COVID-19, complicație asupra creierului. Ce este prosopagnozia și cum se manifestă

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
covid - FOTO: Freepik@proostoleh
covid - FOTO: Freepik@proostoleh

COVID-19 mai are o complicație. Aceasta afectează capacitatea creierului.

COVID-19 ar putea să le răpească oamenilor abilitatea de a recunoaște fețele persoanelor. Cercetătorii vor să stabilească cum interferează infecția cu COVID-19 asupra creierului. 

Studiu de caz

O tânără în vârstă de 28 de ani s-a confruntat cu această problemă. Când Annie s-a reunit cu familia ei pentru prima dată la câteva luni după ce s-a îmbolnăvit de COVID-19, a fost clar că boala o afectase într-un mod neașteptat. Annie (un pseudonim pentru a-i proteja intimitatea) avea o recunoaștere facială normală înainte de a fi diagnosticată cu COVID-19 în martie 2020.

Câteva zile mai târziu, ea a început să se recupereze, însă boala a recidivat după câteva luni. Acum, studiul ei de caz sugerează că prosopagnosia poate fi adăugată la o listă lungă și în creștere de probleme cerebrale cauzate de infecția cu SARS-COV-2.

”Vocea tatălui meu a ieșit de pe fața unui străin”, le-a spus Annie cercetătorilor care i-au investigat cazul.

Vezi și: Nu mai arunca frunzele ridichilor. Transformă-le în preparate sănătoase și savuroase

Noul studiu a chestionat peste 50 de alți pacienți care se luptă cu COVID de lungă durată și majoritatea au constatat că, de la infecții, le este mai greu să identifice fețele familiare.

”Fețele sunt ca apa în capul meu”, a explicat Annie, descriind cum încercarea de a reține o față este acum ca și cum ți s-ar cere să replici un caracter chinezesc după o singură vizionare, atunci când nu ești familiarizat cu limba respectivă.

Neuropsihologii Marie-Luise Kieseler și Brad Duchaine de la Dartmouth College i-au efectuat lui Annie o serie de teste și au confirmat că problemele ei de recunoaștere sunt din cauza unor defecte specifice de memorie a fețelor și nu unor probleme mai largi.

Însă Annie a întâmpinat, de asemenea, probleme de navigare în medii familiare, având dificultăți de orientare și fiind nevoită să se bazeze pe harta Google pentru a-și muta mașina. Dificultățile de navigare sunt, de asemenea, frecvente și la alte persoane cu prosopagnosie.

”Combinația dintre prosopagnosia și deficitele de navigație pe care le avea Annie este ceva care ne-a atras atenția, deoarece cele două deficite merg adesea mână în mână după ce cineva fie a suferit leziuni cerebrale, fie a avut deficite de dezvoltare”, explică Duchaine, potrivit Science Alert.

Vezi și: Mișcarea în aer liber, benefică pentru trup și minte. Ce trebuie să facem pentru a evita accidentările. Terek Nazer: Este suficient să facem reprize de 3 luni

Long - COVID, simptome

În timpul infecției, Annie și-a pierdut simțul mirosului și al gustului, a avut probleme cu respirația și a avut febră mare timp de câteva zile. De la recidivă, problemele de recunoaștere facială și de navigare au fost însoțite de alte simptome de lungă durată ale COVID, inclusiv oboseală, probleme de concentrare și ceață cerebrală. Ulterior, a dezvoltat și probleme de echilibru și migrene.

”Deci, un accident vascular cerebral nu poate fi exclus ca fiind cauza simptomelor ei, mai ales având în vedere dovezile privind riscul crescut de accident vascular cerebral cu COVID-19”, a avertizat echipa în studiul lor de caz.

Indiferent de mecanismul specific din spatele simptomelor, acesta este încă un exemplu al modului în care COVID-19 poate provoca probleme neurologice.

”Studiul nostru evidențiază tipurile de probleme de percepție în ceea ce privește recunoașterea feței și navigarea care pot fi cauzate de COVID-19 - este ceva de care oamenii ar trebui să fie conștienți, în special medicii și alți profesioniști din domeniul sănătății”, îndeamnă Duchaine.
Majoritatea persoanelor cu COVID lung pe care cercetătorii le-au intervievat au raportat dificultăți neurologice notabile în a face lucruri pe care le găseau ușor înainte, nu doar o minoritate de cazuri severe.

Se știa că există probleme cognitive ample care pot fi cauzate de COVID-19, dar aici observăm probleme severe și foarte selective la Annie”, spune Duchaine, ”ceea ce sugerează că ar putea exista o mulțime de alte persoane care au deficite destul de severe și selective în urma COVID.”

Vezi și: Cum apare ciroza și de ce alcoolul nu e singurul vinovat. Irinel Popescu: Tratamente foarte eficiente care duc la dispariția virusului

Cum se manifestă prosopagnozia

Prosopagnozia, sau orbirea feței, apare atunci când nu poți identifica fața unei persoane. Majoritatea persoanelor cu prosopagnozie se nasc cu această boală, notează WebMD.

Ei vor continua să aibă această afecțiune pe parcursul majorității sau întregii vieți. Aceasta vă poate afecta foarte mult programul zilnic.

În cazurile severe, este posibil să nu vă puteți recunoaște rapid membrii familiei, prietenii apropiați sau partenerul dacă aveți această tulburare.

Tulburarea nu are de-a face cu vederea ta propriu-zisă. Deși puteți vedea clar fața unei persoane, prosopagnozia vă poate face să vă fie greu să înțelegeți cine este la prima vedere. De exemplu, persoanele cu prosopagnozie pot vedea un prieten bun în timp ce se află la magazin. Prietenul poate părea să vă cunoască, dar s-ar putea să nu puteți identifica imediat cine este acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel