Cele trei legume care îngrașă. Duc și la creșterea glicemiei. Efectele sunt vizibile la persoanele de vârstă mijlocie

Cele trei legume care îngrașă. Acestea contribuie la acumularea unor kilograme nedorite, mai ales în cazul persoanelor de vârstă mijlocie. În plus, sunt nelipsite de pe mesele...
Cele trei legume care îngrașă. Persoanele care consumau cartofi, mazăre și porumb dulce aveau tendința de a acumula mai multă greutate în comparație cu cei care optau pentru broccoli, morcovi și spanac. Studiul aduce în discuție importanța calității și sursei carbohidraților în gestionarea pe termen lung a greutății corporale, având un impact mai semnificativ asupra persoanelor cu exces de greutate.
Este important de menționat că aceasta este o cercetare observațională și nu poate demonstra o relație cauzală între consumul de legume și creșterea în greutate, iar precizia informațiilor furnizate de participanți este un factor de limitare.
Studiu întins pe 24 de ani
Un nou studiu realizat de Harvard TH Chan School of Public Health a identificat trei legume care, potrivit cercetărilor, pot contribui la creșterea în greutate în timpul vârstei mijlocii. Pe parcursul a două decenii, persoanele implicate în proiectul de cercetare au avut tendința de a lua în greutate, dar unii au făcut-o mai mult decât alții.
Dieta a 136.432 de persoane a fost investigată pe o perioadă de 24 de ani, împreună cu datele din chestionarele completate de participanți. Cei implicați în studiu aveau vârsta de 65 de ani sau mai puțin între anii 1985 și 2014, perioada în care s-a desfășurat cercetarea.
La începutul proiectului de cercetare și la fiecare patru ani ulterior, participanții au furnizat informații despre istoricul lor medical, caracteristicile personale și stilul de viață. În medie, oamenii au luat în greutate 1,5 kg (3,3 lbs) la fiecare patru ani, ceea ce a însemnat aproximativ 1,5 stone (9,5 kg) în următoarele două decenii, potrivit Express.
Vezi și: De ce să adaugi boabe de piper în mașina de spălat. Trucul de care te vei îndrăgosti
Legumele incriminate: cartofii, mazărea și porumbul
Studiul a arătat că cei care consumau cartofi, mazăre și porumb dulce aveau mai multe șanse să acumuleze mai multă greutate decât cei care consumau broccoli, morcovi și spanac.
Persoanele care mâncau legume non-starchy, cum ar fi broccoli, morcovi și spanac, aveau tendința de a pune cu 6,6 lbs (3 kg) mai puțin decât cei care mâncau legume bogate în amidon.
Cei care consumau cartofi și porumb dulce se așteptau să câștige 5,7 lbs (2,6 kg) în plus în aceeași perioadă de timp.
Aceste asocieri au fost mai puternice în rândul participanților care aveau greutatea corporală în exces comparativ cu cei care aveau o greutate mai sănătoasă. De asemenea, majoritatea acestor asocieri între legume și greutate au fost mai pronunțate în rândul femeilor.
În plus, creșterea încărcării glicemice - efectul asupra nivelurilor de zahăr din sânge - a fost puternic legată de creșterea în greutate.
Ce ar trebui să consumăm
Trecerea la alimente bogate în fibre, cum ar fi cereale integrale și fructe precum merele, ar putea reduce efectul creșterii în greutate în timpul vârstei mijlocii.
Autorii au remarcat că este vorba despre un studiu observațional, deci nu poate afirma că consumul anumitor legume cauzează creșterea în greutate. Există limite ale cercetării, cum ar fi depinderea de exactitatea informațiilor furnizate de participanți pe parcursul perioadei de cercetare.
Cu toate acestea, descoperirile ”subliniază importanța potențială a calității și sursei carbohidraților pentru gestionarea pe termen lung a greutății”. Acest lucru pare să fie valabil în special pentru persoanele care au deja exces de greutate.
Studiul a fost publicat în British Medical Journal (BMJ).
-
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
-
-
Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.
De ce să mănânci leurdă cu friptura de miel. Ingredientul care stimulează secreția gastrică și nu crește colesterolul
Cu ce să mănânci carnea de miel ca să nu îți crească colesterolul.
Cum se fierb pastele, de fapt. Greșeala pe care ai făcut-o mereu. Să nu mai faci asta niciodată
Lucrul pe care trebuie să îl știi înainte să mai mânânci ardei copți. Ce se întâmplă în corp când îi consumi
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
Un dietetician oncolog dezvăluie cele 3 rețete care ajută la prevenirea cancerului de colon
Cum să ții țânțarii la distanță. Trucuri care sigur funcționează
Cele 4 trucuri care țin țânțarii departe de tine și de casa ta.
Nu mai arunca bananele înnegrite. 4 lucruri simple și rapide pe care le poți face. Nu te așteptai la asta
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Medicul Doru Negru atrage atenția.
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
Pate de năut cu legume prăjite: rețetă simplă din 5 ingrediente. Cum faci cel mai bun pate de post
Pate de năut cu legume prăjite - cel mai bun pate de post. Rețeta simplă și rapidă din 4 ingrediente banale.
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Laura Cosoi, rețetă de "coaste de porumb": Un snack ideal pentru o zi toridă de vară
Laura Cosoi a dezvăluit rețeta de "coaste de porumb", o gustare ideală pentru vară.
Adevărul despre oțetul din murături. Elena Merișoreanu: Nu face bine la stomac. Adăugați asta în loc de oțet, ies delicioși
15 alimente care îți cresc nivelul de energie pe timpul zilei. Fără zahăr sau cafea. Cum să previi oboseala și epuizarea
Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
Lapte cu miere și vanilie pentru somn liniștit și odihnitor
Pentru cei care se luptă cu nopți agitate, acest remediu simplu și delicios poate face minuni.
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
Rețeta de smoothie care te dezumflă după masa de Paște. Iți dă energie rapid și reglează tranzitul intestinal
Rețetă de smoothie sănătos după masa de Paște.
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.