De ce să te duci la culcare în fiecare noapte între orele 22.00 și 23.00. Efectul FABULOS pentru sănătate. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Somn odihnitor. Foto: Pixabay
Somn odihnitor. Foto: Pixabay

Simplul fapt de a dormi între orele 22:00 și 23:00 este asociat cu un efect fabulos pentru sănătate, arată un nou studiu publicat în jurnalul Societății Europene de Cardiologie.

A merge la culcare și a adormi între orele 22:00 și 23:00 este asociat cu un risc mai scăzut de a dezvolta boli de inimă în comparație cu a avea ora de culcare mai devreme sau mai târziu, potrivit unui studiu (link direct studiu) publicat astăzi în European Heart Journal -- Digital Health, un jurnal al Societății Europene de Cardiologie (ESC).

„Corpul are un ceas intern de 24 de ore, numit ritm circadian, care ajută la reglarea funcționării fizice și mentale”, a spus autorul studiului, dr. David Plans de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie. „Deși nu putem concluziona cauzalitatea din studiul nostru, rezultatele sugerează că orele de culcare mai devreme sau mai târzii pot perturba ceasul corporal, cu consecințe adverse pentru sănătatea cardiovasculară”.

Acest studiu a examinat asocierea dintre începutul somnului măsurat în mod obiectiv, mai degrabă decât auto-raportat, la un eșantion mare de adulți. Studiul a inclus 88.026 de persoane din Biobank din Marea Britanie recrutate între 2006 și 2010. Vârsta medie a fost de 61 de ani (interval între 43 și 79 de ani) și 58% erau femei. Datele privind debutul somnului și timpul de trezire au fost colectate pe parcursul a șapte zile folosind un accelerometru purtat la încheietura mâinii.

Participanții au completat evaluări și chestionare demografice, stil de viață, sănătate și fizic. Ei au fost apoi urmăriți pentru un nou diagnostic de boală cardiovasculară, care a fost definită ca un atac de cord, insuficiență cardiacă, boală cardiacă ischemică cronică, accident vascular cerebral și atac ischemic tranzitoriu.

Pe parcursul unei perioade medii de urmărire de 5,7 ani, 3.172 de participanți (3,6%) au dezvoltat boli cardiovasculare. Incidența a fost cea mai mare la cei pentru care orele de somn începeau la miezul nopții sau mai târziu și cea mai scăzută la cei cu debutul somnului între orele 22:00 și 22:59.

Cercetătorii au analizat asocierea dintre debutul somnului și evenimentele cardiovasculare după ajustarea în funcție de vârstă, sex, durata somnului, neregularitatea somnului (definită ca momente variate de a dormi și de trezire), cronotipul auto-raportat (devreme sau bufniță), fumatul, indicele de masă corporală, diabetul, tensiunea arterială, colesterolul din sânge și statutul socioeconomic.

În comparație cu debutul somnului de la 22:00 la 22:59, a existat un risc cu 25% mai mare de boli cardiovasculare cu un debut de somn la miezul nopții sau mai târziu, un risc cu 12% mai mare pentru 23:00 până la 23:59 și un 24% a crescut riscul de a adormi înainte de ora 22:00. Într-o analiză suplimentară pe sex, asocierea cu risc cardiovascular crescut a fost mai puternică la femei, doar începutul somnului înainte de ora 22:00 rămânând semnificativ pentru bărbați.

„Studiul nostru indică faptul că momentul optim pentru a merge la culcare este într-un anumit punct al ciclului de 24 de ore al organismului, iar abaterile pot fi dăunătoare sănătății. Cel mai riscant timp a fost după miezul nopții, posibil pentru că poate reduce probabilitatea de a vedea lumina dimineții, care resetează ceasul corporal” a subliniat Dr. Plans. 

„Deși rezultatele nu arată cauzalitate, timpul de somn a apărut a fi un potențial factor de risc cardiac - independent de alți factori de risc și de caracteristicile somnului. Dacă descoperirile noastre sunt confirmate în alte studii, sincronizarea somnului și igiena de bază a somnului ar putea fi o țintă de sănătate publică la preț redus pentru reducerea riscului de boli de inimă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel