De ce urina este galbenă. Culoarea care îți arată că ai putea avea cancer sau alte boli grave

Monika Baciu |
Data publicării:
urina - FOTO: Freepik
urina - FOTO: Freepik

De ce urina este, de fapt, galbenă. Ce înseamnă dacă are o culoare transparentă sau mai închisă la culoare. Care este culoarea care trebuie să te alarmeze.

De ce urina este galbenă. Oamenii abia acum descoperă de ce urina este galbenă după un mister de 150 de ani. Oamenii de știință au descoperit în cele din urmă motivul pentru care urina noastră este galbenă după 150 de ani de studii - și este complet fascinant.

De ce urina este galbenă

Culoarea urinei tale indică multe despre sănătatea ta și acum știm ce o provoacă. Toți am auzit medici spunându-ne să fim conștienți de obiceiurile noastre la toaletă, dar de ce iese urina noastră galbenă în primul rând?

Culoarea urinei tale poate indica probleme de sănătate subiacente. Este și un bun indicator al cât de bine te hidratezi, deoarece consumul suficient de apă va duce la o culoare mai clară. Dar originea culorii în sine rămâne puțin misterioasă - până acum.

Oamenii de știință spun că o enzimă numită bilirubin reductase (BilR) este produsă de bacteriile din intestin și aceasta este cauza culorii galben a urinei. Este ceva ce oamenii de știință au studiat mai mult de 150 de ani - și acum au ajuns în cele din urmă la o concluzie.

Asistentul profesor Brantley Hall de la Universitatea din Maryland a condus studiul și a explicat acest fenomen.

"Este remarcabil că un fenomen biologic de zi cu zi a rămas neexplicat atât de mult timp, și echipa noastră este entuziasmată să poată să-l explice.” Acest lucru se întâmplă atunci când globulele roșii ajung la sfârșitul "ciclului lor de viață" după șase luni, ele sunt "degradate" în ficat.

Acest lucru creează apoi o "substanță" portocalie strălucitoare numită bilirubină, care este "eliminată în intestin" și se transformă în "urobilină", care progresează într-o culoare galbenă care colorează urina",  a spus profesorul Brantley Hall, potrivit Mirror.

Vezi și: Călcâiele crăpate, problemă estetică și mare semnal de alarmă. Semnalul pe care ți-l transmit picioarele

Legătura dintre culoarea urinei și starea de sănătate

Culoarea urinei - FOTO: Freepik@brgfx

Descoperirea ar putea oferi oamenilor de știință o înțelegere mai profundă a "legăturii dintre ceea ce se întâmplă în intestinul nostru și afecțiuni de sănătate cum ar fi icterul".

Icterul este o afecțiune care prezintă simptome de piele îngălbenită și albul ochilor. Este o condiție subiacentă atunci când ficatul nu poate face față "cererii de procesare a deșeurilor din sânge sau atunci când ficatul devine deteriorat".

Icterul apare atunci când ficatul nu poate elimina excesul de bilirubină, relatează The Star. Deși substanța este considerată toxică, unele studii sugerează că ar putea ajuta pacienții să tolereze transplanturile de organe.

NHS îndeamnă oamenii să caute imediat asistență medicală dacă observă o schimbare în culoarea pielii sau a ochilor, deoarece ar putea fi semne ale unor probleme grave, cum ar fi boala de ficat. 

Vezi și: "Nu neglijaţi aceste simptome D.O.R! Poate fi vorba de infarct". Medicul Tudor Ciuhodaru, avertisment: Este letală

Care este, de fapt, culoarea normală a urinei

Culoarea normală a urinei variază. Depinde de cantitatea de apă pe care o bei. Lichidele diluează pigmenții galbeni din urină. Deci, cu cât bei mai mult, cu atât urina ta arată mai clar. Atunci când bei mai puțin, culoarea galbenă devine mai intensă.

Dar urina poate să capete culori mult dincolo de ceea ce este tipic, inclusiv:

- Roșu.

- Albastru.

- Verde.

- Portocaliu.

- Maro închis.

- Alb opac.

Când să consulți un medic

Consultă-ți furnizorul de îngrijire medicală dacă ai:

Sânge în urină. Aceasta este o situație obișnuită în infecțiile tractului urinar și pietrele la rinichi. Aceste probleme provoacă adesea durere. Sângerarea nedureroasă poate fi un semn al unei probleme mai grave, cum ar fi cancerul.

Urină închisă sau portocalie. Acest lucru poate fi un semn că ficatul nu funcționează corect, în special dacă ai și scaune deschise la culoare și piele și ochi galbeni, potrivit Mayo Clinic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel