Degetele Covid-19: Cum se manifestă și de ce unele persoane pozitive la coronavirus fac această afecțiune

Angela Sabău |
Data publicării:
Degetele Covid-19   Foto: Tim Spector / Twitter
Degetele Covid-19 Foto: Tim Spector / Twitter

Simptomul “degetele Covid-19” apare la unii pacienți infectați cu coronavirus. Aceștia dezvoltă leziuni asemănătoare degerăturilor la degetele de la picioare și chiar și la mâini. 

Potrivit unui studiu științific, unele persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 dezvoltă afecțiunea “degete Covid-19”, care se manifestă prin pielea afectată, de obicei degetele de la picioare, dar uneori și cele de la mâini - poate avea un aspect roșu sau violet. Unele persoane dezvoltă umflături dureroase sau zone de piele aspră. De asemenea, poate exista puroi, potrivit BBC

Potrivit studiului publicat în Jurnalul britanic de Dermatologie, afecțiunea este un efect secundar apărut în urma luptei sistemului imunitar cu virusul SARS-CoV-2. Aceste leziuni care apar la nivelul degetelor de la mâini și de la picioare pot fi dezvoltate de bolnavii de orice vârstă, dar se manifestă în special în rândul copiilor și tinerilor.

Una dintre ele este o proteină antivirală numită interferon de tip 1, iar cealaltă este un tip de anticorp care atacă în mod eronat propriile celule și țesuturi ale persoanei, nu doar virusul invadator. Celulele care căptușesc vasele mici de sânge care alimentează zonele afectate sunt, de asemenea, implicate, spun cercetătorii de la Universitatea din Paris, Franța.

Cercetătorii au studiat 50 de persoane cu suspiciune de  „degete COVID-19”  în primăvara anului 2020, precum și alte 13 persoane cu leziuni similare, care nu au fost legate de infecțiile cu Covid, deoarece au apărut cu mult înainte de începerea pandemiei.

Citește continuarea pe Spectacola și află care au fost rezultatele studiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel