgență și trebuie tratat ca atare. Comunicarea eficientă cu asistentele și medicii îi va face să știe că trebuie să fiți tratat rapid.

În plus, Willey a spus că, dacă nu vă simțiți confortabil să mergeți la camera de urgență, ar trebui să vă consultați medicul sau cardiologul cât mai curând posibil. Și asta nu înseamnă într-o săptămână; înseamnă, cu adevărat, cât mai curând posibil. Este important să vă amintiți că multe persoane care suferă un atac ischemic tranzitoriu vor avea un accident vascular cerebral în 48 de ore, așa că așteptarea oricărui interval de timp nu este ideală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel