De ce n-am scăpat de focarele de COVID-19 în vara asta. Transmitere comunitară

Dana Lascu |
Data publicării:
Transpirație excesivă
Transpirație excesivă

La începutul pandemiei de COVID-19 se credea că vara vom scăpa de coronavirus, dar cercetătorii au constatat că există un factor extrem de important care favorizează de fapt o transmitere comunitară a acestui virus. E un motiv în plus să porți mască!

Profesorul Michael Ward de la Universitatea din Sydney spune că ne-am putea confrunta cu risc crescut de transmitere comunitară a coronavirusului atunci când umiditatea este scăzută sau când aerul este mai uscat.

Un studiu realizat în iunie, axat pe zona Greater Sydney, în perioada de început a epidemiei COVID-19, a găsit o asociere între umiditatea redusă și o creștere a transmiterii comunitară a noului coronavirus.

Acum, un al doilea studiu efectuat în august de aceeași echipă confirmă riscul. Acest ultim studiu a fost publicat astăzi (link direct studiu) în jurnalul Transboundary and Emerging Diseases

Aer uscat și COVID-19

Cercetarea condusă de profesorul Michael Ward, un epidemiolog la Școala de Științe Veterinare a Universității din Sydney, și doi cercetători din instituția parteneră Școala de Sănătate Publică a Universității Fudan din Shanghai, China, este al doilea studiu revizuit de la egal la egal (peer-reviewed) care arată relația dintre condițiile meteorologice și COVID-19, în Australia.

„Acest al doilea studiu se adaugă unui corp din ce în ce mai mare de dovezi care arată că umiditatea este un factor cheie în răspândirea COVID-19”, a spus profesorul Ward.

Umiditatea scăzută poate fi definită drept „aer mai uscat”. Studiul a estimat că pentru o scădere cu 1% a umidității relative, cazurile de COVID-19 ar putea crește cu 7-8%.

Estimarea arată că pentru o scădere de 10% a umidității relative numărul de cazuri noi de COVID-19 se dublează! „Aerul uscat pare să favorizeze răspândirea COVID-19, ceea ce înseamnă că timpul și locul devin importante”, a spus profesorul Ward. „Dovezile acumulate arată că climatul este un factor important în răspândirea COVID-19, ceea ce crește perspectiva apariției bolilor sezoniere.”

De ce contează umiditatea

Profesorul Ward a spus că există motive biologice pentru care umiditatea contează în transmiterea virusurilor prin aer.

„Când umiditatea este mai mică, aerul este mai uscat și asta face ca aerosolii să fie mai mici”, a spus el, adăugând că aerosolii sunt mai mici decât picăturile normale de salivă. „Când strănutați și tușiți, acești aerosoli infecțioși mai mici pot rămâne în suspensie în aer mai mult timp. Asta crește expunerea pentru alte persoane. Când aerul este umed și aerosolii sunt mai mari și mai grei, ei cad și se așează mai repede pe suprafețe”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel