Călcâiele crăpate, problemă estetică și mare semnal de alarmă. Semnalul pe care ți-l transmit picioarele

Monika Baciu |
Data publicării:
calcaiele crapate - FOTO: Freepik@valuevitality
calcaiele crapate - FOTO: Freepik@valuevitality

De la mâncărime până la călcâiele uscate, schimbările la nivelul picioarelor care pot fi semne ale unei boli grave. Dincolo de problema estetică, călcâiele crăpate pot indica grave probleme de sănătate ale unui organ vital pentru funcționarea organismului.

Modificările în starea picioarelor pot indica o problemă serioasă la unul dintre organele vitale ale corpului. Ficatul este unul dintre organele vitale, responsabil pentru menținerea unor funcții cheie în întregul corp și pot exista semne revelatoare în jurul corpului care sugerează că nu funcționează corespunzător.

Ficatul este responsabil pentru eliminarea produselor de degradare și a toxinelor, precum și pentru transformarea alimentelor în energie. Asta înseamnă că leziunile la ficat pot avea consecințe periculoase.

Un expert în sănătate a împărtășit acum modalități prin care puteți observa probleme cu ficatul. Și unele pot fi în zone ale corpului pe care nu le-ați suspecta.

Vezi și: 15 factori care contribuie la apariția demenței. Cei mai mulți sunt suma alegerilor noastre

Călcâiele crăpate, semn că ficatul nu funcționează corespunzător

Ficat - FOTO: Freepik@New Africa

Dr. Eric Berg, autor al The Healthy Keto Plan și cunoscut sub numele de The Knowledge Doc, a avertizat asupra simptomelor care ar putea fi observate la nivelul picioarelor într-un videoclip de pe YouTube, urmărit de peste 11 milioane de abonați.

"Puteți obține multe indicii privind starea de sănătate prin analiza anumitor părți ale corpului, în special picioarele, pentru a înțelege ce se întâmplă în interior", a spus dr. Eric Berg, potrivit Express.

Acestea sunt cinci semne de avertizare de care să țineți cont la nivelul picioarelor.

Pete roșii și maro

Dr. Berg spune că acest simptom este adesea asociat cu diabetul, dar ar putea indica și probleme la nivelul ficatului.

"Dar dacă cineva are ciroză sau hepatită sau chiar o ficat gras grav, de multe ori circulația este atât de slabă în partea inferioară a corpului încât veți observa aceste pete mici roșii și de culoare maro-ruginiu, uneori scuamoase sau pigmentate, care arată puțin ca o vânătă.

Deci, ficatul are mult de-a face cu factorii de coagulare, vitamina K, și când pierzi funcția ficatului poți avea multe lucruri precum vânătăi și pete decolorate în diferite părți ale corpului", a mai spus dr. Berg.

Vezi și: Cinci motive pentru care îți este mereu rece. Unele pot indica boli grave

Senzație de mâncărime în zona picioarelor

Potrivit lui Dr. Berg, mâncărimea la nivelul picioarelor "de obicei" există pentru că bila produsă de ficat este foarte îngroșată. Bila se întoarce apoi în ficat și apoi în sânge.

"De la sânge se întoarce în țesuturi și asta poate apărea ca o senzație de mâncărime. Cunosc persoane care au această mâncărime insuportabilă la picioare care îi enervează toată noaptea, dar nu fac legătura.

Problema probabil nu este în picior, ci în ficat. Dar poate fi și un fung din creștere pe picior. Oamenii cu probleme la ficat au mai multe infecții fungice nu doar la picior, ci și la unghia de la picior", a mai spus medicul.

Vene asemănătoare păianjenului

Venele asemănătoare păianjenului sunt cel mai frecvent întâlnite în jurul gleznelor. Cu toate acestea, Dr. Berg a spus că le puteți găsi oriunde.

"Deci, aceasta este o situație în care ficatul nu mai poate regla estrogenul, așa că avem această cantitate excesivă neregulată de estrogen care plutește în jurul corpului și estrogenul tinde să vasodileteze și să creeze acest efect de acumulare vasculară a sângelui.

Problema cu averea acestui estrogen în plus este că acest estrogen în plus poate apoi deteriora ficatul și crea lucruri precum chiar și o ficat gras și probleme cu canalul biliar, care ar putea duce la formarea de pietre la fiere", a mai spus dr. Berg.

Vezi și: Glioblastom: simptome și cauze. Dr. Benția: Atenție! E cea mai malignă tumoare din cap. E îngrozitoare

Călcâie uscate și crăpate

Călcâiele uscate și crăpate sunt adesea semne ale unei deficiențe severe de omega-3.

"Ficatul produce bilă, iar bilă vă ajută să descompuneți și să absorbiți vitaminele solubile în grăsimi, precum și substanțele nutritive solubile în grăsimi, cum ar fi acizii grași omega-3.

Dar cu o funcționare slabă a ficatului, nu producem cantitatea de bilă de care avem nevoie pentru a extrage acizii grași omega-3. Poate fi, de asemenea, o deficiență de vitamina B3, care ar putea duce la pelagra", a mai notat medicul.

Vezi și: Fructul care previne creșterea celulelor canceroase. Cum îți dai seama când este copt

Afecțiuni ale unghiilor de la picioare

Există cinci afecțiuni ale unghiilor de la picioare care vin odată cu leziunile hepatice, inclusiv unghii distrofice, onicomicoză, leuconichie, onicorexie și unghie în formă de linguriță. Unghiile distrofice sunt unghii deformate și foarte groase.

"Se crapă, se deformează, sunt galbene. Uneori, se desprind ușor de la patul unghiei. Pot fi foarte inconfortabile, o ușoară forță și o persoană își lovește degetul și apoi unghia începe să se rupă.

Patul unghiei începe să se descompună din cauza invadării fungice și există o ușoară colorare galbenă, dar acel fung se hrănește cu proteinele și colagenul din unghie", a spus el.

Leuconichia este identificată prin linii albe care trec pe unghie sau puncte mici, iar onicorexia apare sub forma unor cute verticale care merg în sus și în jos.

"Ambele situații pot fi o problemă la ficat, având, de asemenea, o unghie în formă de linguriță care ar putea fi o problemă la ficat, iar în această situație este un fel de linguriță răsturnată, așa că aveți o unghie foarte mare, de formă pătrată, care apare pe picior sau poate fi pe mână", a mai spus dr. Berg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel