Decanul de la Medicină Dentară, UMF Iași: „Zona rurală nu este acoperită"

Adisa Codruț |
Data publicării:
Igienă dentară
Igienă dentară

Decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF "Gr.T. Popa" din Iaşi, Norina Consuela Forna, a declarat, luni, 3 iunie, că e nevoie de dentiști în rural.

Decan, Medicină Dentară. „Zona rurală nu este acoperită. Doar câteva comune din judeţ sunt dotate cu cabinete stomatologice. Ne propunem ca împreună cu reprezentanţii Consiliului Judeţean să înfiinţăm noi dispensare pentru 10 comune, unde să funcţioneze cabinete stomatologice. Desigur, niciodată nu este suficientă dotarea şi înfiinţarea de cabinete", a declarat Norina Consuela Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF "Gr.T. Popa" din Iaşi, citată de Agerpres. Aceasta este și preşedintele Asociaţiei Societatea Română de Reabilitare Orală.

Afirmațiile decanului au fost rostite în cadrul unei conferinţe de presă de luni, 3 iunie, din Iași, în deschiderea celei de-a XI-a ediţii a Caravanei Profilaxiei.

Universitarul susține că este nevoie de armonizarea repartiţiei cabinetelor medicale stomatologice din mediul rural cu cele din mediul urban, întrucât în 39 din cele 93 de comune din judeţ nu există niciun astfel de cabinet medical.

Decan, Medicină Dentară: ce zic autoritățile județene

Autoritățile județene și-au exprimat sprijinul în chestiunea invocată de decanul Facultății de Medicină Dentară din cadrul UMF Iași.

Președintele CJ Iași, Maricel Popa, a declarat: „Avem în curs de reamenajare aproximativ 39 de cabinete medicale, din care 10 vor fi dispensare noi, patru dispensare care trebuie renovate, pentru toate aceasta fiind alocată o investiţie în valoare de 10 milioane de euro. Foarte multe dintre aceste lucrări urmează a fi finalizate în cursul acestui an. Dorim împreună cu Facultatea de Medicină Dentară să dotăm aceste dispensare cu aparatură şi mobilier, pentru a reîncepe tratamentele de profilaxie pentru toţi cetăţenii din mediul rural. Totodată ne dorim şi o stabilizare a medicilor dentişti în mediul rural, mai ales că noile dispensare au garsoniere şi spaţii de locuit pentru medici şi rezidenţi. Ne interesează sănătatea populaţiei. Vrem să investim în sănătatea şi profilaxia cetăţenilor judeţului".

Tot azi au fost lansate la Iași proiecte privind susţinerea activităţii practice a antreprenorilor din medicina dentară şi pentru îmbunătăţirii stării de sănătate a comunităţii rurale, dar și proiectul Med-Dent Antreprenor, care vizează înfiinţarea de noi cabinete medicale pentru absolvenţii din 2019 ai Facultăţii de Medicină Dentară Iaşi şi pentru următoarele generaţii de studenţi. S-a mai anunțat înființarea unui Centru de Asistenţă Medico-Socială pentru populaţia defavorizată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel