Deficiența de vitamina D la bărbați. Când trebuie să-ți faci analize

Dana Lascu |
Data publicării:
Vitamina C
Vitamina C

Anumiți bărbați  ar trebui să facă un test de sânge de rutină pentru a verifica deficiența de vitamina D, spune un expert american.

Deficiența de vitamina D are, la bărbați, anumite efecte, arată dr Howard LeWine, redactor șef al jurnalului Harvard Men's Health Watch, în ediția de octombrie a jurnalului dedicat bărbaților.

„Importanța unui nivel suficient de vitamina D pentru sănătatea oaselor, spre exemplu, are o istorie lungă. În ultimele decenii, mai multe studii au sugerat că vitamina D ar putea avea și alte beneficii pentru sănătate. De exemplu, studiile observaționale au descoperit o asociere între nivelurile scăzute de vitamina D și boli de inimă, diabet și anumite tipuri de cancer. În timp ce persoanele cu aceste boli pot fi mai susceptibile să aibă niveluri mai scăzute de vitamina D în sângele lor atunci când sunt testate, niciun studiu nu a demonstrat că vitamina D insuficientă cauzează de fapt bolile în cauză", noteează expertul.

Nivelul normal de vitamina D

Medicul arată că experții nu au căzut de acord în ceea ce privește nivel normal de vitamina D.

„De exemplu, ghidurile tradiționale afirmă că nivelurile de vitamina D ar trebui să fie de cel puțin 20 de nanograme pe mililitru (ng / ml). Dar unii experți spun că această cantitate este prea mică, iar nivelul ar trebui să fie de 30 ng / ml sau mai mare. Majoritatea experților recunosc că deficiența adevărată de vitamina D este sub 12 ng / ml, dar acest lucru este destul de neobișnuit", arată dr Howard LeWine.

Cine trebuie să se testeze

Potrivit lui, persoanele care pot avea un nivel atât de scăzut de vitamina D, și care au nevoie de testare regulată pentru această deficiență, sunt de obicei pacienții care au o afecțiune gastrointestinală precum boala celiacă (cea care scade capacitatea de a absorbi vitamina D ϐ), cei subnutriți sau persoanele care iau în mod regulat medicamente care interferează cu activitatea vitaminei D, cum ar fi un corticosteroizi orali (cum ar fi prednisonul) sau anumiți anticonvulsivi.

„În plus, bărbații care au oase subțiri (fie osteopenie, fie osteoporoză) sau fracturi de fragilitate (oase rupte care apar din traumatisme minime) ar trebui să-și verifice de rutina nivelurile de vitamina D. Vestea bună este că poți ușor să stabilizezi nivelul de vitamină D. Bărbații cu vârsta cuprinsă între 50 și 71 de ani ar trebui să obțină 600 de unități internaționale (UI) pe zi, iar bărbații mai în vârstă decât ar trebui să aibă un aport de 800 UI. Soarele este cea mai ușoară cale de a obține suficientă vitamină D - de la cinci până la 30 de minute de expunere la soare fără protecție solară, de două ori pe săptămână, adesea poate furniza nivelul de vitamină de care nevoie organismul. Surse alimentare bune de vitamina D sunt peștele spadă, somonul și tonul, precum și sucul de portocale și laptele fortificat cu vitamina D", mai arată medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel