De ce închidem ochii când strănutăm? Explicația e uluitoare

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Stranutul – FOTO: Pexels@Mikael_Blomkvist
Stranutul – FOTO: Pexels@Mikael_Blomkvist

Oamenii de știință ne explică de ce închidem ochii atunci când strănutăm.

Strănutul este un act reflex ce se declanşează în momentul în care căile nazale devin iritate şi înfundate, iar organismul încearcă automat să le desfunde. Ochii se închid automat atunci când strănutăm, însă oamenii de știință susțin că există persoane care pot strănuta și cu ochii deschiși.

Într-un studiu publicat în Live Science, oamenii de știință au explicat că închiderea pleoapelor are un rol protector. 
”Este posibil (deși dificil) să ne ținem ochii deschiși în timpul unui strănut. Nu este foarte clar de ce oamenii clipesc în timp ce strănută, dar probabil că joacă un rol protector”, a declarat dr. David Huston, decan asociat în campusul Texas A&M College of Medicine Houston și alergolog la Houston Methodist Hospital.

Vezi și: Stresul, inamicul sănătății. Diaconu: Hipertensiunea și diabetul, steagurile ROȘII

Strănutul oferă protecție

Strănutul, cunoscut cercetătorilor sub numele de reflexul de strănutare, ne protejează pasajele nazale de particulele străine forțând aerul să iasă din plămâni. Cu toate acestea, strănutul implică mai mult decât expulzarea aerului și a particulelor străine.

Când este stimulat, centrul de strănut al trunchiului cerebral ordonă contracții musculare de la esofag la sfincter. Aceasta include mușchii care controlează pleoapele. Unele persoane care strănută varsă și lacrimi. 

”Poate că oamenii închid ochii în timp ce strănută pentru a împiedica particulele expulzate să intre în ochii lor. Prin închiderea automată a pleoapelor atunci când apare un strănut, mai mulți iritanți pot fi împiedicați să intre și să agraveze ochii", a spus Huston.

Potrivit unui studiu, cercetătorii au relatat faptul că viteza maximă a unui strănut este de 4,5 metri pe secundă.

Vezi și: Tratamentul cu aerosoli, remediu în cazul răcelilor și alergiilor. Medic: În faza acută se fac 7, maximum 10 zile

Cauzele strănutului

Există mai multe cauze care ne pot determina să strănutăm. Printre acestea, cele mai comune ar fi:
- Alergia la anumite substanţe, precum polenul sau părul de animale. În urma inhalării acestor substanţe este afectat tractul respirator superior, iar nasul înfundat este însoţit de strănutatul frecvent;
- Substanţele iritante: praful, mirosurile puternice sau piperul;
- Gripa, răceala sau infecţiile virale, moment în care se produce strănutul, ca urmare a eliberării căilor respiratorii.

Strănutul din cauza soarelui

Un studiu publicat în Healthline a arătat ca mulţi oameni strănută când privesc la soare. În mod paradoxal, unora le vine să strănute chiar şi atunci când dau de o lumină artificială intensă, fie că e vorba de un bec, fie de blitzul aparatului de fotografiat.

Strănutul provocat de lumină se numeşte sindromul ACHOO, şi apare mai ales când se trece dintr-un mediu întunecat într-unul luminos, după cum explică un cercetător la Universitatea Zurich, care a studiat acest fenomen.

Conform acestuia, în raportul de cercetare s-a menţionat faptul că, refluxul de a strănuta la lumina depinde de apropierea dintre doi nervi sau de suprastimularea la soare, care activează regiuni aflate în legătură cu nasul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel