De ce nu se poate dona material genetic în România: cum pot rămâne însărcinate mai uşor femeile trecute de 30 de ani

DCMedical Team |
Data publicării:
Fertilitate masculina
Fertilitate masculina

Expertul în fertilizare, Andreas Vythoulkas, a explicat cum se poate dona material genetic, precum și pașii prin care femeile își pot îngheța ovocitele.

Legislația neclară din România nu permite femeilor și bărbaților să doneze material genetic, adică ovocite și, respectiv, spermă. "Există, însă, o variantă, dar trebuie mers la notar, se creează o comisie, dar se evită şi varianta respectivă", a spus medicul Andreas Vythoulkas la Antena 3.

Totuși, românii pot apela la băncile de acest fel din Europa. În ce priveşte îngheţarea ovocitelor, în ultima perioadă la noi este un trend chiar, spune medicul.

"Marea majoritate a femeilor vor carieră în primul rând şi apoi copii. Femeile peste 30 de ani care nu au partener sau o relaţie stabilă preferă să congeleze ovocite, ca să existe material genetic de la o vârstă mai tânără şi să poată apoi să obţină o sarcină mai uşor", explică dr. Andreas Vythoulkas.

Factorii care ne influenţează materialul genetic

Calitatea ovocitelor este mai bună, cu cât femeile sunt mai tinere. "Cu cât înaintăm în vârstă, şi cantitatea, dar şi calitatea scade", precizează medicul. Însă ovocitele pot fi îngheţate mulţi ani, fără probleme.

Cât despre bărbaţi, natura nu e aşa corectă, adaugă medicul, care spune că vârsta nu influenţează aşa de mult materialul genetic, ca la femei. Stilul de viaţă, însă, poate influenţa calitatea spermei. Aşadar, bărbaţii e indicat să aibă grijă la stres, alimentaţie de tip fast-food, fumat, boli asociate.

Medicul mai atrage atenţia că la femei, deşi ele pot avea o vârstă mai înaintată şi menstruaţie regulată, nu e sigur că materialul genetic este sigur.

"Ovocitele pot prezenta malformaţii genetice odată cu vârsta şi femeia nu poate să rămână însărcinată", atenţionează dr. Andreas Vythoulkas.

Aşadar, concluzionează medicul, cel mai indicat este ca femeile să aibă copii atunci când sunt tinere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel