Deficiența de vitamina D crește de 4 ori rata mortalității în COVID-19. STUDIU

Vitamina C
Vitamina C

Deficiența de vitamina D la internarea în spital a fost asociată cu o creștere de 3,7 ori a riscului de a muri din cauza COVID-19, potrivit unui studiu observațional care analizează datele din primul val al pandemiei.

Aproape 60% dintre pacienții cu COVID-19 aveau deficiență de vitamina D la spitalizare, bărbații aflați în stadiile avansate ale pneumoniei COVID-19 prezentând cel mai mare deficit.

Important de notat este faptul că rezultatele studiului au fost independente de comorbiditățile despre care se știe că sunt afectate de deficiența vitaminei D, spun autorii, conduși de dr Dieter De Smet, de la Spitalul General AZ Delta, Roeselare, din Belgia.

Constatările „evidențiază necesitatea studiilor controlate randomizate care vizează în mod specific pacienții cu deficiență de vitamina D și fac apel la evitarea generală a deficienței de vitamina D ca o posibilă atenuare sigură și ieftină a pandemiei SARS-CoV-2” spun De Smet și colegii săi în articolul publicat online în American Journal of Clinical Pathology (link direct studiu).

Dintre cei 186 de pacienți cu COVID-19 sever analizați, 59% aveau deficiență de vitamina D la internare: 47% dintre ei erau femei și 67% erau bărbați. Deficitul de vitamina D la internare nu a fost influențat de vârstă, etnie, boli pulmonare cronice, boli coronariene / hipertensiune arterială sau diabet zaharat.

Conform ClinicalTrials.gov în prezent, în lume, se desfășoară în prezent aproape 40 de studii de intervenție cu vitamina D în COVID-19, inclusiv în prevenție și în tratament. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2022 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy