De ce pleacă tinerii medici în străinătate. Georgiana Mănăilă arată problema: Nu există "sunt pacientul medicului X". Pacienții nu sunt ai tăi, noi nu ni asumăm

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
De ce pleacă tinerii medici - Foto: Freepick
De ce pleacă tinerii medici - Foto: Freepick

"În România sunt două tipuri de pacienți: cei care te văd ca pe un super-zeu și cei care te înjură". Georgiana Mănăilă arată problemele care duc la exodul tinerilor medici în străinătate.

Întrebată dacă se simpte mai respectată ca medic în afara țării decât în România, medicul Georgiana Mănăilă a spus că pacienții din România se împart în două tabere: pacienții care adoră medicii și le sunt recunoscători și pacienții care înjură medicii.

"În România sunt două poluri din punctul ăsta de vedere. Fie ai pacienți care te văd ca pe un super-zeu, fie ai pacienți care te înjură. Aici e mult mai omogen. Adică aici cumva ești privit cu același respect cu care e privită femeia care face curățenie, secretara, portarul, eu mai știu care. Noi suntem ca medici un soi de funcționari respectați în egală măsură ca și ceilalți.

Și pacienții nu sunt ai tăi! Eu mă duc la dr. X, de pe secția Y, pentru că se supără dl. dr. Z, că eu sunt al lui. Nu există așa ceva.

Noi aici dăm consult gastroenterologie într-o lună jumate, că e la mine sau că e la colegul sau că e la colega ei, nu e nicio diferență, nici pentru pacient, nici pentru medic.

Pe mine nu mă deranjează. Noi nu ne asumăm pacienții", a declarat Georgiana Mănăilă, un medic român stabilit în Elveția, în exclusivitate pentru ȘtiriDiaspora.ro, în emisiunea "Departe de România", moderată de Gabriel Nuță-Stoica.

Ce ar opri exodul medicilor români care pleacă în străinătate. Care este problema României

"Asta e tendința de fapt și în România, medicul să se transforme ușor-ușor într-un fel de funcționar public.

Problema în România care duce la exodul medicilor este fie pregătirea în Rezidențiat, care în anumite centre lasă de dorit.

Adică tu intri rezidențiat să te formezi ca medic specialist în X specialitate și simți că la finalul rezidențiatului nu te simți complet capabil sau nu simți că ai toate cunoștințele de care ai avea nevoie.

În România nu se numără câți rezidenți sunt și te trezești că ești pe o secție cu încă 10 colegi sau 15 colegi. Păi la 15 oameni n-aveți când să vă ocupați, câți pacienți ai ca să poți să faci. Aici nu există, aici un rezident, doi pe secție. Atât! Sau trei, să zicem.

Adică nu sunt atât de mulți rezidenți și atunci au timp să se formeze.

Plus că e partea cealaltă de care vorbeam, partea administrativă", a mai spus Georgiana Mănăilă.

Mai mult, Georgiana Mănăilă subliniază că tinerii medici nu pleacă din cauza salariilor, ci din cauza condițiilor de lucru din spitale și din frustrare. 

"Te duci acasă stresat și frustrat că până la urmă ăsta e cuvântul cheie, ești frustrat", a conchis Georgiana Mănăilă.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel