De ce crapă buzele: 8 motive și remedii

Angela Sabău |
Data publicării:
Buze crăpate  Foto: en.healthhubml.wsdev.org
Buze crăpate Foto: en.healthhubml.wsdev.org

Acestea sunt 8 dintre cele mai frecvente cauze ale buzelor crăpate. Iată  ce puteți face pentru remedierea lor.

Iată opt motive pentru care ne crapă buzele, și ce putem face pentru a le remedia:

1. Vremea rece

În zilele reci de iarnă pielea se strânge și dă senzația de mâncărime. Acest lucru se datorează în parte lipsei de umiditate din aer, care poate determina pielea să se lupte pentru a păstra umezeala și să ducă la uscarea pielii.
Buzele tind să fie și mai sensibile decât restul pielii, astfel încât să poată fi afectate mai grav.
Realitatea nefericită este că este greu să evităm în totalitate buzele crăpate în timpul iernii. Cel mai bun lucru de făcut este să vă asigurați că beți multă apă și să aplicați un balsam de buze pe bază de emolienți care conține acizi linoleici și grași precum uleiul de măsline, untul de shea, uleiul de cocos etc. dacă credeți că vremea rece vă poate cauza suferință.
Acoperirea gurii cu o eșarfă atunci când este frig ar putea ajuta, de asemenea.

2. Spațiul interior cald

Un alt lucru care vă poate usca buzele este încălzirea spațiului în care locuiți sau lucrați, deoarece aspiră umezeala din aer. Un studiu privind problemele percepute și disconfortul la umiditatea scăzută a aerului în rândul lucrătorilor de birou a constatat că atunci când umiditatea aerului a trecut de la 43% (normal) la 15% (uscat), în mod semnificativ mai multe persoane s-au plâns de disconfort și simptome mai frecvente la nivelul pielii feței și a mucoaselor. 
Ce puteți face în acest sens: ați putea încerca să folosiți un umidificator de aer acasă - sau poate chiar la birou - pentru a combate uscăciunea, precum și pentru a vă menține hidratat, folosind balsam de buze etc.

3. Deshidratare

Dacă corpul este deshidratat, este posibil ca și pielea să se simtă destul de deshidratată, deci este important să mențineți nivelul de hidratare ridicat, mai ales dacă simțiți că  încep să se usuce buzele.
Ce puteți face în acest sens: încercați să beți cel puțin 8 căni de apă pe zi (250 ml) și să evitați prea multă cofeină și alcool. 

4. Umezirea buzelor

Deși este foarte tentant să-ți lingi buzele când se simt uscate, încercați să rezistați! Saliva poate usca buzele și le poate face crăpate și produce mâncărime.
De fapt, există o afecțiune numită Dermatita Lip Licker - linsul repetat al buzelor, care determină saliva să macereze pielea și să îndepărteze uleiurile sale de protecție.
Ce puteți face în acest sens: aplicați un balsam de buze pe bază de emolienți, astfel încât să îl puteți gusta atunci când vă lingeți buzele și să deveniți mai conștienți de el și să încercați să vă opriți complet.

5. Alergii la produsele de înfrumusețare

Unele produse cosmetice pentru buze pot duce la uscarea acestora. 
Produsele pentru buze cu culori, arome puternice și parfumuri sunt cel mai bine lăsate atunci când buzele tale sunt frumoase și sănătoase.
Ce puteți face în legătură cu asta: alegeți un balsam de buze simplu, pe bază de emolienți, atunci când aveți buzele uscate și păstrați lucrurile mai îndrăgite pentru când se vor întoarce la aspectul lor frumos hidratat.

6. Îndepărtarea bucăților de piele uscată

Nu vă îndepărtați pielea uscată de pe buze! Dacă trebuie să vă trageți fizic pielea buzelor pentru a o îndepărta, pur și simplu nu este gata să se desprindă și veți crea doar daune și uscăciune.
Ce puteți face în legătură cu asta: dacă pielea buzelor este fulgioasă și uscată, încercați să faceți un exfoliant de casă cu apă caldă, ulei de nucă de cocos sau miere amestecat cu zahăr sau sare natural pietroasă și frecați ușor buzele cu o cârpă curată.

7. Expunerea la soare

Dacă vă confruntați cu buzele uscate în timpul verii, ar putea fi de la la expunerea la soare. Uităm adesea că buzele noastre trebuie protejate de soare la fel de mult ca și pielea feței noastre.
Ce puteți face în acest sens: alegeți un balsam de buze cu SPF și zinc pentru a fi folosit vara.

8. Utilizarea prea intensă a balsamurilor de buze

În mod ironic, balsamurile pentru buze pot fi prea bune.
Dacă utilizați balsamuri pentru buze în mod regulat - în special cele cu parfumuri sau ingrediente active iritante - acestea vă pot determina buzele să devină și mai sensibile.
Există, de asemenea, șansa ca ați putea fi alergic la unele dintre ingredientele din balsamul de buze preferat și această reacție poate provoca mâncărime și uscăciune pe care le puteți confunda cu buzele crăpate.
Ce puteți face în legătură cu asta: dacă suferiți de crăparea cronică a buzelor, faceți o pauză de la balsamul de buze pe care îl utilizați de obicei și schimbați-l pentru un produs mai natural și mai emolient, pentru a vedea dacă problema persistă.

Cum scapi repede de buzele crăpate?
Din păcate, corpul are nevoie de puțin tip până când poate să repare buzele crăpate. 
Două dintre cele mai simple modificări ale stilului de viață pe care le puteți face imediat este să vă asigurați că sunteți hidratat și că folosiți creme cu protecție solară vara. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel