De ce tremurăm când e frig. Care este, de fapt, rolul tremuratului

Monika Baciu |
Data publicării:
tremurat - FOTO Freepik@kues1
tremurat - FOTO Freepik@kues1

De ce tremurăm când e frig și de ce ne clănțăne dinții în gură. Care este, de fapt, rolul acestui mecanism.

Când este frig afară, începi să tremuri și dinții îți clănțăne în gură. Dar de ce se întâmplă exact aceste tremurături? Deși nu pare foarte eficient, aceste reflexe au evoluat pentru a genera căldură și a te menține cald.

Corpul tău trebuie să mențină o temperatură centrală de aproximativ 37 de grade Celsius. Pentru a preveni hipotermia - o temperatură corporală periculos de scăzută - creierul monitorizează foarte atent nivelul de căldură al corpului, a explicat dr. Robert Glatter, medic de urgență la Spitalul Lenox Hill din New York City, pentru Live Science.

De ce tremurăm când e frig

Când ne este frig, corpul nostru reacționează pentru a menține temperatura internă constantă și pentru a evita scăderea acesteia sub un nivel periculos. Tremuratul este unul dintre răspunsurile fiziologice ale organismului pentru a genera căldură suplimentară.

Dacă suprafața pielii devine prea rece, receptorii pielii trimit semnale către hipotalamus, o structură de dimensiunea unei migdale, situată adânc în interiorul creierului. Scopul hipotalamusului este să mențină corpul într-o stare stabilă numită homeostazie, controlând temperatura corpului, tensiunea arterială, foamea, setea, starea de spirit și somnul.

Un truc de încălzire pe care hipotalamusul îl poate iniția este tremuratul. În timpul tremuratului, mușchii scheletici - mușchii conectați la schelet și care ajută la mișcarea corpului - se contractă și se relaxează repetat în rafale rapide, conform cercetătorilor de la Universitatea de Științe ale Sănătății din Oregon.

Vezi și: Motivele incredibile pentru care trebuie să pui săpun lângă pat. Efectele pe care le are acest truc asupra somnului și nu numai

Aceste contracții și extensii pot face nu doar să tremure membrele, ci și să facă mușchii maxilari să se contracte, "făcându-ți dinții să bată unul de altul", a spus Glatter.

Contracțiile musculare consumă energie chimică. Deși o parte din această energie se transformă în mișcare, multă din ea se pierde sub formă de căldură. Tremuratul se bazează pe acest proces pentru a încălzi corpul, conform Britannica.

De ce tremurăm când e frig - FOTO: Freepik@wayhomestudio

Tremuratul implică contracții rapide ale mușchilor scheletici. Aceste contracții generează căldură, deoarece energia este eliberată sub formă de căldură în timpul procesului de contracție musculară.

Frigul stimulează o creștere a ratei metabolice pentru a produce mai multă energie și căldură. Aceasta poate implica arderea mai multor calorii pentru a menține temperatura corpului.

În condiții reci, vasele de sânge de la suprafața pielii se restrâng pentru a reduce pierderea de căldură prin piele. Acest lucru ajută la menținerea temperaturii centrale a corpului.

Aceste răspunsuri fiziologice sunt parte a sistemului de termoreglare al corpului și au rolul de a preveni scăderea excesivă a temperaturii corporale, care poate duce la hipotermie și alte probleme de sănătate. Tremuratul este, astfel, o reacție naturală și utilă în condiții de frig, menită să protejeze organismul împotriva temperaturilor prea scăzute.

Vezi și: Cancerul pulmonar: 8 simptome mai puțin cunoscute. Fii atent la felul în care respiri

Alte tipuri de tremurat

Tremuratul este diferit de alte tipuri de tremurături pe care corpul tău le poate experimenta. De exemplu, tremurul rezultat din situații periculoase sau înfricoșătoare "implică în cele din urmă răspunsul luptă sau fugi și producerea de adrenalină, care este concepută să ne pregătească să răspundem unei amenințări făcându-ne pregătiți să acționăm rapid pentru a alerga sau lupta", a spus Glatter.

"Adrenalina face mușchii noștri să fie pregătiți să se contracte, așa că 'tremuratul' observat în acest context este efectul adrenalinei reziduale care circulă prin venele noastre și în întregul corp", a spus Glatter.

Hipoglicemia, sau nivelul scăzut de zahăr din sânge, "duce, de asemenea, la eliberarea de adrenalină", a remarcat Glatter. Acest lucru poate duce la tremurături, tremur, bătăi rapide ale inimii, anxietate, transpirație și foame.

Tremuratul este, de asemenea, diferit de un tremor, genul de mișcare involuntară uneori observată în tulburări neurologice precum boala Parkinson.

"Un tremor este o contracție involuntară a unui mușchi sau mușchi care rezultă într-un tip de mișcare de tremurare, de obicei în mâini, dar poate duce și la mișcări ale picioarelor, capului și întregului corp. Un tremor apare din cauza unei anormalități într-o zonă a creierului care controlează mișcarea mușchilor", a spus Glatter.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel