9 supralimente pentru micul dejun. De ce nu trebuie să sari peste această masă

Care sunt cele 9 superalimente pe care ar trebui să le consumi la micul dejun. De ce este importantă acestă masă și cum se reflectă săritul peste ea.
Micul dejun este considerat, de mulți, cea mai importantă masă a zilei, tocmai pentru că ne dă energie să facem față unei zile încărcate.
Însă, potrivit datelor Centrului de Informare, Prevenire Risc și Analiză (CIPRA), 4 din 10 români sar peste această masă, iar acest lucru se poate vedea și prin numărul mare de persoane care suferă de obezitate.
La nivelul României, peste 4 milioane de adulți se află în această situație, iar potrivit estimărilor Coaliției Naționale pentru Combarerea Obezității, la finalul acestui deceniu aproape jumătate de copii vor fi obezi.
Dacă vă întrebați de ce este important să nu mai săriți peste micul dejun, explicația este una foarte simplă.
Fiind prima masă din zi, aceasta reface glucoza care a fost folosită peste noapte și contribuie la necesarul zilnic de calorii și nutrienți, mai mult, promovează o bună sănătate fizică și mentală.
Micul dejun poate să fie foarte versatil, însă nu toate alimentele oferă energia de care avem nevoie.
9 superalimente pentru micul dejun
În acest sens, nutriționiștii au realizat o listă scurtă de produse pe care le consideră ”superalimente”, tocmai pentru că îmbină cu succes nutrienții necesari.
Fulgii de ovăz conțin o varietate de nutrienți care promovează sănătatea și vă pot ajuta să aveți o zi mai bună. Ovăzul este o sursă importantă de fibre solubile care ajută la reducerea colesterolului din sânge, dar și oferă sațietate. Fulgii de ovăz pot fi consumați în terci, adăugați în iaurt la care puteți pune fructe de pădure sau în smoothie.
Ouăle. De departe acestea sunt cele mai versatile alimente, putând fi gătite în diverse forme, după gust: de la ouă fierte la omletă sau prăjite. Ouăle sunt o sursă de colină, nutrient care este considerat un combustibil pentru creier.
Fructele de pădure. Fie că sunt încorporate în smoothie-ul de mic dejun, în fulgii de ovăz sau ca garnitură la pâinea prăjită cu avocado, fructele de pădure de toate tipurile sunt pline de nutrienți valoroși.
Fulgi de ovăz cu fructe de pădure și iaurt. FOTO: Freepik @ joloei
Fibrele, antioxidanții, dar și vitamine și minerale sunt motivul pentru care fructele de pădure pot fi considerate un superaliment.
Antocianinele sunt unul dintre fitonutrienții găsiți în fructele de pădure despre care se crede că protejează creierul de declinul mental, reduc inflamațiile corporale și posedă proprietăți anticancerigene.
Iaurtul grecesc, la fel ca și fulgii de ovăz, este foarte versatil și poate fi un ingredient ce nu ar trebui să vă lipsească de la micul dejun.
Pe lângă vitaminele și minerelele specifice produselor lactate, iaurtul grecesc conține și probiotice, bacterii benefice care susțin sănătatea tractului intestinal.
Cercetările sugerează că probioticele pot îmbunătăți funcția mentală, un motiv în plus să vă bucurați de gustul savuros al acestui tip de iaurt.
Semințele de cânepă sunt pline de nutrienți, inclusiv acizi grași Omega 3. Aceștia acționează asupra sănătății mentale, având efecte împotriva depresiei și anxietății. De asemenea, Omega 3 are proprietăți antiinflamatoare și poate reduce declinul mental specific înaintării în vârstă.
Aceste semințe au un coținut bogat de fibre și proteine, două elemente ce conferă sațietate.
Pâinea prăjită cu cereale integrale este o altă sursă de fibre pentru micul dejun. Alimentele ce conțin cereale integrale se descompun mai lent în organism, ceea ce duce la o eliberare treptată a zahărului în sânge, astfel fiind evitate creșterile și scăderile bruște ale glicemiei.
Avocado conține grăsimi sănătoase și proteine și contribuie, de asemenea, la sațietate. Este o sursă bună de potasiu, un mineral esențial pentru controlul presiunii arteriale, deci ajută la prevenirea bolilor de inimă.
Brânzica de casă (cottage cheese) are proteine și nutrienți valoroși care ajută la sațietate. Conține seleniu, un antioxidant care protejează celulele de acțiunea dăunătoare a radicalilor liberi, mai mult, ajută și în reducerea rezistenței la insulină, arată EatThis.
Untul de nuci. Nucile sunt cunoscute pentru conținutul lor de grăsimi sănătoase, dar și de antioxidanți și proteine. Studiile au arătat o asociere între consumul de nuci și alune și sănătatea creierului și a inimii. Acestea pot fi introduse cu ușurință în alimentație, prin intermediul untului de nuci și alune.
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Cum scap de pofta de dulce
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.