De ce să nu mai arunci semințele de papaya. Sunt comestibile și au proprietăți anticancerigene. La ce trebuie să fii atent când le consumi

Sonia Baciu |
Data publicării:
de ce sa nu mai arunci semintele de papaya. FOTO: Freepik @Racool_studio
de ce sa nu mai arunci semintele de papaya. FOTO: Freepik @Racool_studio

Semințele de papaya sunt mai bogate în antioxidanți decât fructul de papaya. Care sunt beneficiile acestora și la ce trebuie să fii atent înainte să le consumi.

Papaya este un fruct exotic cu un gust delicios și un conținut nutrițional important, iar în ultimii ani este prezent pe rafturile magazinelor.

Din păcate, semințele sunt aruncate, fiind considerate necomestibile, deși sunt și acestea pline de nutrienți de calitate, printre care fibrele, cu acțiune asupra sistemului gastrointestinal.

Semințele de papaya, conținut nutrițional

Semințele de papaya sunt bogate în polifenoli și flavonoide, doi compuși cu acțiune antioxidantă , ce se găsesc într-o cantitate mai mare în acestea și în coaja fructului, decât în pulpa fructului, notează Science Direct. O porție de 100 de grame de fruct de papaya are un indice ORAC, capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen, de 300 de µmol TE/100g.

Antioxidanții neutralizează radicalii liberi, prin cedare de electroni, iar din acest grup fac parte unele vitamine și minerale, printre care vitamina A, C și E, respectiv, cupru, seleniu și zinc.

Conform teoriei radicalilor liberi a îmbătrânirii și a bolilor, un aport ridicat de antioxidanți din alimente va încetini procesele oxidative și daunele provocate de radicalii liberi care contribuie la degenerarea și bolile legate de vârstă, Parkinson și Alzheimer, dar și bolile de inimă sau diferite tipnuri de cancere.

Pe lângă conținutul de antioxidați, semințele de papaya sunt o sursă bună de grăsimi mononesaturate, printre care și acidul oleic.

Potrivit unui studiu realizat pe persoanele cu diabet de tip 2, o dietă bogată în grăsimi mononesaturate ar putea scădea nivelul trigliceridelor și al colesterolului din lipoproteinele cu densitate foarte mică (VLDL) cu 19% și, respectiv, 22%, arată Healthline.

Iar prin fibrele pe care le conțin, semințele de papaya pot ajuta la reducerea presiunii arteriale și a nivelului de colesterol din sânge. Consumul de alimente bogate în fibre a fost asociat cu reducerea riscului de boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet și obezitate.

Vezi și: 4 beneficii ale uleiului de scorțișoară. Are acțiune antibacteriană și binedispune. Cum se folosește și care sunt contraindicațiile

Semințele de papaya, beneficii

Pe lângă furnizarea de nutrienți importanți pentru sănătate, semințele de papaya au fost asociate cu o serie de beneficii, astfel că atunci când veți mai achiziționa fructul exotic să priviți cu mai multă înredere și spre semințele acestuia.

Poate ajuta în lupta cu infecțiile

Studiile de laborator au arătat că semințele de papaya pot distruge anumite tipuri de ciuperci și paraziți. Extractul din semințele de papaya au fost eficiente împotriva a trei tipuri de ciuperci, inclusiv agentul patogen specific responsabil cu provocarea infecțiilor cu drojdie.

Poate proteja funcția renală

Rinichii au un rol important în organism, aceștia acționând asemenea unor filtre care elimină toxinele și lichidul în exces.

Studiile au sugerat că un semințele de papaya pot proteja și menține sănătatea și funcția rinichilor, iar de acest lucru sunt responsabili antioxidanții din semințele de papaya, care pot bloca deteriorarea oxidativă a celulelor.

Proprietăți anticancerigene

Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, unele studii au arătat cp semințele de papaya ar putea avea proprietăți anticancerigene.

Un studiu în eprubetă a constatat că extractul de semințe de papaya a ajutat la reducerea inflamației și la protejarea împotriva dezvoltării cancerului, în timp ce un alt studiu a arătat că acestea ajută la scăderea înmulțirii celulelor canceroase de prostată.

Poate îmbunătății sănătatea digestivă

Semințele de papaya sunt o sursă bună de fibre, acestea ajutând tranzitul intestinal și prevenind constipația, prin reglarea scaunelor.

Studiile arată că fibrele alimentare pot proteja împotriva bolilor inflamatorii intestinale, ameliorează simptomele hemoroizilor și previn formarea de ulcere intestinale.

Semințele de papaya, precauții

În cazul în care beneficiile pe care le au semințele de papaya  v-au convins să nu le mai aruncați, este important să știți și care sunt reacțiile pe care le-a putea avea asupra sănătății, dar mai ales în ce situații.

Pot să scadă fertilitatea

Un studiu realizat pe maimuțe a arătat că administrarea unor doze mari de extract de semințe de papaya a cauzat o condiție medicală, azoospermia, care este caracterizată prin lipsa spermatozoizilor din lichidul seminal.

Un alt studiu, tot pe animale, de data aceasta pe șobolani, a arătat o reducere atât a numărului de spermatozoizi, cât și motilitatea acestora. Mai mult, că aceste modificării la nivelul spermei sunt reversibile la 45 de zile de la oprirea tratamentului cu extract de semințe de papaya.

În ceea ce privește scăderea fertiității la bărbați, sunt necesare studii pentru a vedea cu exactitate care este cantitatea ce poate afecta fertilitatea.

În cantități mari, pot deveni dăunătoare

Semințele de papaya conțin un compus care se găsește și în legumele din familia cruciferelor, izotiocianat de benzil. Acesta a fost asociat, în studiile de laborator, de beneficii pentru sănătate, în special în ceea ce privește prevenția cancerului. Însă, unele studii sugerează că un consum prea mare de semințe de papaya poate deveni toxic pentru celulele sănătoase.

Vezi și: 9 supralimente pentru micul dejun. De ce nu trebuie să sari peste această masă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel