De ce te doare gâtul după ce vomiți. Care sunt semnalele care trebuie să te trimită la medic

Monika Baciu |
Data publicării:
gatul - FOTO: Freepik@pixel-shot.com
gatul - FOTO: [email protected]

De ce te doare gâtul după ce vomiți. Există mai multe semnale de alarmă care ar trebui să te trimită la medic.

Gâtul - cunoscut sub numele medical de esofag - este un tub lung și îngust care transportă alimentele și apa de la gură la stomac. Esofagul le transportă, de asemenea, departe de stomacul dumneavoastră sub formă de vomă. Există multe cauze ale vărsăturilor, iar unele sunt chiar intenționate. Indiferent de motiv, vărsăturile repetate sau chiar o singură dată pot fi dureroase.

În unele cazuri de boală sau alte afecțiuni care îți pot deranja stomacul, gâtul servește ca o cale de ieșire pentru vărsături. Atunci când vomiți, ceea ce ai mâncat sau ai băut poate fi forțat să urce înapoi prin esofag. Acestora li se pot alătura acizii și enzimele naturale pe care stomacul dumneavoastră le conține pentru a ajuta la digerarea alimentelor.

Cauzele durerii în gât după ce vomiți

Esofagul este puternic, dar și delicat. Experții de la Institutul Național de Cancer spun că esofagul este alcătuit din straturi de mușchi neted și un strat interior acoperit de mucoase. Acest strat este suficient de rezistent pentru a ajuta la trecerea alimentelor mai aspre din gură în stomac, dar este, de asemenea, ușor de deteriorat.

Pe măsură ce vomiți, în gât pot apărea leziuni fizice sau chimice, provocând durere. Mai jos sunt câteva dintre cauzele comune ale acestei dureri.

Vezi și: Tiparele de somn, test pentru creier. Felul în care dormi poate arăta dacă vei avea demență în următorii 10 ani

Lichidele gastrice

Acizii gastrici sunt acizi foarte puternici care ajută la descompunerea alimentelor din stomac pentru digestie. În locurile nepotrivite, acești acizi pot cauza o serie de probleme. Sunt chiar capabili să deterioreze dinții și oasele.

Atunci când stomacul produce prea mult acid sau când supapele care separă stomacul și esofagul au probleme, acizii din stomac pot bolborosi în gât. Acești acizi pot coroda sau deteriora țesutul care vă căptușește esofagul.

După un episod de vărsături, puteți observa unele dureri de gât din cauza forței vărsăturilor combinate cu acizii gastrici pe care îi transportă voma. Aceste efecte au fost studiate într-o analiză de cercetare din 2021. Episoadele repetate de vărsături pot crește nivelul acestor daune. Aceste episoade pot apărea în urma unor afecțiuni precum bulimia sau ca efect secundar al unor medicamente precum chimioterapia.

Dacă aveți arsuri frecvente la stomac sau boală de reflux gastroesofagian, structurile care separă diferite părți ale tractului digestiv nu funcționează corect. Acest lucru poate face ca acidul să se refuleze în zone în care nu-și are locul, cum ar fi gâtul. Această scurgere în gât, cunoscută sub numele de reflux, poate provoca efecte inconfortabile și de durată, notează Healthline.

Inflamație

Esofagita și gastrita sunt afecțiuni în care gâtul sau stomacul pot deveni inflamate. În cazul esofagitei, gâtul se inflamează din mai multe motive, inclusiv:

- alergii

- reflux

- infecție

- consumul de droguri sau alcool

Gastrita nu provoacă în mod direct dureri în gât, dar provoacă greață și vărsături, ceea ce poate duce la deteriorarea esofagului.

Vezi și: De ce ar trebui să mănânci ciocolată la micul-dejun. Motivul suprinzător care te scapă de o mare problemă

Efectul alcoolului asupra gâtului

Este posibil să aveți dureri în gât după o noapte de băutură, posibil din cauza vărsăturilor. Cu toate acestea, consumul excesiv de alcool pe termen lung poate provoca și alte probleme la nivelul gâtului. Pentru aceste probleme ale gâtului, este posibil să nu aveți niciun simptom.

Consumul de alcool poate duce la probleme hepatice, cum ar fi ciroza. Ciroza poate fi cauzată și de afecțiuni hepatice non-alcoolice. Atunci când ciroza îngreunează circulația bilei prin ficat - fie din cauza leziunilor cauzate de alcool, fie din alte cauze - această rezervă crește presiunea în vasele de sânge.

Acest lucru include vasele de sânge din esofagul dumneavoastră. Pe măsură ce aceste vase se umflă din cauza presiunii suplimentare, ele se pot rupe și pot provoca sângerări. Aceste vene sunt cunoscute sub numele de varice esofagiene.

În timp ce varicele esofagiene au multe cauze, vărsăturile frecvente și consumul intens de alcool sunt frecvent asociate cu acestea. Simptomele apar adesea târziu și includ vărsături cu sânge. Mergeți imediat la un medic sau la un profesionist din domeniul sănătății dacă vedeți sânge în voma dumneavoastră.

Discutați cu medicul dumneavoastră despre strategiile de prevenire dacă sunteți la risc de varice esofagiene.

Vezi și: COVID-19, complicație asupra creierului. Ce este prosopagnozia și cum se manifestă

Esofagul Barrett

Expunerea repetată a țesuturilor delicate din gât la acizii puternici ai stomacului poate modifica permanent celulele care alcătuiesc esofagul.

Celulele care căptușesc intestinele sunt obișnuite să fie expuse la acizii puternici ai stomacului. Dar celulele care alcătuiesc mucoasa din gât nu sunt obișnuite. În timp și cu expunerea repetată la acizii gastrici, țesuturile care vă căptușesc gâtul încep să se schimbe. În cele din urmă, aceste celule încep să semene cu cele din intestine în loc de cele care se găsesc de obicei în gât.

Atunci când aceste celule se schimbă, puteți dezvolta un anumit grad de esofag Barrett. Aceasta este afecțiunea care apare atunci când aceste celule se schimbă. Esofagul Barrett are grade diferite de gravitate în funcție de câte celule s-au schimbat. Dar cea mai serioasă preocupare cu această afecțiune este riscul crescut de a dezvolta cancer esofagian.

Alte simptome ale esofagului Barrett includ:

- dureri în piept

- vărsături cu sânge sau vărsături care seamănă cu zațul de cafea

- dificultate la înghițire

- eliminarea de scaune negre, gudronate sau sângeroase

Pentru a diagnostica esofagul Barrett, medicul dumneavoastră va efectua o biopsie, care presupune prelevarea unei mostre de țesut din gât. Medicul va diagnostica apoi afecțiunea dvs. pe baza gradului de deteriorare a celulelor. Opțiunile de tratament se concentrează, de obicei, pe modificări ale stilului de viață, cum ar fi planificarea dietei și gestionarea greutății, dar este posibil să aveți nevoie de mai multe tratamente dacă afecțiunea dumneavoastră este mai severă.

Vezi și: Nu mai arunca frunzele ridichilor. Transformă-le în preparate sănătoase și savuroase

Ce se întâmplă în organism atunci când vomiți

Acțiunea de a vomita este intensă și energică. În timp ce acizii gastrici sunt un factor în daunele cauzate de vărsături, această forță este un alt factor.

Vărsăturile implică multe structuri din sistemul dumneavoastră digestiv. Atunci când vomiți, aceste structuri se contractă și creează o presiune negativă care poate duce la leziuni fizice sau rupturi în organe precum esofagul. În funcție de locația specifică și de cauză, există câteva tipuri de rupturi fizice care pot rezulta în urma vărsăturilor. Două dintre acestea sunt:

Sindromul Boerhaave. Acesta apare atunci când o presiune crescută asupra esofagului - de obicei, un rezultat al vărsăturilor - determină ruperea esofagului, pe baza acestui studiu din 2021. Se mai poate numi și perforație esofagiană. Aceasta este o urgență medicală și necesită tratament imediat. Simptomele includ vărsături, dureri toracice și bubuituri sau aer sub piele, ceea ce este cunoscut sub numele de emfizem subcutanat.

Sindromul Mallory-Weiss. Similar cu o ruptură esofagiană, rupturile care apar în cazul sindromului Mallory-Weiss pot fi cauzate de vărsături puternice, așa cum a arătat un studiu din 2021. Presiunea crescută deteriorează esofagul, dar provoacă rupturi în loc de o ruptură completă. Sângerarea de la aceste rupturi se poate opri de la sine, dar ar putea necesita, de asemenea, tratament de urgență sau reparații.

Cum să tratezi durerea de gât

O durere în gât este, de obicei, mai mult o neplăcere sau un disconfort decât o problemă medicală, cu excepția cazului în care este legată de o afecțiune de bază mai gravă. Poți încerca o varietate de opțiuni pentru tratarea durerilor în gât, în funcție de cauză.

Remedii naturale

Indiferent dacă durerea de gât este cauzată de arsuri la stomac, reflux gastric sau alte afecțiuni, puteți încerca acasă câteva remedii naturale liniștitoare, pentru a vă simți mai confortabil. Acestea includ:

- gargară cu apă caldă cu sare

- miere

- lămâie

- lichide sau ceaiuri calde

- creșterea cantității de lichide

Vezi și: Cum apare ciroza și de ce alcoolul nu e singurul vinovat. Irinel Popescu: Tratamente foarte eficiente care duc la dispariția virusului

Tratament fără prescripție medicală

Dacă remediile naturale nu vă ajută, este posibil să puteți încerca unele medicamente fără prescripție medicală pentru a vă ușura durerea. Acestea includ:

- paracetamol

- medicamente antiinflamatoare nesteroidiene

- spray-uri cu fenol

Dacă aveți un ulcer gastric sau o altă afecțiune care cauzează reflux și durere în gât, discutați cu medicul dumneavoastră despre riscurile utilizării unor analgezice precum ibuprofenul. Pentru a reduce durerea de gât cauzată de arsuri la stomac și reflux, o serie de antiacide fără prescripție medicală ar putea fi de ajutor.

Rețete și tratament medical

Dacă o afecțiune mai severă vă provoacă dureri în gât sau vărsături, medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente concepute pentru:

- a controla vărsăturile

- să gestioneze refluxul acid

- ameliorarea durerii

Dacă durerea este cauzată de leziuni provocate de vărsături, inclusiv o ruptură, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a o repara. În unele cazuri, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a repara o supapă din stomac, dacă refluxul de la o supapă defectă duce la reflux, vărsături și dureri în gât.

Vezi și: Lista celor mai curate fructe și legume. Afinele și ardeii nu sunt pe listă

Când trebuie să contactați un medic

Poate că ați făcut deja schimbări în stilul de viață și ați încercat tratamente naturale sau fără prescripție medicală. Dacă continuați să aveți dureri în gât după ce ați vomitat, contactați un medic pentru a determina dacă există o altă problemă cronică care cauzează aceste probleme.

Sunați la 112 sau mergeți la cea mai apropiată cameră de gardă dacă aveți dureri în gât și:

- dificultăți de respirație

- dureri în piept

- vărsături cu sânge

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel