Deficiența de vitamina D, legată de varianta severă de COVID-19 și de un risc uriaș de deces. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Pacienti Covid-19
Pacienti Covid-19

Un nou studiu arată că nivelurile suficiente de vitamina D pot influența pozitiv rezultatul infecției COVID-19, în schimb deficiența crește riscul de a face forma severă de COVID sau de a deceda din cauza maladiei. 

Vitamina D este cel mai adesea recunoscută pentru rolul său în sănătatea oaselor, dar nivelurile scăzute ale acestei vitamine în organism au fost asociate cu o serie de boli autoimune, cardiovasculare și infecțioase. La începutul pandemiei COVID-19, oficialii din domeniul sănătății au început să încurajeze oamenii să ia vitamina D, deoarece aceasta joacă un rol în promovarea răspunsului imunitar și ar putea proteja împotriva maladiei. De altfel, ghidurile americane de prevenție contra COVID-19 recomandă ca vitamina D să fie administrată alături de vitamina C și de Zinc.

Într-un studiu publicat în revista PLOS ONE (link direct studiu), cercetătorii de la Facultatea de Medicină Azrieli a Universității Bar-Ilan din Safed, din Israel și Centrul Medical Galilee din Nahariya, din Israel, arată că există o corelație între deficiența de vitamina D și severitatea bolii și mortalitatea datorate COVID-19.

Citește și: Deficiența de vitamina D, efect devastator asupra inimii și vaselor de sânge. STUDIU

Studiul este printre primele care analizează nivelurile de vitamina D înainte de infecția cu coronavirus, ceea ce facilitează o evaluare mai precisă a stării de sănătate a celor infectați decât ar putea fi făcută doar pe datele medicale colectate în timpul spitalizării, când nivelurile de vitamina D pot fi mai mici din cauza bolii virale.

Datele medicale de la 1.176 de pacienți internați în perioada aprilie 2020 – februarie 2021 la Centrul Medical Galilee (GMC), care cuprindeau și teste RT-PCR pozitive, au fost analizate pentru a vedea nivelurile de vitamina D măsurate cu de la două săptămâni până la doi ani înainte de infectare.

25,5% mortalitate la cei care au deficiență de vitamina D și fac COVID sever

Pacienții cu deficiență de vitamina D (mai puțin de 20 ng/ml) au avut o probabilitate de 14 ori mai mare de a avea un caz sever sau critic de COVID decât cei cu niveluri mai mari de 40 ng/ml.

Înfiorător este faptul că mortalitatea în rândul pacienților cu niveluri suficiente de vitamina D a fost de 2,3%, în contrast cu 25,6% în grupul cu deficiență de vitamina D.

Citește și: Tipurile de vitamina D: ce beneficii pentru sănătate aduce fiecare și în ce alimente le găsești

Studiul a ajustat datele în funcție de vârstă, sex, anotimp (vară/iarnă) și bolile cronice pe care le aveau pacienții, și a constatat rezultate similare în general, subliniind că nivelul scăzut de vitamina D contribuie în mod semnificativ la severitatea bolii și la mortalitatea datorată COVID-19.

„Rezultatele noastre sugerează că este recomandabil să menținem nivelurile normale de vitamina D. Acest lucru va fi benefic pentru cei care contractează coronavirusul”, spune dr. Amiel Dror, de la Centrul Medical Galilee și de la Facultatea de Medicină Azrieli a Universității Bar-Ilan, care a condus studiul.

„Există un consens clar pentru administrarea de vitamina D în mod regulat, conform recomandărilor autorităților locale din domeniul sănătății, precum și organizațiilor globale de sănătate”, a arătat acesta.

Citește și: Cele mai bune alimente bogate în vitamina D: unele sunt și foarte gustoase

Dr. Amir Bashkin, care este endocrinolog și care a participat la studiul actual, a adăugat că „acest lucru este valabil mai ales pentru pandemia de COVID-19, când nivelul de vitamina D adecvat are un beneficiu suplimentar pentru răspunsul imunitar adecvat la bolile respiratorii”.

Citește și: Vitamina D: cele 6 lucruri VITALE care le face în organism. Alimentele cele mai bune surse

„Acest studiu contribuie la un corp de dovezi în continuă creștere care sugerează că antecedentele unui pacient de deficiență de vitamina D sunt un factor de risc predictiv asociat cu evoluția clinică mai proastă a bolii COVID-19 și cu un risc mare de mortalitate”, a spus coautor al studiului, Prof. Michael Edelstein, de la Facultatea de Medicină Azrieli a Universității Bar-Ilan.

Citește și: TOATE categoriile de persoane care riscă să facă deficiență de vitamina D

„Nu este încă clar de ce anumite persoane suferă consecințe severe ale infecției cu COVID-19, în timp ce altele nu. Descoperirea noastră adaugă o nouă dimensiune rezolvării acestui puzzle”, a conchis el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel