De ce miroase urât în casă. Ce nu cureți cum trebuie. SFATURI UTILE

Dana Lascu |
Data publicării:
Miros neplăcut. Foto: Pexeles
Miros neplăcut. Foto: Pexeles

Mirosurile neplăcute din casă pot fi jenante și uneori sunt dăunătoare sănătății dumneavoastră. Iată de ce apar și cum scapi de ele:

Mașină de spălat cu încărcare frontală 

Mașinile de spălat cu încărcare frontală pot fi adevărate rezervoare de mucegai. Acesta vă poate irita ochii, nasul, gâtul și pielea. De asemenea, poate duce la reacții alergice și atacuri de astm. Lăsarea ușii deschise între spălări poate ajuta evitarea apariției mucegaiului. Uscarea și curățarea regulată a garniturilor de cauciuc ale mașinii ajută, de asemenea.

Scurgerea de la chiuveta de bucătărie

Mirosul urât poate fi provocat de bacteriile care proliferează în chiuveta de bucătărie și în scurgerea acesteia. Dacă aveți un dispozitiv care toacă resturi alimentare, acestea au șanse mari să se înmulțească. Scurgerile trebuie curățate cu soluții speciale, care elimină resturile care se depun pe interiorul țevii și care sunt pepinieră de bacterii. 

Fumatul și scrumierele nespălate

Dacă fumezi, nu e suficient să arunci chiștoacele, trebuie spălate temeinic și scrumierele. Iar fumul de țigară intră în orice: haine, perdele, canapele, covare.  Totul poate s ă miroasă urât din cauza fumatului. Fumatul, inclusiv cel pasiv, este periculos pentru sănătate și este legat de apariția multor boli: de inimă, pulmonare, mai multe tipuri de cancer etc. 

Covoarele și mochete necurățate

Covorarele captează murdăria, praful și părul animalelor de companie, așa că trebuie spirate des. De asemenea, mocheta poate să conțină spori de mucegai, ceea la apariția unui miros urât. Pentru a îndepărta mirosurile, aspirați de cel puțin 3 ori pe săptămână cu o mașină care are un filtru puternic și eficient (gen HEPA). Curățați în profunzime covoarele cel puțin o dată pe an.

Frigiderul

Frigiderul necurățat cum trebui poate fi o sursă de miros neplăcut. E bine ca imediat ce vărsați ceva în frigider să îl curățați, astfel încât să nu permită bacteriilor să se înmulțească. Cu atât mai mult cu cât acestea pot afecta și mâncarea pe care o țineți în frigider. Ștergeți scurgerile imediat folosind apă caldă și săpun sau lichid de vase, pentru a vă menține frigiderul proaspăt. Măcar o dată pe săptămână faceți curat în frigider și aruncați tot ce a expirat. O cutiuță cu bicarbonat de sodiu poate de asemenea elimina o parte din mirosul neplăcut. 

Prosoapele ude

Prosoapele ude care nu sunt uscate cum trebuie sau cele folosite prea mult timp. Spălați-vă prosoapele cel puțin o dată pe săptămână pentru a inhiba dezvoltarea bacteriilor. Dacă nu le spălați suficient de des, vor începe să miroasă ca șosetele murdare după ce ai făcut sport. Un studiu a constatat că un tip de bacterie numită Moraxella osloensis este principala cauză a rufelor urât mirositoare. De asemenea, e bine ca după ce folosiți un prosop să îl întindeți ca să se usuce, nu să-l lăsați strâns. 

Cearșafuri

Spălați-vă cearșafurile cel puțin de două ori pe lună pentru a scăpa de bacteriile care produc miros urât și de celulele moarte ale pielii care se adună în ele. Atât bacteriile cât și acarienii de praf iubesc celulele moarte ale pielii. Încercați să le spălați mai des de o dată la două săptămâni, mai ales vara sau dacă transpirați noaptea.

Sub tapet, parchet, gresie și în pereți

Mucegaiul poate crește și în alte locuri la care poate nu te-ai gândi și poate duce la probleme de sănătate.

Dacă mirosiți mucegai, dar nu îl vedeți, ar putea crește în spatele gips-cartonului (rigips) sau a tapetului, sub lambriuri din lemn sau în pereții din apropierea țevilor. De asemenea, ar putea fi sub plăci de gresie sau parchet, ori pe tavan (mai ales unde sunt tavane false) sau în interiorul conductelor de aerisire. Mucegaiul crește oriunde este multă umezeală, cum ar fi sub o chiuvetă cu o țeavă care scurge sau într-o baie prost ventilată. Cel mai bine este să apelați un profesionist dacă credeți că aceasta este problema. Încercarea de a o remedia singur ar putea elibera spori de mucegai.

Animalele de companie

Urina și fecalele animalelor de companie pot conține bacterii și paraziți, așa că trebuie să curățați imediat după ele. Un studiu recent a constatat că urina câinilor nu este sterilă sau fără germeni așa cum s-ar crede – ci conține mai multe tipuri de bacterii. Și fecalele, atât de pisică, cât și de câine, pot transporta viermi, dintre care unii se pot răspândi la oameni. După ce curățați după animalele de companie, aveți grijă să vă spălați temeinic pe mâini.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel