15 factori care contribuie la apariția demenței. Cei mai mulți sunt suma alegerilor noastre

Monika Baciu |
Data publicării:
dementa - FOTO: Freepik@aimpix
dementa - FOTO: Freepik@aimpix

Un amplu studiu scoate la iveală 15 factori majori care contribuie la apariția demenței. Cei mai mulți sunt suma alegerilor noastre.

În timp ce demența este mult mai frecventă în rândul adulților mai în vârstă, sute de mii de oameni sunt diagnosticați cu demență cu debut precoce în fiecare an - iar un nou studiu extins aduce o nouă lumină asupra motivelor.

Mai multe cercetări anterioare în această zonă s-au concentrat pe genetica transmisă pe parcursul generațiilor, dar aici, echipa a reușit să identifice 15 factori diferiți de stil de viață și sănătate care sunt asociați cu riscul de demență cu debut precoce.

"Acesta este cel mai mare și robust studiu de acest fel vreodată realizat. Cu entuziasm, pentru prima dată dezvăluie că am putea lua măsuri pentru a reduce riscul acestei condiții debilitante, prin abordarea unei game diferite de factori", spune epidemiologul David Llewellyn de la Universitatea Exeter din Marea Britanie, potrivit Science Alert.

Vezi și: Cinci motive pentru care îți este mereu rece. Unele pot indica boli grave

Factorii care contribuie la apariția demenței

Demența - FOTO: Freepik@Marcela Ruty Romero

Echipa de cercetare a analizat date colectate despre 356.052 de persoane cu vârsta sub 65 de ani în Marea Britanie. Starea socio-economică scăzută, izolarea socială, pierderea auzului, accidentul vascular cerebral, diabetul, bolile de inimă și depresia au fost toate asociate cu un risc mai mare de demență cu debut precoce.

Deficiența de vitamina D și niveluri ridicate ale proteinei C-reactive (produse de ficat în răspuns la inflamație) au însemnat, de asemenea, un risc mai mare, la fel ca și deținerea a două variante ale genei ApoE4 ε4 (o scenă genetică deja legată de boala Alzheimer).

Cercetătorii descriu relația dintre alcool și demența cu debut precoce ca fiind "complexă". În timp ce abuzul de alcool a dus la un risc crescut, consumul moderat până la ridicat a fost corelat cu un risc redus - posibil pentru că oamenii din această a doua categorie sunt de obicei mai sănătoși în general (țineți cont că cei care se abțin de la alcool o fac adesea din motive medicale).

Vezi și: Vlad Ciurea, secretul unui creier sănătos: Este cel mai bun medicament. Scade și tensiunea arterială

Niveluri mai ridicate de educație formală și o fragilitate fizică mai scăzută (măsurată prin puterea mâinilor) au fost, de asemenea, asociate cu un risc mai mic de demență cu debut precoce. Toate acestea contribuie la umplerea unor lacune de cunoștințe în ceea ce privește demența cu debut precoce.

"Știam deja din cercetările privind persoanele care dezvoltă demență la vârste mai înaintate că există o serie de factori de risc modificabili. În plus față de factorii fizici, sănătatea mentală joacă, de asemenea, un rol important, inclusiv evitarea stresului cronic, a singurătății și a depresiei", spune neuroepidemiologul Sebastian Köhler de la Universitatea Maastricht din Olanda.

Deși rezultatele nu dovedesc că demența este cauzată de acești factori, ele contribuie la construirea unei imagini mai detaliate. Așa cum se întâmplă întotdeauna în acest tip de cercetare, cunoașterea mai profundă a cauzelor poate ajuta la dezvoltarea unor tratamente și măsuri preventive mai bune.

Vezi și: Cât de des trebuie spălată lenjeria de pat. Detaliul grotesc care te va pune pe gânduri

Mulți dintre aceste factori sunt modificabile, ceea ce oferă mai multă speranță pentru cei care lucrează la găsirea unor modalități de a învinge demența, în loc să o gestioneze doar. În cele din urmă, demența poate fi ceva de care putem reduce riscul prin trăirea unei vieți mai sănătoase.

"Demența cu debut precoce are un impact foarte serios, deoarece persoanele afectate au, în general, un loc de muncă, copii și o viață aglomerată. Cauza este adesea presupusă a fi genetică, dar pentru mulți oameni nu știm exact care este cauza. Acesta este motivul pentru care am vrut, de asemenea, să investigăm și alți factori de risc în acest studiu", spune neurologul Stevie Hendriks de la Universitatea Maastricht.

Cercetarea a fost publicată în JAMA Neurology.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel