Fructul care previne creșterea celulelor canceroase. Cum îți dai seama când este copt
Descoperă ce alte beneficii aduce acest fruct sănătății organismului și cum îl poți include în dieta ta.
Se crede că piersicile au apărut pentru prima dată în China în urmă cu aproximativ 8.000 de ani. Migdalele, prunele, caisele și cireșele sunt toate legate de piersici. Deoarece pulpa lor înconjoară o coajă care conține o sămânță comestibilă, acestea sunt denumite drupe sau fructe cu sâmburi.
Acestea se potrivesc bine cu multe rețete diferite sau pot fi consumate ca atare. Piersicile sunt, de asemenea, bogate în substanțe nutritive și pot oferi o serie de avantaje pentru sănătate, inclusiv ca o digestie mai bună, o piele mai fină și ameliorarea alergiilor.
1. Sunt bogate în antioxidanți și nutrienți
Piersicile abundă în componente vegetale utile, vitamine și minerale. O piersică medie (de 150 de grame) conține:
- Calorii: 58
- Proteine: 1 gram
- Grăsimi: mai puțin de 1 gram
- Carbohidrați: 14 grame
- Fibre: 2 grame
Referitor la vitamine, acest fruct oferă vitamina C, vitamina A, potasiu, niacină, vitamina E, vitamina K, cupru și mangan. Piersicile includ, de asemenea, niveluri mai mici de fier, fosfor, magneziu și unele vitamine din complexul B.
De asemenea, ele includ o abundență de antioxidanți, care sunt componente vegetale sănătoase care luptă împotriva daunelor oxidative și protejează organismul împotriva bolilor și a îmbătrânirii. Antioxidanții se găsesc în cantități mai mari în fructele care sunt mai coapte și mai proaspete, conform Healthline.
La 30 de minute de la ingestie, sucul proaspăt de piersici a prezentat efecte antioxidante la bărbații sănătoși. Atâta timp cât piersicile la conservă nu sunt decojite, nivelurile de vitamine și minerale din piersicile proaspete și cele din conserve par a fi comparabile.
Cu toate acestea, în comparație cu piersicile conservate, piersicile proaspete par a fi mai eficiente în prevenirea daunelor oxidative datorită conținutului mai mare de antioxidanți.
Vezi și: Ce face wasabi pentru creierul tău. Motivul pentru care să îl adaugi în alimentația ta
2. Poate preveni anumite tipuri de cancer
Piersicile, ca majoritatea fructelor, conțin antioxidanți precum carotenoidele și acidul cafeic, care au proprietăți anticancerigene. Cercetările au arătat că semințele de piersici pot limita creșterea tumorilor necanceroase ale pielii și le împiedică să se transforme în tumori canceroase.
Piersicile sunt, de asemenea, bogate în polifenoli, care s-au dovedit a reduce creșterea și răspândirea celulelor canceroase. Într-un studiu pe animale, acești polifenoli au fost deosebit de eficienți în prevenirea creșterii și răspândirii unui anumit tip de cancer de sân.
Cercetătorii au raportat că ar fi suficient să consumați două-trei piersici pe zi pentru a consuma aceeași cantitate de polifenoli. Femeile aflate la postmenopauză care au consumat cel puțin două piersici sau nectarine pe zi au avut un risc cu 41% mai mic de cancer de sân pe parcursul a 24 de ani. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste rezultate la om.
3. Pot favoriza digestia
Piersicile sunt un fruct bogat în fibre, cu aproximativ 2 grame de fibre per fruct de mărime medie. Fibrele insolubile adaugă volum la scaun și ajută la deplasarea alimentelor prin intestin, reducând constipația.
Fibrele solubile hrănesc bacteriile benefice din intestine, producând acizi grași cu lanț scurt care hrănesc celulele intestinale. Acești acizi grași pot reduce inflamația și pot îmbunătăți simptomele tulburărilor digestive, cum ar fi boala Crohn, IBS și colita ulcerativă.
Florile de piersic, care se găsesc în medicina tradițională chineză, pot fi, de asemenea, benefice pentru digestie prin creșterea forței și a frecvenței contracțiilor intestinale, favorizând mișcarea lină a alimentelor. În timp ce extractul de flori de piersic este utilizat în mod obișnuit în studii, în Coreea se consumă, de asemenea, un ceai de plante făcut din flori.
4. Ajută inima
Consumul regulat de fructe, inclusiv de piersici, poate îmbunătăți sănătatea inimii prin scăderea factorilor de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi tensiunea arterială ridicată și nivelul colesterolului.
Piersicile se pot lega de acizii biliari, compuși produși de ficat din colesterol, care sunt excretați prin fecale, ceea ce ar putea scădea nivelul colesterolului din sânge.
Studiile pe eprubetă și pe animale au constatat că piersicile pot reduce nivelul colesterolului total și al colesterolului LDL "rău", tensiunea arterială și nivelul trigliceridelor. Cercetările efectuate pe șobolani obezi sugerează, de asemenea, că sucul de piersici poate reduce nivelul hormonului angiotensină II care crește tensiunea arterială. Sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste efecte la om.
5. Protejează pielea
Piersicile pot avea efecte protectoare asupra sănătății pielii, îmbunătățind retenția de umiditate și textura. Studiile în eprubetă arată că extractele de piersici pot preveni daunele provocate de razele UV și pot întârzia dezvoltarea tumorilor cutanate la șoareci.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări la om pentru a trage concluzii definitive.

Foto: Pexels @Mark Stebnicki
6. Pot reduce simptomele de alergie
Histaminele sunt substanțe produse de sistemul imunitar pe care organismul dumneavoastră le produce atunci când intră în contact cu un alergen.
Histaminele sunt produse de organismul dumneavoastră ca mecanism de apărare și provoacă simptome ale alergiilor, cum ar fi tusea, mâncărimile și strănutul.
Studiile au demonstrat că piersicile pot diminua simptomele alergiilor prin inhibarea producției de histamine din sânge.
7. Sunt ușor de adăugat în dieta ta
Piersicile sunt disponibile pe scară largă și au mai multe utilizări în alimentație. Sunt versatile și se potrivesc bine atât în rețete calde, cât și reci. Pot fi consumate crude, prăjite, la grătar, la grătar, la grătar sau sărate.
De exemplu, piersicile proaspete sunt o sursă excelentă de nutrienți și pot fi consumate ca atare sau combinate cu o mână de migdale și iaurt pentru o gustare delicioasă.
Piersicile pot fi folosite într-o tocăniță de năut sățioasă sau adăugate în salate. Ele sunt un element comun în multe dulciuri și dau o notă surprinzătoare salsa. În cele din urmă, piersicile pot fi pasate ușor pentru a aromatiza apa sau combinate într-un smoothie.
Cum să le alegi și cum să depozitezi piersicile
Există multe tipuri diferite de piersici; unele sunt albe, în timp ce altele sunt galbene. Piersicile galbene sunt adesea mai acide decât cele albe, care sunt mai dulci.
Atunci când alegi piersici, acestea sunt de obicei mai coapte dacă miros mai dulce. Fructele care sunt încrețite, lovite sau rumenite trebuie evitate, deoarece sunt fie prea coapte, fie deteriorate. Caută mai degrabă piersici cu pulpa fermă sau doar ușor fragedă.
Atunci când pulpa unei piersici cedează ușor atunci când apăsați pe ea, aceasta este coaptă și gata de consum.
Odată recoltate, piersicile continuă să se coacă. Prin urmare, dacă piersicile sunt excesiv de tari, ia în considerare posibilitatea de a le depozita timp de una până la trei zile într-un singur strat pe blat.
La temperatura camerei, piersicile coapte se păstrează timp de aproximativ o săptămână. Este recomandat să le depozitezi în frigider pentru a preveni coacerea excesivă dacă nu intenționezi să le consumi în acest interval de timp.
Deși piersicile coapte pot fi și congelate, este indicat să le tai în prealabil și să ungi ușor pulpa cu suc de lămâie pentru a preveni rumenirea.
Piersicile sunt disponibile și sub formă congelată sau conservată. Nu uita că piersicile proaspete sau congelate au mai mulți antioxidanți decât cele la conservă, iar dacă ești în căutarea unei opțiuni sănătoase, ia în considerare alegerea piersicilor ambalate în apă, mai degrabă decât în sirop.
Piersicile sunt bogate în componente vegetale utile, vitamine și minerale.
Ele pot fi adăugate pur și simplu la o gamă largă de mese și pot oferi avantaje remarcabile pentru sănătate, cum ar fi reducerea simptomelor de alergie, o digestie mai bună și sănătatea inimii și a pielii.
Piersicile pot întări imunitatea, se pot proteja împotriva toxinelor și pot reduce nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, ele par să fie asociate cu un risc scăzut de apariție a mai multor tumori maligne. În concluzie, acest fruct este foarte recomandat să îl incluzi în dieta ta zilnică.
-
Cele mai bune 6 ceaiuri pentru crampele menstruale16.12.2025, 19:13
-
-
-
-
Personalitatea influențează durata vieții și riscul de deces16.12.2025, 15:14
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Tratament naturist pentru diabet. Un medic dezvăluie rețeta care scade glicemia
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Planta care îți poate ușura respirația și calma tusea natural
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
EXCLUSIV Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
