9 supralimente pentru micul dejun. De ce nu trebuie să sari peste această masă

Sonia Baciu |
Data publicării:
9 supralimente pentru micul dejun. FOTO: Freepik @timolina
9 supralimente pentru micul dejun. FOTO: Freepik @timolina

Care sunt cele 9 superalimente pe care ar trebui să le consumi la micul dejun. De ce este importantă acestă masă și cum se reflectă săritul peste ea.

Micul dejun este considerat, de mulți, cea mai importantă masă a zilei, tocmai pentru că ne dă energie să facem față unei zile încărcate.

Însă, potrivit datelor Centrului de Informare, Prevenire Risc și Analiză (CIPRA), 4 din 10 români sar peste această masă, iar acest lucru se poate vedea și prin numărul mare de persoane care suferă de obezitate.

La nivelul României, peste 4 milioane de adulți se află în această situație, iar potrivit estimărilor Coaliției Naționale pentru Combarerea Obezității, la finalul acestui deceniu aproape jumătate de copii vor fi obezi.

Dacă vă întrebați de ce este important să nu mai săriți peste micul dejun, explicația este una foarte simplă.

Fiind prima masă din zi, aceasta reface glucoza care a fost folosită peste noapte și contribuie la necesarul zilnic de calorii și nutrienți, mai mult, promovează o bună sănătate fizică și mentală.

Micul dejun poate să fie foarte versatil, însă nu toate alimentele oferă energia de care avem nevoie.

Vezi și: 4 beneficii ale uleiului de scorțișoară. Are acțiune antibacteriană și binedispune. Cum se folosește și care sunt contraindicațiile

9 superalimente pentru micul dejun

În acest sens, nutriționiștii au realizat o listă scurtă de produse pe care le consideră ”superalimente”, tocmai pentru că îmbină cu succes nutrienții necesari.

Fulgii de ovăz conțin o varietate de nutrienți care promovează sănătatea și vă pot ajuta să aveți o zi mai bună. Ovăzul este o sursă importantă de fibre solubile care ajută la reducerea colesterolului din sânge, dar și oferă sațietate. Fulgii de ovăz pot fi consumați în terci, adăugați în iaurt la care puteți pune fructe de pădure sau în smoothie.

Ouăle. De departe acestea sunt cele mai versatile alimente, putând fi gătite în diverse forme, după gust: de la ouă fierte la omletă sau prăjite. Ouăle sunt o sursă de colină, nutrient care este considerat un combustibil pentru creier.

Fructele de pădure. Fie că sunt încorporate în smoothie-ul de mic dejun, în fulgii de ovăz sau ca garnitură la pâinea prăjită cu avocado, fructele de pădure de toate tipurile sunt pline de nutrienți valoroși.

2. -imagine fara descriere- (homemade-yogurt-with-oat-flakes-fruits-bowl-wooden-table_95096000.jpg)

Fulgi de ovăz cu fructe de pădure și iaurt. FOTO: Freepik @ joloei

Fibrele, antioxidanții, dar și vitamine și minerale sunt motivul pentru care fructele de pădure pot fi considerate un superaliment.

Antocianinele sunt unul dintre fitonutrienții găsiți în fructele de pădure despre care se crede că protejează creierul de declinul mental, reduc inflamațiile corporale și posedă proprietăți anticancerigene.

Iaurtul grecesc, la fel ca și fulgii de ovăz, este foarte versatil și poate fi un ingredient ce nu ar trebui să vă lipsească de la micul dejun.

Pe lângă vitaminele și minerelele specifice produselor lactate, iaurtul grecesc conține și probiotice, bacterii benefice care susțin sănătatea tractului intestinal.

Cercetările sugerează că probioticele pot îmbunătăți funcția mentală, un motiv în plus să vă bucurați de gustul savuros al acestui tip de iaurt.

Semințele de cânepă sunt pline de nutrienți, inclusiv acizi grași Omega 3. Aceștia acționează asupra sănătății mentale, având efecte împotriva depresiei și anxietății. De asemenea, Omega 3 are proprietăți antiinflamatoare și poate reduce declinul mental specific înaintării în vârstă.

Aceste semințe au un coținut bogat de fibre și proteine, două elemente ce conferă sațietate.

Pâinea prăjită cu cereale integrale este o altă sursă de fibre pentru micul dejun. Alimentele ce conțin cereale integrale se descompun mai lent în organism, ceea ce duce la o eliberare treptată a zahărului în sânge, astfel fiind evitate creșterile și scăderile bruște ale glicemiei.

Avocado conține grăsimi sănătoase și proteine și contribuie, de asemenea, la sațietate. Este o sursă bună de potasiu, un mineral esențial pentru controlul presiunii arteriale, deci ajută la prevenirea bolilor de inimă.

Brânzica de casă (cottage cheese) are proteine și nutrienți valoroși care ajută la sațietate. Conține seleniu, un antioxidant care protejează celulele de acțiunea dăunătoare a radicalilor liberi, mai mult, ajută și în reducerea rezistenței la insulină, arată EatThis.

Untul de nuci. Nucile sunt cunoscute pentru conținutul lor de grăsimi sănătoase, dar și de antioxidanți și proteine. Studiile au arătat o asociere între consumul de nuci și alune și sănătatea creierului și a inimii. Acestea pot fi introduse cu ușurință în alimentație, prin intermediul untului de nuci și alune.

Vezi și: 4 pași pentru încetinirea îmbătrânirii creierului. De ce este important să consumați ouă la micul dejun

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel