De ce suntem dependenți de mâncare. Psiholog: Avem supermarket la colțul blocului, nu trebuie să fugărești un animal sălbatic. E oriunde, e ușor să ajungem la ea și tot mâncăm mai mult decât trebuie

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
De ce suntem dependenți de mâncare - Foto: Freepick @tongpatong
De ce suntem dependenți de mâncare - Foto: Freepick @tongpatong

Un psiholog rupe tăcerea despre problemele noastre cu dependența. Dependența de mâncare este frecventă și vizibilă, dar de ce se întâmplă, de fapt.

Suntem obișnuiți să vorbim mult, să tragem semnale de alarmă despre cât de rău face tehnologia, despre cum ar trebui să ne ferim să petrecem atâtea ore în fața ecranelor, știm că avem un stil de viață total nesănătos, dar nu luăm nicio măsură în acest sens. Știm că avem o postură greșită, dar nu ne controlăm, știm ce ne face rău, dar continuăm cu toate aceste obiceiuri. 

Psihologul Sabina Strugariu ne-a vorbit despre dependențe și despre greșelile pe care le facem.

"Problema nu știu dacă este dependența de tehnologie. Mai degrabă este dependența de iluzii. Vrem să fie ușor, vrem să fie bine, vrem să fie simplu, vrem să fie repede și dacă se poate, să facem noi nimic. Adică fără contribuția noastră. Însă, de fapt, creierul nostru nu caută ceva ușor.

Caută ceva care să aibă sens și să-i aducă plăcere.

Dacă eu îmi educ creierul să înțeleagă că efortul pe care eu îl fac poate să fie plăcut și bun pentru mine, are un sens să îl fac, creierul n-o să aleagă ceva care este ușor doar de dragul de a fi ușor. O să aleagă ceea ce e plăcut și are sens. Chiar dacă asta înseamnă un efort.

De exemplu, când îmi fac lista de cumpărături, să o gândesc într-un anumit fel, când îmi fac programul pe zi, să includ activitățile fizice, să fiu atent la nu știu, o poluare, postură... toate lucrurile astea le voi ține cont de ele, chiar dacă asta presupune un efort.

Noi dezvoltăm dependențe de orice, dar tehnologia este recentă, odată cu unde suntem noi ca umanitate. Dar noi dezvoltăm dependență de mâncare, dependență de substanțe, dependență de jocuri, dependență de sex, foarte multe lucruri de care noi dezvoltăm dependență. Pentru că, de fapt, noi vrem să credem că există o cale foarte simplă și să ne păcălim, de fapt, asta este. Să ajungem să evităm durerea, să evităm suferința",a declarat psihologul Sabina Strugariu, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Reducerea riscurilor asociate vieții moderne (poluare, sedentarism, telefoane mobile-săli de sport, fitness, suplimente alimentare)" din cadrul campaniei "Cum reducem riscurile din viața de zi cu zi".

"Avem alimente oriunde, este foarte ușor să ajungi la ele. Și cu toate astea oamenii mănâncă mai mult decât trebuie. Avem supermarket la colțul blocului, nu trebuie să fugărești un animal sălbatic"

 

"Avem alimente oriunde, este foarte ușor să ajungi la ele. Și cu toate astea oamenii mănâncă mai mult decât trebuie. Deși știi că oricând, mănânci acum ce ai în farfurie, dar peste 5 minute poți să te duci și să mănânci că supermarket-urile la colțul blocului nu trebuie să fulgărești un animal sălbatic. Dar noi în continuare mâncăm și asta e pentru că emoțional simțim că e mai ușor, dar nu emoțional (...)

Nouă acțiunea ne lipsește. Noi suntem conștienți, avem cu toții acces la informații și tehnologia ne-a adus și mai aproape unii de alții, ai un acces la informații extraordinar. Dacă te interesează un anumit subiect, poți să afli lucruri despre el instant.

Noi știm lucruri, știm, păcălala este că ajungem să vrem și mai mult și mai mult. Și tot știm și considerăm că o să punem în practică un lucru când vom fi pregătiți. Pentru că ceea ce noi negăm sunt nevoile de bază. Exact asta: aer, alimentație, somn, cum mă îmbrac, cum sunt eu în corpul meu", a mai spus psihologul.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel